Szukaj
Gumy Donald
Pamiętacie, czy kolor opakowania decydował o smaku?
"Epokowe" papierosy
Pamiętacie te miękkie opakowania i ten niepowtarzalny smak?
Opakowania zapałczane
I mądrości na nich pisane. Strzeż się pociągu bracie!
Pamiętacie "chłopca" z opakowania Vibovitu?
Tak wygląda 40 lat później.
Baba Wielkanocna - przepis
Składniki
ilość sztuk: 1 babka
100 g rodzynek
50 g świeżych drożdży
180 ml ciepłego mleka
300 g mąki pszennej
60 g cukru
szczypta soli
3 żółtka
50 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
2 opakowania (32 g) cukru waniliowego
Sposób przygotowania
Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie. Kiedy zmiękną, dobrze odcedzić.
Rozpuścić drożdże w ciepłym mleku.
Do miski wsypać mąkę i zalać ją mlekiem z drożdżami. Dodać łyżkę cukru. Wymieszać z niewielką ilością mąki aby powstała konsystencja gęstej śmietany. Odstawić na 5-10 minut.
Dodać cukier i sól, żółtka, cukier waniliowy i ostudzone masło. Zmiksować. Odstawić na 5-10 minut aby ciasto wyrosło.
Dodać rodzynki i wymieszać ciasto.
Formę na babkę wysmarować masłem lub olejem. Wyłożyć do niej ciasto i pougniatać szpatułką, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Odstawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na ok. 20-25 minut. (Ciasto musi podwoić swoją objętość.)
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
Piec przez 30-40 minut - sprawdzić patyczkiem czy jest upieczona.
Gotową babkę można udekorować lukrem lub czekoladą.
Smacznego
Opakowania zapałczane
Na straży użytkownika dróg wiejskich i miejskich.
Słomiana mata nad łóżkiem
A na niej zdjęcia lub puste opakowania po papierosach
1 2 > ostatnia ›
« poprzednia 1 2 następna »