Trwa przetwarzanie danych
Sklep Pewex

Pewex

Szukaj


 

Znalazłem 64 takie eksponaty
Harlequin – Był taki czas, kiedy te romansidła czytał kraj cały;)

Harlequin

Był taki czas, kiedy te romansidła czytał kraj cały;)

Krówki domowej roboty - przepis – Przepis na tradycyjne krówki

Składniki:

200ml (niepełna szklanka) śmietany kremówki;
szklanka cukru (jeśli wolisz kruche i mniej ciągnące się krówki – dodaj więcej cukru);
¾ kostki masła;
opakowanie cukru waniliowego (opcjonalnie).

Jak zrobić krówki w domu? Zobacz przepis na krówki, mordoklejki, ciągutki.

Przygotowanie: Wszystkie składniki rozpuść w garnku (zacznij od masła, dodaj cukier i na koniec śmietanę) i gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając. Rób to do czasu, aż masa stanie się jednolita i nabierze brązowego koloru. Im dłużej będziesz ją gotować, tym cukierki będą bardziej kruche, dlatego jeśli wolisz „ciągnącą się” wersję – nie przesadź z czasem gotowania.

Tak przygotowaną masę zdejmij z ognia, wylej do wyłożonej folią aluminiową formy do pieczenia i odstaw do ostygnięcia. Kiedy całość stężeje – pokrój na małe prostokąty – przed krojeniem najlepiej zamocz nóż w zimnej wodzie, żeby nie kleił się do masy krówkowej. Jeśli chcesz, żeby krówki przypominały sklepowe mordoklejki możesz owinąć je w kolorowe papierki.

Przepis na krówki, mordoklejki, ciągutki - jak zrobić krówki?

Krówki z dodatkami

Jeśli lubisz sezamowe krówki lub orzechowe mordoklejki, pod koniec gotowania dodaj do masy swój ulubiony dodatek i całość dokładnie wymieszaj. Możesz również dodać odrobinę alkoholu np. rumu. Chcesz, żeby krówki były kakaowe? Do gotującej się masy dodaj dwie czubate łyżki kakao.

Smak cukierków możesz wzbogacić również aromatem waniliowym, wiórkami kokosowymi czy makiem - masz nieskończenie wiele możliwości eksperymentowania!

Mocno czekoladowe krówki

Składniki:

kostka niesolonego masła;
tabliczka deserowej czekolady;
200 g słodzonego mleka skondensowanego z puszki;
aromat waniliowy;
1-2 łyżki rumu (opcjonalnie).

Jak zrobić krówki w domu? Zobacz przepis na czekoladowe krówki mordoklejki czyli ciągutki

Przygotowanie: połamaną czekoladę wrzuć do garnka, dodaj do niej pokrojone masło i mleko skondensowane – całość podgrzewaj na małym ogniu cały czas mieszając.

Uwaga: nie wolno dopuścić do wrzenia! Kiedy masa stanie się gładka i jednolita zdejmij ją z ognia i dodaj do niej aromat waniliowy oraz rum. Ucieraj ją aż zgęstnieje, a kiedy to nastąpi – wlej ją do przygotowanej formy (najlepiej natłuszczonej masłem lub wyłożonej folią aluminiową). Całość włóż do lodówki. Kiedy masa stwardnieje możesz pokroić ją nożem na mniejsze kwadraciki. Gotowe! :)

Krówki domowej roboty - przepis

Przepis na tradycyjne krówki

Składniki:

200ml (niepełna szklanka) śmietany kremówki;
szklanka cukru (jeśli wolisz kruche i mniej ciągnące się krówki – dodaj więcej cukru);
¾ kostki masła;
opakowanie cukru waniliowego (opcjonalnie).

Jak zrobić krówki w domu? Zobacz przepis na krówki, mordoklejki, ciągutki.

Przygotowanie: Wszystkie składniki rozpuść w garnku (zacznij od masła, dodaj cukier i na koniec śmietanę) i gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając. Rób to do czasu, aż masa stanie się jednolita i nabierze brązowego koloru. Im dłużej będziesz ją gotować, tym cukierki będą bardziej kruche, dlatego jeśli wolisz „ciągnącą się” wersję – nie przesadź z czasem gotowania.

Tak przygotowaną masę zdejmij z ognia, wylej do wyłożonej folią aluminiową formy do pieczenia i odstaw do ostygnięcia. Kiedy całość stężeje – pokrój na małe prostokąty – przed krojeniem najlepiej zamocz nóż w zimnej wodzie, żeby nie kleił się do masy krówkowej. Jeśli chcesz, żeby krówki przypominały sklepowe mordoklejki możesz owinąć je w kolorowe papierki.

Przepis na krówki, mordoklejki, ciągutki - jak zrobić krówki?

Krówki z dodatkami

Jeśli lubisz sezamowe krówki lub orzechowe mordoklejki, pod koniec gotowania dodaj do masy swój ulubiony dodatek i całość dokładnie wymieszaj. Możesz również dodać odrobinę alkoholu np. rumu. Chcesz, żeby krówki były kakaowe? Do gotującej się masy dodaj dwie czubate łyżki kakao.

Smak cukierków możesz wzbogacić również aromatem waniliowym, wiórkami kokosowymi czy makiem - masz nieskończenie wiele możliwości eksperymentowania!

Mocno czekoladowe krówki

Składniki:

kostka niesolonego masła;
tabliczka deserowej czekolady;
200 g słodzonego mleka skondensowanego z puszki;
aromat waniliowy;
1-2 łyżki rumu (opcjonalnie).

Jak zrobić krówki w domu? Zobacz przepis na czekoladowe krówki mordoklejki czyli ciągutki

Przygotowanie: połamaną czekoladę wrzuć do garnka, dodaj do niej pokrojone masło i mleko skondensowane – całość podgrzewaj na małym ogniu cały czas mieszając.

Uwaga: nie wolno dopuścić do wrzenia! Kiedy masa stanie się gładka i jednolita zdejmij ją z ognia i dodaj do niej aromat waniliowy oraz rum. Ucieraj ją aż zgęstnieje, a kiedy to nastąpi – wlej ją do przygotowanej formy (najlepiej natłuszczonej masłem lub wyłożonej folią aluminiową). Całość włóż do lodówki. Kiedy masa stwardnieje możesz pokroić ją nożem na mniejsze kwadraciki. Gotowe! :)

FSO Polonez – Samochód osobowy produkowany przez Fabrykę Samochodów Osobowych w Warszawie od 3 maja 1978 roku do 22 kwietnia 2002 roku. Powstał jako następca Polskiego Fiata 125p, który był jednak produkowany równolegle aż do 1991 roku. Przez cały okres produkcji samochód przeszedł kilka większych modernizacji, wprowadzano także kolejne odmiany.

FSO Polonez

Samochód osobowy produkowany przez Fabrykę Samochodów Osobowych w Warszawie od 3 maja 1978 roku do 22 kwietnia 2002 roku. Powstał jako następca Polskiego Fiata 125p, który był jednak produkowany równolegle aż do 1991 roku. Przez cały okres produkcji samochód przeszedł kilka większych modernizacji, wprowadzano także kolejne odmiany.

Kocham Bareję! – -Panie kierowniku, ja już czekam cały miesiąc!
-Pan siada...sekundę...Miesiąc mówi pan?
-Noo!
-No i już nieprawda! Bo nie miesiąc, a 37 dni kalendarzowych.
-Więc już więcej!
-Więc już się pan mija z prawdą, prawda? No. 37 dni...No, skoro pan tyle czeka, to może pan poczekać jeszcze jeden dzień...
-Ja mam czekać jeszcze jeden dzień! A ten pan dopiero...
-Nie, chwileczkę, niech pan siada, pan jest moim gościem, na razie ja mówię. Samochód tego pana przywieziono dzisiaj rano, osiem godzin temu, czyli że dla niego jeden dzień czekania dłużej, to jest 300 procent więcej czasu.
-Ale....
-Jest czy nie jest?!
-No jest.
-No jest. A dla pana- skoro pan czekasz 37 dni- to jeden dzień więcej to będzie....yyyy....no...kochany, no jakby nie liczyć no, to dla pana jeden dzień jest niecałe trzy, dokładnie dwa koma siedemset dwa. No to na stratę dwa koma siedem, to jeszcze możemy sobie pozwolić, ale ŻEBY STRACIĆ TRZYSTA PROCENT CZASU?! O kochany, co to to nie! My na czas musimy patrzeć po gospodarsku!

Kocham Bareję!

-Panie kierowniku, ja już czekam cały miesiąc!
-Pan siada...sekundę...Miesiąc mówi pan?
-Noo!
-No i już nieprawda! Bo nie miesiąc, a 37 dni kalendarzowych.
-Więc już więcej!
-Więc już się pan mija z prawdą, prawda? No. 37 dni...No, skoro pan tyle czeka, to może pan poczekać jeszcze jeden dzień...
-Ja mam czekać jeszcze jeden dzień! A ten pan dopiero...
-Nie, chwileczkę, niech pan siada, pan jest moim gościem, na razie ja mówię. Samochód tego pana przywieziono dzisiaj rano, osiem godzin temu, czyli że dla niego jeden dzień czekania dłużej, to jest 300 procent więcej czasu.
-Ale....
-Jest czy nie jest?!
-No jest.
-No jest. A dla pana- skoro pan czekasz 37 dni- to jeden dzień więcej to będzie....yyyy....no...kochany, no jakby nie liczyć no, to dla pana jeden dzień jest niecałe trzy, dokładnie dwa koma siedemset dwa. No to na stratę dwa koma siedem, to jeszcze możemy sobie pozwolić, ale ŻEBY STRACIĆ TRZYSTA PROCENT CZASU?! O kochany, co to to nie! My na czas musimy patrzeć po gospodarsku!

Polonez Caro – FSO Polonez - samochód osobowy produkowany przez Fabrykę Samochodów Osobowych w Warszawie od 3 maja 1978 roku do 22 kwietnia 2002 roku. Powstał jako następca Polskiego Fiata 125p, który był jednak produkowany równolegle aż do 1991 roku. Przez cały okres produkcji samochód przeszedł kilka większych modernizacji, wprowadzano także kolejne odmiany.

Polonez Caro

FSO Polonez - samochód osobowy produkowany przez Fabrykę Samochodów Osobowych w Warszawie od 3 maja 1978 roku do 22 kwietnia 2002 roku. Powstał jako następca Polskiego Fiata 125p, który był jednak produkowany równolegle aż do 1991 roku. Przez cały okres produkcji samochód przeszedł kilka większych modernizacji, wprowadzano także kolejne odmiany.

Wet Wet Wet - "Love Is All Around"

Szkoci kochają swój zespół jak Polacy Budkę Suflera, z tą różnicą, że ich największy hit zna cały świat. Choć z drugiej strony to przecież "tylko" cover The Troggs (1966) i wypromowany przez film "4 Wesela i Pogrzeb"

Motorynka Romet – W czasach kiedy za 20 zł mogłeś jeździć cały dzień.

Motorynka Romet

W czasach kiedy za 20 zł mogłeś jeździć cały dzień.

Zupa ogórkowa - przysmak PRL'u – Składniki:

    20 dag kości wieprzowych
    1 pęczek włoszczyzny
    3-4 ziemniaki
    2 duże ogórki kiszone
    1/2 szklanki soku z ogórków
    3/4 szklanki gęstej  śmietany
    1 łyżka maki
    1 łyżka masła
    2 liście laurowe
    sól, pieprz
    1 łyżka posiekanego koperku
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Kości opłukać, zalać 1.5 l zimnej wody, dodać pokrojone w drobną kostkę marchewkę, pietruszkę i seler oraz cały por, gotować około 45 minut na małym ogniu. Na 15 minut przed końcem gotowania dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i liście laurowe.
Ogórki kiszone obrać, pokroić w drobną kostkę ( ja całe starłam na tarce o dużych oczkach), dusić 15-20 minut na maśle, podlewając w razie potrzeby 1-2 łyżkami soku z ogórków.

Z wywaru wyjąć kości i por. Uduszone ogórki dodać do zupy, wlać resztę soku, gotować razem ok. 10 minut. Zaprawić zupę śmietaną wymieszaną z mąką, zagotować. Dodać do smaku soli i pieprzu, posypać zieleniną.

Zupa ogórkowa - przysmak PRL'u

Składniki:

20 dag kości wieprzowych
1 pęczek włoszczyzny
3-4 ziemniaki
2 duże ogórki kiszone
1/2 szklanki soku z ogórków
3/4 szklanki gęstej śmietany
1 łyżka maki
1 łyżka masła
2 liście laurowe
sól, pieprz
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Kości opłukać, zalać 1.5 l zimnej wody, dodać pokrojone w drobną kostkę marchewkę, pietruszkę i seler oraz cały por, gotować około 45 minut na małym ogniu. Na 15 minut przed końcem gotowania dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i liście laurowe.
Ogórki kiszone obrać, pokroić w drobną kostkę ( ja całe starłam na tarce o dużych oczkach), dusić 15-20 minut na maśle, podlewając w razie potrzeby 1-2 łyżkami soku z ogórków.

Z wywaru wyjąć kości i por. Uduszone ogórki dodać do zupy, wlać resztę soku, gotować razem ok. 10 minut. Zaprawić zupę śmietaną wymieszaną z mąką, zagotować. Dodać do smaku soli i pieprzu, posypać zieleniną.