Trwa przetwarzanie danych
Sklep Pewex

Pewex

Szukaj


 

Znalazłem 48 takich eksponatów
Tatar może być tylko dobry lub bardzo dobry – Składniki
•	chuda wołowina
•	płynna przyprawa do zup lub sos sojowy 
•	żółtka jaj kurzych
•	sól, pieprz
Dodatki:
•	cebula
•	szczypiorek
•	ogórek kiszony
•	grzybki marynowane
Etap 1
Dodatki do tatara kroimy w drobną kostkę
Etap 2
Z wołowiny usuwamy błony mięsko siekamy
Etap 3
Mięso doprawiamy solą i pieprzem oraz opcjonalnie przyprawą do zup lub sosem sojowym. Dokładnie całość mieszamy. Do mięsa można też dodać odrobinę wody mineralnej lub zimnej, wcześniej przegotowanej, nada to tatarowi miękkości.
Etap 4
Z mięsa formujemy na talerzu kulę (najlepiej wilgotnymi, zimnymi dłońmi), a na czubku robimy zagłębienie.
Etap 5
W zagłębienie wbijamy żółtko jaja kurzego.
Tatar podajemy świeży, schłodzony, tego samego dnia, którego został przyrządzony. 
Smacznego

Tatar może być tylko dobry lub bardzo dobry

Składniki
• chuda wołowina
• płynna przyprawa do zup lub sos sojowy
• żółtka jaj kurzych
• sól, pieprz
Dodatki:
• cebula
• szczypiorek
• ogórek kiszony
• grzybki marynowane
Etap 1
Dodatki do tatara kroimy w drobną kostkę
Etap 2
Z wołowiny usuwamy błony mięsko siekamy
Etap 3
Mięso doprawiamy solą i pieprzem oraz opcjonalnie przyprawą do zup lub sosem sojowym. Dokładnie całość mieszamy. Do mięsa można też dodać odrobinę wody mineralnej lub zimnej, wcześniej przegotowanej, nada to tatarowi miękkości.
Etap 4
Z mięsa formujemy na talerzu kulę (najlepiej wilgotnymi, zimnymi dłońmi), a na czubku robimy zagłębienie.
Etap 5
W zagłębienie wbijamy żółtko jaja kurzego.
Tatar podajemy świeży, schłodzony, tego samego dnia, którego został przyrządzony.
Smacznego

Czernina, czyli zapomniany polski specjał – czyli...
poznał smak krwi świeżej, ten kto dziadków miał na wsi... Na usprawiedliwienie zostaje mi tylko ówczesna nieświadomość tego, że zapytanie któregoś z nich o swoją ulubioną zupę - oznaczało wyrok śmierci

Składniki:
- Szyjka, 1 skrzydło i podroby z kaczki,
- 1 szklanka kaczej krwi,
- 1,5 łyżki mąki,
- 2 marchwie,
- 2 pietruszki,
- kawałek selera,
- połowa pora,
- 2-3 liście laurowe,
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego,
- 4-5 śliwek suszonych lub kilka plasterków suszonych jabłek,
- 2-3 łyżki octu,
- 1-2 łyżki cukru,
- majeranek, sól, pieprz

Wykonanie:
Mięso i podroby zagotować w 3 litrach wody. Włożyć dużą włoszczyznę, liście laurowe, ziele angielskie, sól i odrobinę pieprzu. Dołożyć suszone śliwki lub jabłka. Gotować do miękkości mięsa. Odlać ok. 1 litra wywaru w mniejszy garnek, wlać do tego 1–2 łyżki octu. Do 1 szklanki zakwaszonej krwi kaczej wsypać ok. 1,5 łyżki mąki, rozprowadzić. Wlewać do tego wywaru w mniejszym garnku ciągle mieszając i doprowadzić do wrzenia. Następnie zagotowany wywar przelewać wolno do pozostałego w większym garnku wywaru. Dosypać 1-2 łyżki cukru, majeranek, zagotować i ewentualnie doprawić do smaku (odrobina octu, cukru, soli wg uznania).
Ciekawostka: Rodem z Pana Tadeusza, inne nazwy czerniny to czarna polewka

Czernina, czyli zapomniany polski specjał

Czyli...
poznał smak krwi świeżej, ten kto dziadków miał na wsi... Na usprawiedliwienie zostaje mi tylko ówczesna nieświadomość tego, że zapytanie któregoś z nich o swoją ulubioną zupę - oznaczało wyrok śmierci

Składniki:
- Szyjka, 1 skrzydło i podroby z kaczki,
- 1 szklanka kaczej krwi,
- 1,5 łyżki mąki,
- 2 marchwie,
- 2 pietruszki,
- kawałek selera,
- połowa pora,
- 2-3 liście laurowe,
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego,
- 4-5 śliwek suszonych lub kilka plasterków suszonych jabłek,
- 2-3 łyżki octu,
- 1-2 łyżki cukru,
- majeranek, sól, pieprz

Wykonanie:
Mięso i podroby zagotować w 3 litrach wody. Włożyć dużą włoszczyznę, liście laurowe, ziele angielskie, sól i odrobinę pieprzu. Dołożyć suszone śliwki lub jabłka. Gotować do miękkości mięsa. Odlać ok. 1 litra wywaru w mniejszy garnek, wlać do tego 1–2 łyżki octu. Do 1 szklanki zakwaszonej krwi kaczej wsypać ok. 1,5 łyżki mąki, rozprowadzić. Wlewać do tego wywaru w mniejszym garnku ciągle mieszając i doprowadzić do wrzenia. Następnie zagotowany wywar przelewać wolno do pozostałego w większym garnku wywaru. Dosypać 1-2 łyżki cukru, majeranek, zagotować i ewentualnie doprawić do smaku (odrobina octu, cukru, soli wg uznania).
Ciekawostka: Rodem z Pana Tadeusza, inne nazwy czerniny to czarna polewka

Klasyk! Młode ziemniaczki, jajko sadzone i kalafior – SKŁADNIKI: 
jajka, młode ziemniaki, kalafior, koperek, masło, bułka tarta, maślanka lub kefir.
SPOSÓB WYKONANIA:
 Ugotować ziemniaki. Ugotować kalafior. Na maśle podsmażyć bułkę tartą. Usmażyć jajka sadzone. Na talerz wyłożyć ziemniaki, kalafior oraz jajka sadzone. Polać bułka tartą z masłem. Posypać koperkiem. Podawać z maślanką lub kefirem.

Klasyk! Młode ziemniaczki, jajko sadzone i kalafior

SKŁADNIKI:
jajka, młode ziemniaki, kalafior, koperek, masło, bułka tarta, maślanka lub kefir.
SPOSÓB WYKONANIA:
Ugotować ziemniaki. Ugotować kalafior. Na maśle podsmażyć bułkę tartą. Usmażyć jajka sadzone. Na talerz wyłożyć ziemniaki, kalafior oraz jajka sadzone. Polać bułka tartą z masłem. Posypać koperkiem. Podawać z maślanką lub kefirem.