Szukaj
Placki ziemniaczane palce lizać
Składniki:
6 dużych ziemniaków
1-2 jajka
3-4 łyżki mąki
sól
pieprz
olej
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć i obrać. Zetrzeć na tarce. Wymieszać z mąką, jajkiem, solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię z olejem. Placuszki smażyć z obu stron. Celem pozbycia się nadmiaru tłuszczu kładziemy je na papier aby obeschły. Potem na talerz.
Można do ciasta dodać łyżkę śmietany, placki będą bardziej puszyste. Można dodać opcjonalnie pokrojoną cebulę, pieczarki, majeranek, natkę pietruszki, starte jabłko.
SMACZNEGO!
Tłuczenia mięsa na kotlety
A może to staropolski system porozumiewania się na odległość, słyszalny zwłaszcza w niedziele w godzinach okołoobiadowych
Schabowy, młode ziemniaczki i mizeria
Nie ma jak u mamy lub babci, czyli obiadek domowy.
Pierogi Leniwe! Pychota!
Pierogi leniwe, czyli bardzo charakterystyczne danie serwowane w barach mlecznych w czasach PRL-u! Bardzo smaczne i łatwe w wykonaniu.
PUDDING CHLEBOWY Z CZEKOLADĄ I MALINAMI
1,5 podsuszonej bagietki
2 jajka
30 dkg cukru
0,5 litra mleka
0,5 kubeczka śmietany 30%
opakowanie cukru waniliowego
4 łyżki amaretto
1 gorzka czekolada
szklanka malin
3 łyżki brązowego cukru
Bagietki pokroić w kromki o szerokości ok. 4-5 cm. Czekoladę połamać w kostki, maliny umyć i odłożyć kilka sztuk do dekoracji.
W misce wymieszać trzepaczką zimne mleko, śmietanę, cukier, cukier waniliowy, amaretto oraz jajka. Mieszać tak długo, aż wszystkie składniki zalewy będą dokładnie połączone.
Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę zalewy – tyle, aby tylko przykryło dno. Układamy jedną wartwę bagietki, na kromkach układamy 2/3 czekolady oraz malin, następnie wszystko zalewamy połową zalewy i lekko ugniatamy, aby kromki wchłonęły sos. Na to układamy drugą wartwę bagietki, pomiędzy kromki wkładamy resztę czekolady i maliny, zalewamy resztą sosu i również lekko ugniatamy. Górę posypujemy cukrem brązowym.
Pudding wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 25 minut. Na ostatnie 3 minuty pieczenia włączamy termoobieg, aby brązowy cukier się lekko zeszklił.
Po wyjęciu z piekarnika, dekorujemy malinami. Podajemy jeszcze ciepłe
Bigos
Serwowany tradycyjnie z wódką czystą bądź ziołową.
Chleb ze smalcem
Przysmak od pokoleń!
Kromka chleba + smalec + sól
Mój dziadek kroił taką właśnie kromkę na tzw. "domki" - przysmak dzieciństwa. Tak niewiele potrzeba było, aby dziecko było szczęśliwe.
Najpopularniejszy bohater! Schabowy!
Składniki:
50 dag schabu
2 jajka
1 łyżka mąki
5 łyżek bułki tartej
sól, pieprz
smalec
Wykonanie:
Schab oczyścić z tłuszczu, opłukać, osuszyć, podzielić na plastry. Rozbić je tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Kotlety panierować w roztrzepanych z mąką jajkach i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym smalcu po 2-3 minuty z każdej strony, trzymać jeszcze 5 minut na małym ogniu. Podawać z ziemniakami i zasmażaną kapustą... Mmm:)
Obywatelu, czy wiesz skąd wzięła się nazwa wuzetka?
Według jednej z teorii, nazwa wuzetka pochodzi od skrótu "WZK", co oznacza 'Wypiek Z Kremem", alternatywna teoria głosi, że od warszawskiej trasy W-Z, w pobliżu której znajdowała się jedna z cukierni oferujących te kultowe wypieki.
Jeśli chcesz zrobić samodzielnie "Wypiek z kremem" - polecamy przepis: http://retro.pewex.pl/474208/Wuzetka-cukierniczy-cud-PRLaposu
‹ pierwsza < 1 2 3 4 5 > ostatnia ›