Szukaj
Podwójny paluszek
Pamiętacie radość, kiedy się znalazło podwójnego paluszka?
Mamo, kiedy obiad?
Zawsze potrafiliśmy zlokalizować właściwe okno!
Wyobraźnia w dzieciństwie
Pracowała na całego, zachodzę w głowę, kiedy ten proces się skończył?
Lubiliście zabawę w "Piekło-Niebo"?
Większość dzieci nie potrafi tego złożyć. Tak samo samolotów. O budowie latawca nie wspominając. Kiedy widzieliście ostatnio jakiegoś ojca puszczającego z synem latawiec?
The B-52's - "Roam"
Nazwa zespołu pochodzi od powojennego bombowca dalekiego zasięgu B-52 lub od wysokich "na bombę" czupryn kobiecych z lat 50... A utwór? Z najbardziej przebojowej płyty formacji z 1989 kiedy to nowo-falowa grupa otworzyła się na bardziej przebojowy materiał. Kojarzeni są także z piosenką do filmu "The Flinstones".
Podwórkowe zabawy z dzieciństwa
W czasie kiedy beztroska była codziennością?
O.N.A. - "Kiedy Powiem Sobie Dość"
...i w pewnym momencie kariery Agnieszka Chylińska powiedziała. Rozstała się z zespołem, poszła własną drogą. Nagrywa (czasami), pisze dla dzieci, ocenia... a my nie :)
Klub Prasy i Książki
W czasach, kiedy czytelnictwo było na wyższym poziomie?
Mandaty znowu w górę
Ciekawe kiedy ten cenowy wyścig się skończy?
Pyry z gzikiem
Potrzebujemy:
10 małych ziemniaków młodych - obranych
por - pokroić w półksiężyce
pół cebuli - pokroić w półksieżyce
5 plasterków szynki wędzonej w kostkę
Wszystko oprócz szynki wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy zalewą, na którą przepis już podaję:
3 łyżki oleju + 2 łyżki majonezu + cała przyprawa do ziemniaków - mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Nasze ziemniaki mieszamy dokładnie z zalewą. Posypujemy szynką. I wkładamy do piekarnika, który nagrzewamy do 200 stopni.
Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok godziny od czasu do czasu mieszając. Przy końcu zdejmujemy folię i pieczemy bez niej.
W tym czasie robimy gzik:
2 kostki sera śmietankowego
1 śmietana 12% (ta gęsta)
3 ząbki czosnku - zmiażdżony
pół cebuli - drobno pokrojonej
szczypiorek
sól i pieprz
Wszystko miksujemy.
Kiedy ziemniaki są gotowe, kroimy jeszcze pęczek pietruszki, posypujemy ziemniaki i dodajemy gzik!
Można się zajadać! Pychota :)