Szukaj
Harlequin
Był taki czas, kiedy te romansidła czytał kraj cały;)
Krówki domowej roboty - przepis
Przepis na tradycyjne krówki
Składniki:
200ml (niepełna szklanka) śmietany kremówki;
szklanka cukru (jeśli wolisz kruche i mniej ciągnące się krówki – dodaj więcej cukru);
¾ kostki masła;
opakowanie cukru waniliowego (opcjonalnie).
Jak zrobić krówki w domu? Zobacz przepis na krówki, mordoklejki, ciągutki.
Przygotowanie: Wszystkie składniki rozpuść w garnku (zacznij od masła, dodaj cukier i na koniec śmietanę) i gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając. Rób to do czasu, aż masa stanie się jednolita i nabierze brązowego koloru. Im dłużej będziesz ją gotować, tym cukierki będą bardziej kruche, dlatego jeśli wolisz „ciągnącą się” wersję – nie przesadź z czasem gotowania.
Tak przygotowaną masę zdejmij z ognia, wylej do wyłożonej folią aluminiową formy do pieczenia i odstaw do ostygnięcia. Kiedy całość stężeje – pokrój na małe prostokąty – przed krojeniem najlepiej zamocz nóż w zimnej wodzie, żeby nie kleił się do masy krówkowej. Jeśli chcesz, żeby krówki przypominały sklepowe mordoklejki możesz owinąć je w kolorowe papierki.
Przepis na krówki, mordoklejki, ciągutki - jak zrobić krówki?
Krówki z dodatkami
Jeśli lubisz sezamowe krówki lub orzechowe mordoklejki, pod koniec gotowania dodaj do masy swój ulubiony dodatek i całość dokładnie wymieszaj. Możesz również dodać odrobinę alkoholu np. rumu. Chcesz, żeby krówki były kakaowe? Do gotującej się masy dodaj dwie czubate łyżki kakao.
Smak cukierków możesz wzbogacić również aromatem waniliowym, wiórkami kokosowymi czy makiem - masz nieskończenie wiele możliwości eksperymentowania!
Mocno czekoladowe krówki
Składniki:
kostka niesolonego masła;
tabliczka deserowej czekolady;
200 g słodzonego mleka skondensowanego z puszki;
aromat waniliowy;
1-2 łyżki rumu (opcjonalnie).
Jak zrobić krówki w domu? Zobacz przepis na czekoladowe krówki mordoklejki czyli ciągutki
Przygotowanie: połamaną czekoladę wrzuć do garnka, dodaj do niej pokrojone masło i mleko skondensowane – całość podgrzewaj na małym ogniu cały czas mieszając.
Uwaga: nie wolno dopuścić do wrzenia! Kiedy masa stanie się gładka i jednolita zdejmij ją z ognia i dodaj do niej aromat waniliowy oraz rum. Ucieraj ją aż zgęstnieje, a kiedy to nastąpi – wlej ją do przygotowanej formy (najlepiej natłuszczonej masłem lub wyłożonej folią aluminiową). Całość włóż do lodówki. Kiedy masa stwardnieje możesz pokroić ją nożem na mniejsze kwadraciki. Gotowe! :)
Chleb z cukrem
Kiedy w sklepach brakowało słodyczy zawsze można było sięgnąć po "substytut"! Jadaliście chleb z cukrem?
Jak być teściową? Jak być synową?
Pozycja zaczyna się od tzw. pytań podstawowych:
Gdybym miała córkę i gdyby ta córka pewnego dnia zapytała mnie, czy starać się szybko wyjść za mąż, czy też można sobie z tym poczekać – byłabym w kłopocie. Jako kobieta z natury rozsądna powinnam bez wahania poradzić, żeby jak najdłużej była wolna. Żeby zdobyła zawód, niezależność, trochę doświadczenia i dopiero wtedy, kiedy już mniej więcej będzie wiedziała, czego i kogo chce – poszukała sobie odpowiedniego towarzysza. Jednak, jako kobieta znająca życie, przed taką odpowiedzią zawahałabym się.
(Maria Mankiewicz, Jak być teściową? Jak być synową?, Warszawa 1986, s. 25)
Punkt skupu mleka
W czasach kiedy mleko miało jeszcze smak.
EN 57
Na powojennej PKP od zawsze, już nikt nie pamięta, kiedy rozpoczęto jego produkcję
Pamiętnik
Był czas, kiedy prowadziły go niemal wszystkie dzieci i część dorosłych
Radio Kasprzak
Produkowane w czasach, kiedy rzeczy się nie psuły.
Kalesony z dzieciństwa
I ten bezcenny moment, kiedy się trzeba było przebrać na w-f.
Farby z motylkiem
W czasach kiedy malowanie było czymś magicznym! Pomalowałbym i dziś!