Szukaj
Jak być teściową? Jak być synową?
Pozycja zaczyna się od tzw. pytań podstawowych:
Gdybym miała córkę i gdyby ta córka pewnego dnia zapytała mnie, czy starać się szybko wyjść za mąż, czy też można sobie z tym poczekać – byłabym w kłopocie. Jako kobieta z natury rozsądna powinnam bez wahania poradzić, żeby jak najdłużej była wolna. Żeby zdobyła zawód, niezależność, trochę doświadczenia i dopiero wtedy, kiedy już mniej więcej będzie wiedziała, czego i kogo chce – poszukała sobie odpowiedniego towarzysza. Jednak, jako kobieta znająca życie, przed taką odpowiedzią zawahałabym się.
(Maria Mankiewicz, Jak być teściową? Jak być synową?, Warszawa 1986, s. 25)
Rozmaite proszki do mycia/prania z "epoki"
Do mycia naczyń, z wybielaczem optycznym i do pralek automatycznych. Czego więcej można było chcieć?
Obrazki z gumy Turbo
Miały wiele zastosowań, jedno było takie, że można za nie było nabyć inne rzeczy.
Chłopcy z Placu Broni - "Kocham Cię"
Piosenka z trzeciej płyty zespołu, której słowa do dziś można spijać ły"sz"kami.
Przepis na flaczki jak z PRL-u
Flaki
Flaki przepis na tradycyjne polskie flaczki z majerankiem i papryką. Któż za nimi nie przepada. Flaki to aromatyczna, gęsta zupa znana w Polsce od XIV wieku, podobno sam Władysław Jagiełło je uwielbiał. Najlepsze są to na bazie wołowego bulionu z dodatkiem marchwi, pora, selera i pietruszki. Nie zapomnijcie o liściu laurowym i odrobinie gałki muszkatołowej. Ja kupuję oczyszczone i ugotowane flaki wołowe, które ponownie gotuję około godziny zanim dodam je do bulionu.
Flaki składniki:
wołowa porcja rosołowa (np. goleń wołowa) dobrze, żeby była z kością
włoszczyzna: seler, marchew, pietruszka, por, cebula
liść laurowy, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, majeranek, czerwona słodka i ostra papryka, odrobina imbiru, sól, pieprz, łyżka octu winnego
Flaki wołowe, umyte i ugotowane około 800 gramów
Zasmażka do zagęszczenia flaków: mąka i masło w proporcjach 1:1 podsmażone na złocisty kolor
Flaki przepis przygotowanie:
Mięso wołowe wkładamy do zimniej wody i gotujemy około 1,5 godziny na małym ogniu, co jakiś czas zbierając szumy, przepis na wspaniały bulion również tutaj.
Obraną włoszczyznę dodajemy do bulionu i gotujemy około godziny.
Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz – doprawiamy jak na dobry rosół. Jeśli bulionu wyjdzie za dużo warto go zamrozić. Dobry bulion to skarb.
W międzyczasie płuczemy flaczki pod zimną wodą, a następnie gotujemy około godziny w lekko osolonej wodzie. Przed dodaniem do bulionu należy je ponownie opłukać.
Flaki zalewamy bulionem, ja lubię dość gęste flaczki, więc nie przesadzam z jego ilością. Gotujemy w bulionie około godziny – do miękkości.
Dodajemy do zupy pokrojone warzywa, marchew, pietruszkę, odrobinę selera.
Doprawiamy solą, pieprzem, czerwoną paryczką słodką i ostrą do smaku, solidna szczypta majeranku, odrobina gałki muszkatołowej i szczypta imbiru uczynią danie aromatycznym i pysznym. Jeśli danie wydaje się nadal mdłe można dodać łyżkę octu winnego.
Jeśli chcecie, żeby flaki były jeszcze smaczniejsze dodajcie trochę wołowiny z rosołu.
Jeśli lubicie bardzo gęste możecie zagęścić je zasmażką z mąki i masła. Łyżeczka masła na łyżeczkę mąki.
Zupę tę serwujemy ze świeżą bułką – pycha.
Telefon "Bratek"
Stylówka jak się patrzy, do dzisiaj można się zachwycać jego dizajnem
Zapach i smak donaldówki
Patrząc na to zdjęcie naprawdę można się udać w podróż w przeszłość
Śląska Rolada!
Składniki
mięso wieprzowe lub wołowe-ilość plastrów zależy od porcji, w tym wypadku 6 grubszych plastrów.
Farsz :
ogórki kiszone-1 pasek na 1 sztukę rolady,
cebule-cienko posypać po całości rolady,
boczek wędzony-1 pasek na 1 sztukę rolady,
kiełbasa dowolna-po 1 pasek na 1 sztukę rolady,
sól-do smaku
pieprz-do smaku,
musztarda, np. "Stołowa", "Sarepska" lub inna-6 łyżeczek, po 1 łyżeczce na 1 sztukę rolady,
Dodatkowo:
biała nić lub szpikulec do spięcia rolad,
tłuszcz, np margaryna na dno brytfanny,
woda do podlewania rolad.
Rolady śląskie choć są pracochłonne to podawane przeważnie w niedzielę w prawdziwych śląskich domach
Etapy przygotowania
MIĘSO :
Mięso wieprzowe (lepsze) lub wołowe rozbić tłuczkiem na kotlety.
Przyprawić je solą i pieprzem z obu stron i posmarować cienko musztardą, np. "Stołową", "Sarepską" lub inną z jednej strony (na tej, gdzie będzie nałożony farsz).
FARSZ :
Farsz do rolad można robić na 2 sposoby, tj. :
1. zmielić w maszynce -boczek, kiełbasę, cebulę, ogórki i taką masę nakładać na mięso lub
2. pokroić w cienkie paski : kiełbasę, boczek wędzony, ogórki, a cebulę w drobną kostkę i tak to nałożyć na poszczególne kawałki mięsa.
ZWIJANIE ROLAD:
Zwijamy rolady ciasno w rulon, by farsz po bokach nam nie wypadał i jednocześnie owijamy je dokładnie nićmi białymi lub stosując szpikulec.
PIECZENIE ROLAD:
W brytfannie rozgrzać tłuszcz, np. margarynę i do tego włożyć przygotowane rolady i podsmażamy z dwóch stron.
Pieczemy je na wolnym ogniu pod przykryciem, aż do miękkości, od czasu do czasu podlewając wodą, by się nie spaliły.
Po upieczeniu, wyjmujemy rolady i gdy ostygną ściągamy z nich dokładnie nitki lub szpikulec.
SOS:
Sos robimy z wywaru własnego.
Powstały wywar zagęszczamy zawiesiną z mąki pszennej i wody, a następnie dodajemy śmietanę kwaśną, wcześniej ją hartując.
Sos przecedzamy przez sitko i doprawiamy do smaku, np. jarzynką i przyprawą w płynie "Maggi".
Rolady podajemy z kluskami śląskimi i czerwoną (modrą) kapustą.
Serial "Nikogo nie ma w domu"
To był swego czasu bardzo popularny czechosłowacki serial. Z pewnością
można by go określić modnym i nadużywanym dziś mianem „kultowy”. Podobnie zresztą jak niezapomniana „Arabela”. „Nikto ne je doma” opowiadał o perypetiach dzieciaka, który zostawał sam w domu, kiedy jego mama szła do pracy. Jak można się łatwo domyślić, chłopiec pomimo usilnych starań „bycia grzecznym” zawsze w końcu ładował się w mniej lub bardziej poważne tarapaty.