Szukaj
Destylacja
Na internecie we wszystkich językach świata można znaleźć instrukcję jak produkować samogon. Maszyny nic się nie zmieniają od czasów kiedy je wymyślono. Namawianie ludzi do pędzenia bimbru jest elementem walki z narodem, który chce się eksterminować.
Telewizor z odtwarzaczem VHS
Pamiętasz tę radość, kiedy wchodziłeś do klasy i wiedziałeś, że na lekcji będzie puszczany film?
Budka telefoniczna na żetony
Pamiętacie tę radość, kiedy się znalazło pozostawiony w budce żeton?
Kredki Bambino
Pamiętacie ten smutek, kiedy kredka się złamała?
Kasety magnetofonowe VHS
Wielokrotnie przerabiane,"ratowane" taśmą klejącą,gdy się porwały i zwijane ołówkiem- takie to były czasy, kiedy produkty były rynkowo limitowane.
Instrukcje obsługi sprzętów i urządzeń
Przydatne w czasach, kiedy rzeczy można było naprawiać samemu w domu.
Klimaty szkolne
Pamiętacie tą konsternację kiedy Pani wywołała Was do odpowiedzi?
Fasolka po bretońsku!
Składniki na cztery porcje:
1/2 kg fasoli piękny Jaś
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1/2 kg kiełbasy, albo wędzonego boczku
olej do smażenia
2 duże cebule
1 puszka krojonych pomidorów
majeranek do smaku
1 ząbek czosnku, zgnieciony
sól, pieprz do smaku
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
Fasolę zalać ciepłą wodą wieczorem poprzedniego dnia.
Wodę koniecznie należy odlać, a fasolę zalać świeżą wodą i gotować do miękkości na wolnym ogniu (ok. 45 minut).
Dodać do gotowania liście laurowe i ziele angielskie.
Kiedy fasola się gotuje, wędlinę drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać do ugotowanej fasoli.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Dodać do ugotowanej fasoli.
Pod koniec do fasoli dodać pomidory, majeranek, czosnek i pieprz. W razie potrzeby doprawić solą lub lepiej przyprawą do zup typu maggi.
Na koniec przygotować białą zasmażkę z mąki i masła i zagęścić potrawę: na patelni rozpuścić masło, do rozpuszczonego masła wsypywać mąkę, energicznie mieszając, żeby nie powstały grudki, chwilę potrzymać na ogniu, żeby zasmażka zgęstniała. Dodając do fasolki energicznie mieszać.
Jeszcze chwilę gotować (ok. 15 minut).
rada
Fasolka po bretońsku jest najsmaczniejsza, jeśli po ugotowaniu chwilę postoi, by przeszła smakami wszystkich składników. Nic nie traci na smaku odgrzewana. Nadaje się doskonale do mrożenia.
Gry słowne z dzieciństwa
Pamiętacie tą dumę i radość, kiedy można było komuś dogadać?
Napraw Małego Fiata z czasów PRL-u
Były też instrukcje do innych aut, w czasach kiedy każdy mechanik na każdej wsi wiedział jak naprawić "maluszka".