Szukaj
Przepis na pączki a'la PRL
Składniki:
maka, 1 kg
cukier, 3/4 szklanki
jajka, 10sztuk
drożdże, 60gr
cukier waniliowy, 1
aromat pomarańczowy
tłuszcz do głębokiego smażenia - smalec lub olej
mleko, 1,5 szklanki
margaryna, 125 gr
marmolada (wedle gustu)
wódka, 2 kieliszki
Przygotowanie:
Drożdże rozetrzeć wraz z 2 łyżkami cukru, następnie dodać cieple mleko. Wymieszać całość z dwiema łyżkami mąki. Następnie czekamy aż wyrośnie.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy roztrzepane jaja oraz rozczyn i pozostałe składniki. Margarynę rozpuszczamy i dodajemy do wyrobionego ciasta i wyrabiamy aż do całkowitego wchłonięcia tłuszczu. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia, następnie odrywamy po kawałeczku robimy płaskie placuszki i na każdy dajemy troszkę marmolady. Zlepiamy i pozostawiamy na 30 min celem podrośnięcia.
Rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy pączki, które smażymy na brązowo. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem ,lukrem lub czekoladą.
Smacznego!
Robot kuchenny Predom
Do dnia dzisiejszego genialnie miksuje ciasto i można oblizywać mieszadła.
Przepis na Ruskie Pierogi
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
1 duża łyżka miękkiego masła
1/2 stołowej łyżki soli
1 szklanka wrzącej wody
Składniki na farsz:
700/800 g ugotowanych zmielonych ziemniaków
300/400 g startego białego sera
2 cebule
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Farsz:
Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle. Wymieszać z resztą składników na farsz i przyprawić do smaku.
Ciasto:
Mąkę, masło i sól zalać wrzątkiem i wymieszać drewnianą łyżką. W momencie gdy ciasto trochę przestygnie, wyrobić ręką, aż będzie elastyczne. Ciasto to nie klei się do stołu, nie ma więc konieczności podsypywania mąką. Wykrawać szklanką kółka i kłaść do środka farsz. Mocno skleić brzegi, żeby się nie rozpadły podczas gotowania
Pierogi wrzucić na gotującą się osoloną wodę. Po wypłynięciu na wierzch gotować 3-5 minut od czasu do czasu mieszając.
Radiowe nutki "Najłatwiejsze ciasto w świecie"
Pamiętam jak spisywałem z mamą tekst z tej piosenki żeby mieć przepis i piekliśmy to ciasto. Wyszło!
Piszinger, znany w niektórych kręgach jako andrut:)
1 opakowanie andrutów
3/4 kostki masła
3/4 szklanki cukru
4 łyżki kakao
8 łyżek wody
1 opakowanie cukru waniliowego
1,5 szklanki mleka w proszku
Wykonanie:
W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem, cukrem waniliowym, wodą i kakao. Wszystko mieszamy dokładnie, żeby cukier się rozpuścił, a składniki połączyły. Masę odstawiamy, aby przestygła. Po ok. 10-15 minutach dodajemy po trochu mleko w proszku cały czas mieszając, najlepiej trzepaczką, żeby nie porobiło się za dużo grudek.
Gotową masą przekładamy wafelki – andruty, układając jeden na drugim i mocno dociskając je do siebie. Tak przełożone wafle obiciążamy np. deską do krojenia na ok. 15 minut, aby wszystko dokładnie się skleiło.
Po tym czasie piszingera kroimy na dowolnej wielkości kawałki.
Smacznego!!
Murzynek
1 kostka masła
1,5 szklanki cukru
3 łyżki ciemnego kakao
3 łyżki wody
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
rodzynki namoczone w 2 łyżkach rumu lub herbaty z zapachem rumowym
Masło stopić w rondelku, w gorące włożyć cukier, kakao i wodę. Wymieszać dokładnie. Odlać dobre pół szklanki na polewę.
Do płynnej przestudzonej nieco masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, żółtka. Z białek ubić pianę, domieszać ją na dwa razy – najpierw małą porcję, potem całość. Na końcu wmieszać rodzynki wraz z rumem. Piecze się murzynka 40-50 minut w 180 st. C. Jeszcze ciepłe ciasto polewa się odstawioną masą.
22 lipca - Międzynarodowy Dzień Liczby Pi
Wygląda na to, że jeden z Przybyszów z Matplanety ma dziś swoje święto:)
W Europie Zachodniej, gdzie często zapisuje się daty w postaci dzień/miesiąc, niektórzy proponują obchodzenie Dnia Aproksymacji Pi 22 lipca (22/7 daje w przybliżeniu 3.14). To matematyczne święto obchodzone jest również czternastego marca. Rozpowszechniło się ono głównie w amerykańskim środowisku akademickim, najprawdopodobniej dlatego, że w USA data zapisywana jest w formacie miesiąc.dzień. Umysłom ścisłym ciężko uniknąć skojarzeń widząc 3.14. Ci, którzy skojarzeń takich nie mają, również mogą czternastego marca znaleźć trochę okazji do świętowania. Ze względu na zbliżoną wymowę słów "pi" oraz "pie" (ang. ciasto), sposobem na świętowanie jest często wyrób i konsumpcja wszelakiej maści placków. Obowiązkowo okrągłych.
Wuzetka - cukierniczy cud PRL'u
Składniki:
Ciasto :
2,5 szklanki mąki
1/2 kostki masła
1 jajko
1 szklanka cukru
25 dag marmolady
1 szklanka mleka
1 łyżka sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
(wszystkie składniki muszą mieć jednakową temperaturę)
Krem :
25 dag masła
1 jajko
3/4 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 szklanka śmietany kremówki
Ciasto :
Utrzeć cukier z masłem, dodać jajko, dodawać po łyżce mąki i po trochu marmolady. Wlewać nieduże ilości mleka. Pod koniec dodać sodę i kakao.
Wszystko wymieszać na jednolitą masę. Przełożyć do wysmarowanej blachy i piec ok. 1 godziny.
Po wyjęciu z pieca lekko przestudzić i przekroić nitką na dwa placki.
Krem :
Masło z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na pulchna masę. Dodać jajko i utrzeć. Dodawać po trochu śmietany.
Krem wyłożyć na jedną część przekrojonego ciasta, wyrównać. Przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć.
Oblać polewą czekoladową.
Ciasto piaskowe
Kostka masła
1 płaska szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
zapach albo cukier waniliowy
3 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka octu
Kostkę masła rozpuścić, w gorące wsypać obie mąki, cukier i zapach, wymieszać dokładnie. Gdy trochę przestygnie, wbić jajka, mieszając kolejno. Dać łyżkę octu i łyżeczkę proszku do pieczenia. Piecze się 40 minut w 180 st. C.
Kryzysowe rogaliki
70 dkg mąki
paczka drożdży
1 masło
1 margaryna
łyżeczka cukru
szklanka śmietany kremówki
Dodać odrobinę ciepłego mleka i łyżeczkę cukru do drożdży,
poczekać aż wyrosną.
Masło i margaryna ogrzane do temp. pokojowej
Zagnieść wszystkie składniki, plus drożdże.
Podzielić na kawałki, rozwałkować na wielkość i pokroić na trójkąciki, dodać powideł następnie zawijać i piec aż się zarumienią :)
‹ pierwsza < 1 2
« poprzednia 1 2 następna »