Trwa przetwarzanie danych
Sklep Pewex

Pewex

Szukaj


 

Znalazłem 10 takich eksponatów
Wafle z masą kakaową – Tani deser dla całej rodziny
Składniki:
Suche, cienkie wafle; 1 mleko w proszku; cztery łyżki kakao (tradycyjnego), 1 margaryna, 1,5 szklanki cukru; kubek wody; olejek
Wykonanie:
Gotujemy wodę z cukrem. Gdy ten się rozpuści, dodajemy margarynę i kakao, które też muszą się rozpuścić. Dolewamy olejek, przelewamy masę do miski i wkładamy do lodówki do lekkiego przestygnięcia. Potem do masy dodajemy stopniowo mleko w proszku i ucieramy. Wafle przekładamy masą.

Wafle z masą kakaową

Tani deser dla całej rodziny
Składniki:
Suche, cienkie wafle; 1 mleko w proszku; cztery łyżki kakao (tradycyjnego), 1 margaryna, 1,5 szklanki cukru; kubek wody; olejek
Wykonanie:
Gotujemy wodę z cukrem. Gdy ten się rozpuści, dodajemy margarynę i kakao, które też muszą się rozpuścić. Dolewamy olejek, przelewamy masę do miski i wkładamy do lodówki do lekkiego przestygnięcia. Potem do masy dodajemy stopniowo mleko w proszku i ucieramy. Wafle przekładamy masą.

Jajko na miękko - propozycja śniadaniowa! – jajko gotowane w wodzie tak długo aż dojdzie do całkowitego ścięcia białka, ale nie żółtka. Tak przygotowane jajka mogą być jedzone same lub z dodatkami.
Jedno kurze jajko na miękko zawiera przeciętnie 88 kilokalorii.
Istnieje kilka technik gotowania jaj na miękko, jedna sugeruje gotowanie przez 3-5 minut po włożeniu do wrzątku, inna aby doprowadzić wodę do wrzenia z od początku zanurzonym jajkiem i podgrzewanie przez dwie minuty od rozpoczęcia wrzenia przez wodę.
Zbyt długie gotowanie jajka na miękko powoduje ścięcie żółtka i powstanie jajka na twardo.

Jajko na miękko - propozycja śniadaniowa!

Jajko gotowane w wodzie tak długo aż dojdzie do całkowitego ścięcia białka, ale nie żółtka. Tak przygotowane jajka mogą być jedzone same lub z dodatkami.
Jedno kurze jajko na miękko zawiera przeciętnie 88 kilokalorii.
Istnieje kilka technik gotowania jaj na miękko, jedna sugeruje gotowanie przez 3-5 minut po włożeniu do wrzątku, inna aby doprowadzić wodę do wrzenia z od początku zanurzonym jajkiem i podgrzewanie przez dwie minuty od rozpoczęcia wrzenia przez wodę.
Zbyt długie gotowanie jajka na miękko powoduje ścięcie żółtka i powstanie jajka na twardo.

Kopytka - babciny przysmak z PRL-u – Składniki
jaja - 2 szt.
mąka pszenna - 30 dag
mąka ziemniaczana - 3 łyżki
sól - 1 szczypta
ziemniaki - 1 kg
Przygotowanie
Ugotować ziemniaki z solą. Przepuścić cieple przez praskę. Wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, dodać obie mąki i jajka. Szybko zagnieść ciasto. Formować kopytka i od razu rzucać na gotującą się wodę (wodę osolić i dodać troszkę oleju). Podawać ze stopioną słoninką.
SMACZNEGO!

Kopytka - babciny przysmak z PRL-u

Składniki
jaja - 2 szt.
mąka pszenna - 30 dag
mąka ziemniaczana - 3 łyżki
sól - 1 szczypta
ziemniaki - 1 kg
Przygotowanie
Ugotować ziemniaki z solą. Przepuścić cieple przez praskę. Wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, dodać obie mąki i jajka. Szybko zagnieść ciasto. Formować kopytka i od razu rzucać na gotującą się wodę (wodę osolić i dodać troszkę oleju). Podawać ze stopioną słoninką.
SMACZNEGO!

Biawar OW-50 – Grzeje wodę do dziś, jeszcze się nie zepsuł!

Biawar OW-50

Grzeje wodę do dziś, jeszcze się nie zepsuł!

Przepis na Ruskie Pierogi – Składniki na ciasto:
    3 szklanki mąki
    1 duża łyżka miękkiego masła
    1/2 stołowej łyżki soli
    1 szklanka wrzącej wody

Składniki na farsz:
    700/800 g ugotowanych zmielonych ziemniaków
    300/400 g startego białego sera
    2 cebule
    2 łyżeczki soli
    2 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

    Farsz:
Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle. Wymieszać z resztą składników na farsz i przyprawić do smaku.

    Ciasto:
Mąkę, masło i sól zalać wrzątkiem i wymieszać drewnianą łyżką. W momencie gdy ciasto trochę przestygnie, wyrobić ręką, aż będzie elastyczne. Ciasto to nie klei się do stołu, nie ma więc konieczności podsypywania mąką. Wykrawać szklanką kółka i kłaść do środka farsz. Mocno skleić brzegi, żeby się nie rozpadły podczas gotowania
Pierogi wrzucić na gotującą się osoloną wodę. Po wypłynięciu na wierzch gotować 3-5 minut od czasu do czasu mieszając.

Przepis na Ruskie Pierogi

Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
1 duża łyżka miękkiego masła
1/2 stołowej łyżki soli
1 szklanka wrzącej wody

Składniki na farsz:
700/800 g ugotowanych zmielonych ziemniaków
300/400 g startego białego sera
2 cebule
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

Farsz:
Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle. Wymieszać z resztą składników na farsz i przyprawić do smaku.

Ciasto:
Mąkę, masło i sól zalać wrzątkiem i wymieszać drewnianą łyżką. W momencie gdy ciasto trochę przestygnie, wyrobić ręką, aż będzie elastyczne. Ciasto to nie klei się do stołu, nie ma więc konieczności podsypywania mąką. Wykrawać szklanką kółka i kłaść do środka farsz. Mocno skleić brzegi, żeby się nie rozpadły podczas gotowania
Pierogi wrzucić na gotującą się osoloną wodę. Po wypłynięciu na wierzch gotować 3-5 minut od czasu do czasu mieszając.

Fasolka po bretońsku! – Składniki na cztery porcje:

1/2 kg fasoli piękny Jaś
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1/2 kg kiełbasy, albo wędzonego boczku
olej do smażenia
2 duże cebule
1 puszka krojonych pomidorów
majeranek do smaku
1 ząbek czosnku, zgnieciony
sól, pieprz do smaku
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
Fasolę zalać ciepłą wodą wieczorem poprzedniego dnia.
Wodę koniecznie należy odlać, a fasolę zalać świeżą wodą i gotować do miękkości na wolnym ogniu (ok. 45 minut).
Dodać do gotowania liście laurowe i ziele angielskie.
Kiedy fasola się gotuje, wędlinę drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać do ugotowanej fasoli.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Dodać do ugotowanej fasoli.
Pod koniec do fasoli dodać pomidory, majeranek, czosnek i pieprz. W razie potrzeby doprawić solą lub lepiej przyprawą do zup typu maggi.
Na koniec przygotować białą zasmażkę z mąki i masła i zagęścić potrawę: na patelni rozpuścić masło, do rozpuszczonego masła wsypywać mąkę, energicznie mieszając, żeby nie powstały grudki, chwilę potrzymać na ogniu, żeby zasmażka zgęstniała. Dodając do fasolki energicznie mieszać.
Jeszcze chwilę gotować (ok. 15 minut).
rada
Fasolka po bretońsku jest najsmaczniejsza, jeśli po ugotowaniu chwilę postoi, by przeszła smakami wszystkich składników. Nic nie traci na smaku odgrzewana. Nadaje się doskonale do mrożenia.

Fasolka po bretońsku!

Składniki na cztery porcje:

1/2 kg fasoli piękny Jaś
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1/2 kg kiełbasy, albo wędzonego boczku
olej do smażenia
2 duże cebule
1 puszka krojonych pomidorów
majeranek do smaku
1 ząbek czosnku, zgnieciony
sól, pieprz do smaku
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
Fasolę zalać ciepłą wodą wieczorem poprzedniego dnia.
Wodę koniecznie należy odlać, a fasolę zalać świeżą wodą i gotować do miękkości na wolnym ogniu (ok. 45 minut).
Dodać do gotowania liście laurowe i ziele angielskie.
Kiedy fasola się gotuje, wędlinę drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać do ugotowanej fasoli.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Dodać do ugotowanej fasoli.
Pod koniec do fasoli dodać pomidory, majeranek, czosnek i pieprz. W razie potrzeby doprawić solą lub lepiej przyprawą do zup typu maggi.
Na koniec przygotować białą zasmażkę z mąki i masła i zagęścić potrawę: na patelni rozpuścić masło, do rozpuszczonego masła wsypywać mąkę, energicznie mieszając, żeby nie powstały grudki, chwilę potrzymać na ogniu, żeby zasmażka zgęstniała. Dodając do fasolki energicznie mieszać.
Jeszcze chwilę gotować (ok. 15 minut).
rada
Fasolka po bretońsku jest najsmaczniejsza, jeśli po ugotowaniu chwilę postoi, by przeszła smakami wszystkich składników. Nic nie traci na smaku odgrzewana. Nadaje się doskonale do mrożenia.

Murzynek – 1 kostka masła
1,5 szklanki cukru
3 łyżki ciemnego kakao
3 łyżki wody
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
rodzynki namoczone w 2 łyżkach rumu lub herbaty z zapachem rumowym
Masło stopić w rondelku, w gorące włożyć cukier, kakao i wodę. Wymieszać dokładnie. Odlać dobre pół szklanki na polewę.
Do płynnej przestudzonej nieco masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, żółtka. Z białek ubić pianę, domieszać ją na dwa razy – najpierw małą porcję, potem całość. Na końcu wmieszać rodzynki wraz z rumem. Piecze się murzynka 40-50 minut w 180 st. C. Jeszcze ciepłe ciasto polewa się odstawioną masą.

Murzynek

1 kostka masła
1,5 szklanki cukru
3 łyżki ciemnego kakao
3 łyżki wody
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
rodzynki namoczone w 2 łyżkach rumu lub herbaty z zapachem rumowym
Masło stopić w rondelku, w gorące włożyć cukier, kakao i wodę. Wymieszać dokładnie. Odlać dobre pół szklanki na polewę.
Do płynnej przestudzonej nieco masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, żółtka. Z białek ubić pianę, domieszać ją na dwa razy – najpierw małą porcję, potem całość. Na końcu wmieszać rodzynki wraz z rumem. Piecze się murzynka 40-50 minut w 180 st. C. Jeszcze ciepłe ciasto polewa się odstawioną masą.


1