Trwa przetwarzanie danych
Sklep Pewex

Pewex

Murzynek

Murzynek – 1 kostka masła
1,5 szklanki cukru
3 łyżki ciemnego kakao
3 łyżki wody
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
rodzynki namoczone w 2 łyżkach rumu lub herbaty z zapachem rumowym
Masło stopić w rondelku, w gorące włożyć cukier, kakao i wodę. Wymieszać dokładnie. Odlać dobre pół szklanki na polewę.
Do płynnej przestudzonej nieco masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, żółtka. Z białek ubić pianę, domieszać ją na dwa razy – najpierw małą porcję, potem całość. Na końcu wmieszać rodzynki wraz z rumem. Piecze się murzynka 40-50 minut w 180 st. C. Jeszcze ciepłe ciasto polewa się odstawioną masą.

Murzynek

1 kostka masła
1,5 szklanki cukru
3 łyżki ciemnego kakao
3 łyżki wody
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
rodzynki namoczone w 2 łyżkach rumu lub herbaty z zapachem rumowym
Masło stopić w rondelku, w gorące włożyć cukier, kakao i wodę. Wymieszać dokładnie. Odlać dobre pół szklanki na polewę.
Do płynnej przestudzonej nieco masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, żółtka. Z białek ubić pianę, domieszać ją na dwa razy – najpierw małą porcję, potem całość. Na końcu wmieszać rodzynki wraz z rumem. Piecze się murzynka 40-50 minut w 180 st. C. Jeszcze ciepłe ciasto polewa się odstawioną masą.

Zobacz następny

Komentarze

Momencik, trwa ładowanie komentarzy   ładowanie…