Trwa przetwarzanie danych
Sklep Pewex

Pewex

Baba Wielkanocna - przepis

Baba Wielkanocna - przepis – Składniki
ilość sztuk: 1 babka
    100 g rodzynek
    50 g świeżych drożdży
    180 ml ciepłego mleka
    300 g mąki pszennej
    60 g cukru
    szczypta soli
    3 żółtka
    50 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
    2 opakowania (32 g) cukru waniliowego

Sposób przygotowania
    Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie. Kiedy zmiękną, dobrze odcedzić.
    Rozpuścić drożdże w ciepłym mleku.
    Do miski wsypać mąkę i zalać ją mlekiem z drożdżami. Dodać łyżkę cukru. Wymieszać z niewielką ilością mąki aby powstała konsystencja gęstej śmietany. Odstawić na 5-10 minut.
    Dodać cukier i sól, żółtka, cukier waniliowy i ostudzone masło. Zmiksować. Odstawić na 5-10 minut aby ciasto wyrosło.
    Dodać rodzynki i wymieszać ciasto.
    Formę na babkę wysmarować masłem lub olejem. Wyłożyć do niej ciasto i pougniatać szpatułką, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Odstawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na ok. 20-25 minut. (Ciasto musi podwoić swoją objętość.)
    Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    Piec przez 30-40 minut - sprawdzić patyczkiem czy jest upieczona.
    Gotową babkę można udekorować lukrem lub czekoladą.

Smacznego

Baba Wielkanocna - przepis

Składniki
ilość sztuk: 1 babka
100 g rodzynek
50 g świeżych drożdży
180 ml ciepłego mleka
300 g mąki pszennej
60 g cukru
szczypta soli
3 żółtka
50 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
2 opakowania (32 g) cukru waniliowego

Sposób przygotowania
Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie. Kiedy zmiękną, dobrze odcedzić.
Rozpuścić drożdże w ciepłym mleku.
Do miski wsypać mąkę i zalać ją mlekiem z drożdżami. Dodać łyżkę cukru. Wymieszać z niewielką ilością mąki aby powstała konsystencja gęstej śmietany. Odstawić na 5-10 minut.
Dodać cukier i sól, żółtka, cukier waniliowy i ostudzone masło. Zmiksować. Odstawić na 5-10 minut aby ciasto wyrosło.
Dodać rodzynki i wymieszać ciasto.
Formę na babkę wysmarować masłem lub olejem. Wyłożyć do niej ciasto i pougniatać szpatułką, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Odstawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na ok. 20-25 minut. (Ciasto musi podwoić swoją objętość.)
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
Piec przez 30-40 minut - sprawdzić patyczkiem czy jest upieczona.
Gotową babkę można udekorować lukrem lub czekoladą.

Smacznego

Zobacz następny

Komentarze

Momencik, trwa ładowanie komentarzy   ładowanie…