Trwa przetwarzanie danych
Sklep Pewex

Pewex

Czernina, czyli zapomniany polski specjał

Czernina, czyli zapomniany polski specjał – czyli...
poznał smak krwi świeżej, ten kto dziadków miał na wsi... Na usprawiedliwienie zostaje mi tylko ówczesna nieświadomość tego, że zapytanie któregoś z nich o swoją ulubioną zupę - oznaczało wyrok śmierci

Składniki:
- Szyjka, 1 skrzydło i podroby z kaczki,
- 1 szklanka kaczej krwi,
- 1,5 łyżki mąki,
- 2 marchwie,
- 2 pietruszki,
- kawałek selera,
- połowa pora,
- 2-3 liście laurowe,
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego,
- 4-5 śliwek suszonych lub kilka plasterków suszonych jabłek,
- 2-3 łyżki octu,
- 1-2 łyżki cukru,
- majeranek, sól, pieprz

Wykonanie:
Mięso i podroby zagotować w 3 litrach wody. Włożyć dużą włoszczyznę, liście laurowe, ziele angielskie, sól i odrobinę pieprzu. Dołożyć suszone śliwki lub jabłka. Gotować do miękkości mięsa. Odlać ok. 1 litra wywaru w mniejszy garnek, wlać do tego 1–2 łyżki octu. Do 1 szklanki zakwaszonej krwi kaczej wsypać ok. 1,5 łyżki mąki, rozprowadzić. Wlewać do tego wywaru w mniejszym garnku ciągle mieszając i doprowadzić do wrzenia. Następnie zagotowany wywar przelewać wolno do pozostałego w większym garnku wywaru. Dosypać 1-2 łyżki cukru, majeranek, zagotować i ewentualnie doprawić do smaku (odrobina octu, cukru, soli wg uznania).
Ciekawostka: Rodem z Pana Tadeusza, inne nazwy czerniny to czarna polewka

Czernina, czyli zapomniany polski specjał

Czyli...
poznał smak krwi świeżej, ten kto dziadków miał na wsi... Na usprawiedliwienie zostaje mi tylko ówczesna nieświadomość tego, że zapytanie któregoś z nich o swoją ulubioną zupę - oznaczało wyrok śmierci

Składniki:
- Szyjka, 1 skrzydło i podroby z kaczki,
- 1 szklanka kaczej krwi,
- 1,5 łyżki mąki,
- 2 marchwie,
- 2 pietruszki,
- kawałek selera,
- połowa pora,
- 2-3 liście laurowe,
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego,
- 4-5 śliwek suszonych lub kilka plasterków suszonych jabłek,
- 2-3 łyżki octu,
- 1-2 łyżki cukru,
- majeranek, sól, pieprz

Wykonanie:
Mięso i podroby zagotować w 3 litrach wody. Włożyć dużą włoszczyznę, liście laurowe, ziele angielskie, sól i odrobinę pieprzu. Dołożyć suszone śliwki lub jabłka. Gotować do miękkości mięsa. Odlać ok. 1 litra wywaru w mniejszy garnek, wlać do tego 1–2 łyżki octu. Do 1 szklanki zakwaszonej krwi kaczej wsypać ok. 1,5 łyżki mąki, rozprowadzić. Wlewać do tego wywaru w mniejszym garnku ciągle mieszając i doprowadzić do wrzenia. Następnie zagotowany wywar przelewać wolno do pozostałego w większym garnku wywaru. Dosypać 1-2 łyżki cukru, majeranek, zagotować i ewentualnie doprawić do smaku (odrobina octu, cukru, soli wg uznania).
Ciekawostka: Rodem z Pana Tadeusza, inne nazwy czerniny to czarna polewka

Zobacz następny

Komentarze

Momencik, trwa ładowanie komentarzy   ładowanie…