Trwa przetwarzanie danych
Sklep Pewex

Pewex

Szukaj


 

Znalazłem 36 takich eksponatów
"Cicho, dziennik oglądam" - znacie ten tekst?:) – Dziennik Telewizyjny, główny program informacyjny TVP w czasach PRL, nadawany w latach 1958-1989. W 1989 roku został zastąpiony przez Wiadomości TVP1. W latach 70. i 80. był głównym ośrodkiem propagandy władz PRL i PZPR, mogącym oddziaływać na całe społeczeństwo. Ostatnie główne wydanie Dziennika Telewizyjnego nadano w piątek, 17 listopada 1989 o 19:30 i zaczęło się skróconą czołówką (tylko mapa świata - tak było w tym wydaniu od października 1989), natomiast ostatni Dziennik przed całkowitym "zejściem z anteny" na rzecz Wiadomości nadano na koniec wakacji letnich 1990 roku.

"Cicho, dziennik oglądam" - znacie ten tekst?:)

Dziennik Telewizyjny, główny program informacyjny TVP w czasach PRL, nadawany w latach 1958-1989. W 1989 roku został zastąpiony przez Wiadomości TVP1. W latach 70. i 80. był głównym ośrodkiem propagandy władz PRL i PZPR, mogącym oddziaływać na całe społeczeństwo. Ostatnie główne wydanie Dziennika Telewizyjnego nadano w piątek, 17 listopada 1989 o 19:30 i zaczęło się skróconą czołówką (tylko mapa świata - tak było w tym wydaniu od października 1989), natomiast ostatni Dziennik przed całkowitym "zejściem z anteny" na rzecz Wiadomości nadano na koniec wakacji letnich 1990 roku.

Star Wars na VHS – Trzy filmy z serii Star Wars upchnięte na dwa VHS’y E180. Ze względu na długość „Imperium Kontratakuje” było podzielone na dwie części. W pewnym momencie ( najczęściej podczas scen na Dagobah ) pojawiał się czarny ekran oznaczający koniec taśmy i magnetowid rozpoczynał przewijanie do początku. Film kontynuowało się z drugiej kasety i później następowało płynne przejście do „Powrotu Jedi”.

Star Wars na VHS

Trzy filmy z serii Star Wars upchnięte na dwa VHS’y E180. Ze względu na długość „Imperium Kontratakuje” było podzielone na dwie części. W pewnym momencie ( najczęściej podczas scen na Dagobah ) pojawiał się czarny ekran oznaczający koniec taśmy i magnetowid rozpoczynał przewijanie do początku. Film kontynuowało się z drugiej kasety i później następowało płynne przejście do „Powrotu Jedi”.

Los Lobos - "La Bamba"

Meksykański standard folkowy został pod koniec lat 50. rozsławiony przez Richie Valensa, meksykańskiego Elvisa a następnie stał się międzynarodowym hitem dzięki grupie Los Lobos, która swą wersję stworzyła do biograficznego filmu o meksykańskim idolu nastolatek, Valensie.

Niby tak infantylne... – ...a tak ciekawe. I zajął się tym mistrz Machulski. Obowiązkowa pozycja w serialach, zwłaszcza, że miał swój koniec. Mistrzowska obsada aktorska i perypetie czterech pań po 30... Chłopaki? Też kochaliście się w Annie Musze?

Niby tak infantylne...

...a tak ciekawe. I zajął się tym mistrz Machulski. Obowiązkowa pozycja w serialach, zwłaszcza, że miał swój koniec. Mistrzowska obsada aktorska i perypetie czterech pań po 30... Chłopaki? Też kochaliście się w Annie Musze?

Uwaga nieprzyjaciel podsłuchuje. – Jeden z kilkudziesięciu napisów znaleziony w Londynie w polskim "Barze Mlecznym". Większość tych tabliczek to oryginały z lat 50-tych do 60-tych, niektóre stylizowane na okres głębokiego PRL-u.
Ta konkretna to chyba wczesne lata 50-te, a może koniec 40-tych.

Uwaga nieprzyjaciel podsłuchuje.

Jeden z kilkudziesięciu napisów znaleziony w Londynie w polskim "Barze Mlecznym". Większość tych tabliczek to oryginały z lat 50-tych do 60-tych, niektóre stylizowane na okres głębokiego PRL-u.
Ta konkretna to chyba wczesne lata 50-te, a może koniec 40-tych.

Krówki domowej roboty - przepis – Przepis na tradycyjne krówki

Składniki:

200ml (niepełna szklanka) śmietany kremówki;
szklanka cukru (jeśli wolisz kruche i mniej ciągnące się krówki – dodaj więcej cukru);
¾ kostki masła;
opakowanie cukru waniliowego (opcjonalnie).

Jak zrobić krówki w domu? Zobacz przepis na krówki, mordoklejki, ciągutki.

Przygotowanie: Wszystkie składniki rozpuść w garnku (zacznij od masła, dodaj cukier i na koniec śmietanę) i gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając. Rób to do czasu, aż masa stanie się jednolita i nabierze brązowego koloru. Im dłużej będziesz ją gotować, tym cukierki będą bardziej kruche, dlatego jeśli wolisz „ciągnącą się” wersję – nie przesadź z czasem gotowania.

Tak przygotowaną masę zdejmij z ognia, wylej do wyłożonej folią aluminiową formy do pieczenia i odstaw do ostygnięcia. Kiedy całość stężeje – pokrój na małe prostokąty – przed krojeniem najlepiej zamocz nóż w zimnej wodzie, żeby nie kleił się do masy krówkowej. Jeśli chcesz, żeby krówki przypominały sklepowe mordoklejki możesz owinąć je w kolorowe papierki.

Przepis na krówki, mordoklejki, ciągutki - jak zrobić krówki?

Krówki z dodatkami

Jeśli lubisz sezamowe krówki lub orzechowe mordoklejki, pod koniec gotowania dodaj do masy swój ulubiony dodatek i całość dokładnie wymieszaj. Możesz również dodać odrobinę alkoholu np. rumu. Chcesz, żeby krówki były kakaowe? Do gotującej się masy dodaj dwie czubate łyżki kakao.

Smak cukierków możesz wzbogacić również aromatem waniliowym, wiórkami kokosowymi czy makiem - masz nieskończenie wiele możliwości eksperymentowania!

Mocno czekoladowe krówki

Składniki:

kostka niesolonego masła;
tabliczka deserowej czekolady;
200 g słodzonego mleka skondensowanego z puszki;
aromat waniliowy;
1-2 łyżki rumu (opcjonalnie).

Jak zrobić krówki w domu? Zobacz przepis na czekoladowe krówki mordoklejki czyli ciągutki

Przygotowanie: połamaną czekoladę wrzuć do garnka, dodaj do niej pokrojone masło i mleko skondensowane – całość podgrzewaj na małym ogniu cały czas mieszając.

Uwaga: nie wolno dopuścić do wrzenia! Kiedy masa stanie się gładka i jednolita zdejmij ją z ognia i dodaj do niej aromat waniliowy oraz rum. Ucieraj ją aż zgęstnieje, a kiedy to nastąpi – wlej ją do przygotowanej formy (najlepiej natłuszczonej masłem lub wyłożonej folią aluminiową). Całość włóż do lodówki. Kiedy masa stwardnieje możesz pokroić ją nożem na mniejsze kwadraciki. Gotowe! :)

Krówki domowej roboty - przepis

Przepis na tradycyjne krówki

Składniki:

200ml (niepełna szklanka) śmietany kremówki;
szklanka cukru (jeśli wolisz kruche i mniej ciągnące się krówki – dodaj więcej cukru);
¾ kostki masła;
opakowanie cukru waniliowego (opcjonalnie).

Jak zrobić krówki w domu? Zobacz przepis na krówki, mordoklejki, ciągutki.

Przygotowanie: Wszystkie składniki rozpuść w garnku (zacznij od masła, dodaj cukier i na koniec śmietanę) i gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając. Rób to do czasu, aż masa stanie się jednolita i nabierze brązowego koloru. Im dłużej będziesz ją gotować, tym cukierki będą bardziej kruche, dlatego jeśli wolisz „ciągnącą się” wersję – nie przesadź z czasem gotowania.

Tak przygotowaną masę zdejmij z ognia, wylej do wyłożonej folią aluminiową formy do pieczenia i odstaw do ostygnięcia. Kiedy całość stężeje – pokrój na małe prostokąty – przed krojeniem najlepiej zamocz nóż w zimnej wodzie, żeby nie kleił się do masy krówkowej. Jeśli chcesz, żeby krówki przypominały sklepowe mordoklejki możesz owinąć je w kolorowe papierki.

Przepis na krówki, mordoklejki, ciągutki - jak zrobić krówki?

Krówki z dodatkami

Jeśli lubisz sezamowe krówki lub orzechowe mordoklejki, pod koniec gotowania dodaj do masy swój ulubiony dodatek i całość dokładnie wymieszaj. Możesz również dodać odrobinę alkoholu np. rumu. Chcesz, żeby krówki były kakaowe? Do gotującej się masy dodaj dwie czubate łyżki kakao.

Smak cukierków możesz wzbogacić również aromatem waniliowym, wiórkami kokosowymi czy makiem - masz nieskończenie wiele możliwości eksperymentowania!

Mocno czekoladowe krówki

Składniki:

kostka niesolonego masła;
tabliczka deserowej czekolady;
200 g słodzonego mleka skondensowanego z puszki;
aromat waniliowy;
1-2 łyżki rumu (opcjonalnie).

Jak zrobić krówki w domu? Zobacz przepis na czekoladowe krówki mordoklejki czyli ciągutki

Przygotowanie: połamaną czekoladę wrzuć do garnka, dodaj do niej pokrojone masło i mleko skondensowane – całość podgrzewaj na małym ogniu cały czas mieszając.

Uwaga: nie wolno dopuścić do wrzenia! Kiedy masa stanie się gładka i jednolita zdejmij ją z ognia i dodaj do niej aromat waniliowy oraz rum. Ucieraj ją aż zgęstnieje, a kiedy to nastąpi – wlej ją do przygotowanej formy (najlepiej natłuszczonej masłem lub wyłożonej folią aluminiową). Całość włóż do lodówki. Kiedy masa stwardnieje możesz pokroić ją nożem na mniejsze kwadraciki. Gotowe! :)

Barry White - "Never, Never Gonna Give Ya Up"

Król pościelówek. Ileż to razy jego kawałki pojawiały się w romantycznych scenach filmowych, choć nie raz w kontekście żartobliwym. W każdym razie królem randkowego soulu był, jest i będzie. Koniec!

Krem Sułtański

Składniki:
400 ml śmietany kremówki 30%
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka kakao
50 g rodzynek
8 bez

Sposób przygotowania:
Rodzynki namoczyć w mocnej herbacie z dodatkiem alkoholu (np rumu lub amaretto). Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier puder. Podzielić całość na pół i do jednej połówki dodać rodzynki, a do drugiej kakao. Na dno pucharka ułożyć skruszoną bezę, następnie na to śmietanę z rodzynkami, następnie tą z kakao. Udekorować pokruszoną bezą według uznania