Szukaj
Pierogi
Kto pomagał mamie lub babci lepić pierogi lub wycinać je szklanką z ciasta?
Pierogi z jagodami
Od pokoleń przysmak Polaków
Poświąteczna refleksja
Pierogi zawsze dobre?
Pierogi Leniwe! Pychota!
Pierogi leniwe, czyli bardzo charakterystyczne danie serwowane w barach mlecznych w czasach PRL-u! Bardzo smaczne i łatwe w wykonaniu.
Pierogi Ruskie
Ciasto przygotowuje się z mąki, wody i soli (czasem także jaj), a farsz z masy twarogowo-ziemniaczanej z dodatkiem soli, pieprzu, podsmażonej cebuli oraz niewielkiej ilości skwarek. Ciasto rozwałkowuje się do grubości około 2 mm, farsz oblepia się ciastem i gotuje w wodzie. Potrawę podaje się ze skwarkami, smażoną cebulą lub śmietaną. We Lwowie popularne było podawanie pierogów ruskich posypanych kminkiem.
Niektórzy smakosze szczególnie cenią pierogi ruskie gotowane, a następnie odsmażane.
Przepis na Ruskie Pierogi
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
1 duża łyżka miękkiego masła
1/2 stołowej łyżki soli
1 szklanka wrzącej wody
Składniki na farsz:
700/800 g ugotowanych zmielonych ziemniaków
300/400 g startego białego sera
2 cebule
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Farsz:
Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle. Wymieszać z resztą składników na farsz i przyprawić do smaku.
Ciasto:
Mąkę, masło i sól zalać wrzątkiem i wymieszać drewnianą łyżką. W momencie gdy ciasto trochę przestygnie, wyrobić ręką, aż będzie elastyczne. Ciasto to nie klei się do stołu, nie ma więc konieczności podsypywania mąką. Wykrawać szklanką kółka i kłaść do środka farsz. Mocno skleić brzegi, żeby się nie rozpadły podczas gotowania
Pierogi wrzucić na gotującą się osoloną wodę. Po wypłynięciu na wierzch gotować 3-5 minut od czasu do czasu mieszając.
1
« poprzednia 1 następna »