Trwa przetwarzanie danych
Sklep Pewex

Pewex

Szukaj


 

Znalazłem 9 takich eksponatów
Wykwintne carpaccio z mortadeli – Prosta i smaczna "przystawka"
Składniki

1 mortadela
2 łyżki stołowe oleju
2 łyżki stołowe maggi
1 łyżka sosu czosnkowego lub majonezu
1 łyżeczka czosnku w proszku

1. Pokroić mortadelę na cienkie plasterki
2. Przygotować dressing łącząc pozostałe składniki 
3. Ułożyć plasterki mortadeli na talerzu polać obficie dressingiem

Wykwintne carpaccio z mortadeli

Prosta i smaczna "przystawka"
Składniki

1 mortadela
2 łyżki stołowe oleju
2 łyżki stołowe maggi
1 łyżka sosu czosnkowego lub majonezu
1 łyżeczka czosnku w proszku

1. Pokroić mortadelę na cienkie plasterki
2. Przygotować dressing łącząc pozostałe składniki
3. Ułożyć plasterki mortadeli na talerzu polać obficie dressingiem

Wafle z masą kakaową – Tani deser dla całej rodziny
Składniki:
Suche, cienkie wafle; 1 mleko w proszku; cztery łyżki kakao (tradycyjnego), 1 margaryna, 1,5 szklanki cukru; kubek wody; olejek
Wykonanie:
Gotujemy wodę z cukrem. Gdy ten się rozpuści, dodajemy margarynę i kakao, które też muszą się rozpuścić. Dolewamy olejek, przelewamy masę do miski i wkładamy do lodówki do lekkiego przestygnięcia. Potem do masy dodajemy stopniowo mleko w proszku i ucieramy. Wafle przekładamy masą.

Wafle z masą kakaową

Tani deser dla całej rodziny
Składniki:
Suche, cienkie wafle; 1 mleko w proszku; cztery łyżki kakao (tradycyjnego), 1 margaryna, 1,5 szklanki cukru; kubek wody; olejek
Wykonanie:
Gotujemy wodę z cukrem. Gdy ten się rozpuści, dodajemy margarynę i kakao, które też muszą się rozpuścić. Dolewamy olejek, przelewamy masę do miski i wkładamy do lodówki do lekkiego przestygnięcia. Potem do masy dodajemy stopniowo mleko w proszku i ucieramy. Wafle przekładamy masą.

Oranżada – Chłodzący gazowany napój bezalkoholowy, tradycyjnie o intensywnie słodkim, pomarańczowym smaku.
W okresie PRL popularna była ponadto oranżada w proszku, którą także dziś można zakupić – sprzedawany w małych torebeczkach ekstrakt, który należy rozpuścić w wodzie, ale który bywa również konsumowany na sucho.
W tamtym okresie można także było kupić oranżadę zapakowaną w foliowym woreczku, którą piło się za pomocą słomki.

Oranżada

Chłodzący gazowany napój bezalkoholowy, tradycyjnie o intensywnie słodkim, pomarańczowym smaku.
W okresie PRL popularna była ponadto oranżada w proszku, którą także dziś można zakupić – sprzedawany w małych torebeczkach ekstrakt, który należy rozpuścić w wodzie, ale który bywa również konsumowany na sucho.
W tamtym okresie można także było kupić oranżadę zapakowaną w foliowym woreczku, którą piło się za pomocą słomki.

Piszinger, znany w niektórych kręgach jako andrut:) – 1 opakowanie andrutów
3/4 kostki masła
3/4 szklanki cukru
4 łyżki kakao
8 łyżek wody
1 opakowanie cukru waniliowego
1,5 szklanki mleka w proszku
Wykonanie:

W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem, cukrem waniliowym, wodą i kakao. Wszystko mieszamy dokładnie, żeby cukier się rozpuścił, a składniki połączyły. Masę odstawiamy, aby przestygła. Po ok. 10-15 minutach dodajemy po trochu mleko w proszku cały czas mieszając, najlepiej trzepaczką, żeby nie porobiło się za dużo grudek.
Gotową masą przekładamy wafelki – andruty, układając jeden na drugim i mocno dociskając je do siebie. Tak przełożone wafle obiciążamy np. deską do krojenia na ok. 15 minut, aby wszystko dokładnie się skleiło.
Po tym czasie piszingera kroimy na dowolnej wielkości kawałki.
Smacznego!!

Piszinger, znany w niektórych kręgach jako andrut:)

1 opakowanie andrutów
3/4 kostki masła
3/4 szklanki cukru
4 łyżki kakao
8 łyżek wody
1 opakowanie cukru waniliowego
1,5 szklanki mleka w proszku
Wykonanie:

W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem, cukrem waniliowym, wodą i kakao. Wszystko mieszamy dokładnie, żeby cukier się rozpuścił, a składniki połączyły. Masę odstawiamy, aby przestygła. Po ok. 10-15 minutach dodajemy po trochu mleko w proszku cały czas mieszając, najlepiej trzepaczką, żeby nie porobiło się za dużo grudek.
Gotową masą przekładamy wafelki – andruty, układając jeden na drugim i mocno dociskając je do siebie. Tak przełożone wafle obiciążamy np. deską do krojenia na ok. 15 minut, aby wszystko dokładnie się skleiło.
Po tym czasie piszingera kroimy na dowolnej wielkości kawałki.
Smacznego!!

Murzynek – 1 kostka masła
1,5 szklanki cukru
3 łyżki ciemnego kakao
3 łyżki wody
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
rodzynki namoczone w 2 łyżkach rumu lub herbaty z zapachem rumowym
Masło stopić w rondelku, w gorące włożyć cukier, kakao i wodę. Wymieszać dokładnie. Odlać dobre pół szklanki na polewę.
Do płynnej przestudzonej nieco masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, żółtka. Z białek ubić pianę, domieszać ją na dwa razy – najpierw małą porcję, potem całość. Na końcu wmieszać rodzynki wraz z rumem. Piecze się murzynka 40-50 minut w 180 st. C. Jeszcze ciepłe ciasto polewa się odstawioną masą.

Murzynek

1 kostka masła
1,5 szklanki cukru
3 łyżki ciemnego kakao
3 łyżki wody
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
rodzynki namoczone w 2 łyżkach rumu lub herbaty z zapachem rumowym
Masło stopić w rondelku, w gorące włożyć cukier, kakao i wodę. Wymieszać dokładnie. Odlać dobre pół szklanki na polewę.
Do płynnej przestudzonej nieco masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, żółtka. Z białek ubić pianę, domieszać ją na dwa razy – najpierw małą porcję, potem całość. Na końcu wmieszać rodzynki wraz z rumem. Piecze się murzynka 40-50 minut w 180 st. C. Jeszcze ciepłe ciasto polewa się odstawioną masą.

Oranżada w proszku – Niezapomniany smak z dzieciństwa - zwłaszcza jedzona "na sucho" prosto z torebki. ;-)

Oranżada w proszku

Niezapomniany smak z dzieciństwa - zwłaszcza jedzona "na sucho" prosto z torebki. ;-)

Ciasto piaskowe – kostka masła
1 płaska szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
zapach albo cukier waniliowy
3 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka octu
Kostkę masła rozpuścić, w gorące wsypać obie mąki, cukier i zapach, wymieszać dokładnie. Gdy trochę przestygnie, wbić jajka, mieszając kolejno. Dać łyżkę octu i łyżeczkę proszku do pieczenia. Piecze się 40 minut w 180 st. C.

Ciasto piaskowe

Kostka masła
1 płaska szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
zapach albo cukier waniliowy
3 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka octu
Kostkę masła rozpuścić, w gorące wsypać obie mąki, cukier i zapach, wymieszać dokładnie. Gdy trochę przestygnie, wbić jajka, mieszając kolejno. Dać łyżkę octu i łyżeczkę proszku do pieczenia. Piecze się 40 minut w 180 st. C.


1