Trwa przetwarzanie danych
Sklep Pewex

Pewex

Szukaj


 

Znalazłem 111 takich eksponatów
Miś i Margolcia oraz Hałabała – W latach 90. Miś i Margolcia stali się gwiazdami programów dziecięcych. Piosenki w ich wykonaniu, które ukazywały się na płytach, stały się hitami. Niektóre z nich opracował Piotr Rubik.

Miś i Margolcia oraz Hałabała

W latach 90. Miś i Margolcia stali się gwiazdami programów dziecięcych. Piosenki w ich wykonaniu, które ukazywały się na płytach, stały się hitami. Niektóre z nich opracował Piotr Rubik.

Kartki na mięso – Ostatnie kartki na mięso, które już nie zostały zrealizowane, bo w sierpniu 1989 zlikwidowano sprzedaż kartkową. Zaczął panować wolny rynek, głównie na łóżkach i stolikach turystycznych.

Kartki na mięso

Ostatnie kartki na mięso, które już nie zostały zrealizowane, bo w sierpniu 1989 zlikwidowano sprzedaż kartkową. Zaczął panować wolny rynek, głównie na łóżkach i stolikach turystycznych.

Diabełki z odpustu – Małe, czarne, gumowe, diabelskie główki, które po ściśnięciu wystawiały długi, czerwony, perwersyjny jęzor

Diabełki z odpustu

Małe, czarne, gumowe, diabelskie główki, które po ściśnięciu wystawiały długi, czerwony, perwersyjny jęzor

Peyo – Pierre Culliford, znany jako Peyo (ur. 25 czerwca 1928 w Brukseli, zm. 24 grudnia 1992 tamże) – belgijski ilustrator i autor komiksów.

Swoje pierwsze komiksy stworzył dla belgijskiej gazety La Dernière Heure, jednak wkrótce potem nawiązał stałą współpracę z belgijskim ilustrowanym tygodnikiem dla dzieci Le Journal de Spirou. Na jego łamach opublikował serie Poussy, Pierrot i Benoît Brisefer, jednak jego ulubionym dziełem stał się komiks Johan et Pirlouit (Johan i Sójka), który stworzył w 1947. Na potrzeby jednego z odcinków Johan et Pirlouit zatytułowanego La flûte à six trous i opublikowanego 23 października 1958 Peyo stworzył postaci smerfów, które spotkały się z tak życzliwym przyjęciem ze strony czytelników, iż Peyo zdecydował się poświęcić im odrębną serię komiksów.

Peyo

Pierre Culliford, znany jako Peyo (ur. 25 czerwca 1928 w Brukseli, zm. 24 grudnia 1992 tamże) – belgijski ilustrator i autor komiksów.

Swoje pierwsze komiksy stworzył dla belgijskiej gazety La Dernière Heure, jednak wkrótce potem nawiązał stałą współpracę z belgijskim ilustrowanym tygodnikiem dla dzieci Le Journal de Spirou. Na jego łamach opublikował serie Poussy, Pierrot i Benoît Brisefer, jednak jego ulubionym dziełem stał się komiks Johan et Pirlouit (Johan i Sójka), który stworzył w 1947. Na potrzeby jednego z odcinków Johan et Pirlouit zatytułowanego La flûte à six trous i opublikowanego 23 października 1958 Peyo stworzył postaci smerfów, które spotkały się z tak życzliwym przyjęciem ze strony czytelników, iż Peyo zdecydował się poświęcić im odrębną serię komiksów.

Odpustowe perełki - galeria

Małe rzeczy, które sprawiały całą masę radości. Macie jeszcze coś z tych skarbów w swoich domowych kolekcjach?

Atari 2600 – Konsola gier wideo produkowana od roku 1977 r. Była jedną z pierwszych konsoli, które używały wymiennych modułów z grami tzw. kartridży, zamiast wbudowania na stałe jednej lub więcej gier.
Marzenie z dzieciństwa.

Atari 2600

Konsola gier wideo produkowana od roku 1977 r. Była jedną z pierwszych konsoli, które używały wymiennych modułów z grami tzw. kartridży, zamiast wbudowania na stałe jednej lub więcej gier.
Marzenie z dzieciństwa.

Przepis na flaczki jak z PRL-u – Flaki

Flaki przepis na tradycyjne polskie flaczki z majerankiem i papryką. Któż za nimi nie przepada. Flaki to aromatyczna, gęsta zupa znana w Polsce od XIV wieku, podobno sam Władysław Jagiełło je uwielbiał. Najlepsze są to na bazie wołowego bulionu z dodatkiem marchwi, pora, selera i pietruszki. Nie zapomnijcie o liściu laurowym i odrobinie gałki muszkatołowej. Ja kupuję oczyszczone i ugotowane flaki wołowe, które ponownie gotuję około godziny zanim dodam je do bulionu.

Flaki składniki:

wołowa porcja rosołowa (np. goleń wołowa) dobrze, żeby była z kością

włoszczyzna: seler, marchew, pietruszka, por, cebula

liść laurowy, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, majeranek, czerwona słodka i ostra papryka, odrobina imbiru, sól, pieprz, łyżka octu winnego

Flaki wołowe, umyte i ugotowane około 800 gramów

Zasmażka do zagęszczenia flaków: mąka i masło w proporcjach 1:1 podsmażone na złocisty kolor

Flaki przepis przygotowanie:

Mięso wołowe wkładamy do zimniej wody i gotujemy około 1,5 godziny na małym ogniu, co jakiś czas zbierając szumy, przepis na wspaniały bulion również tutaj.

Obraną włoszczyznę dodajemy do bulionu i gotujemy około godziny.

Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz – doprawiamy jak na dobry rosół. Jeśli bulionu wyjdzie za dużo warto go zamrozić. Dobry bulion to skarb.

W międzyczasie płuczemy flaczki pod zimną wodą, a następnie gotujemy około godziny w lekko osolonej wodzie. Przed dodaniem do bulionu należy je ponownie opłukać.

Flaki zalewamy bulionem, ja lubię dość gęste flaczki, więc nie przesadzam z jego ilością. Gotujemy w bulionie około godziny – do miękkości.

Dodajemy do zupy pokrojone warzywa, marchew, pietruszkę, odrobinę selera.

Doprawiamy solą, pieprzem, czerwoną paryczką słodką i ostrą do smaku, solidna szczypta majeranku, odrobina gałki muszkatołowej i szczypta imbiru uczynią danie aromatycznym i pysznym. Jeśli danie wydaje się nadal mdłe można dodać łyżkę octu winnego.

Jeśli chcecie, żeby flaki były jeszcze smaczniejsze dodajcie trochę wołowiny z rosołu.

Jeśli lubicie bardzo gęste możecie zagęścić je zasmażką z mąki i masła. Łyżeczka masła na łyżeczkę mąki.

Zupę tę serwujemy ze świeżą bułką – pycha.

Przepis na flaczki jak z PRL-u

Flaki

Flaki przepis na tradycyjne polskie flaczki z majerankiem i papryką. Któż za nimi nie przepada. Flaki to aromatyczna, gęsta zupa znana w Polsce od XIV wieku, podobno sam Władysław Jagiełło je uwielbiał. Najlepsze są to na bazie wołowego bulionu z dodatkiem marchwi, pora, selera i pietruszki. Nie zapomnijcie o liściu laurowym i odrobinie gałki muszkatołowej. Ja kupuję oczyszczone i ugotowane flaki wołowe, które ponownie gotuję około godziny zanim dodam je do bulionu.

Flaki składniki:

wołowa porcja rosołowa (np. goleń wołowa) dobrze, żeby była z kością

włoszczyzna: seler, marchew, pietruszka, por, cebula

liść laurowy, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, majeranek, czerwona słodka i ostra papryka, odrobina imbiru, sól, pieprz, łyżka octu winnego

Flaki wołowe, umyte i ugotowane około 800 gramów

Zasmażka do zagęszczenia flaków: mąka i masło w proporcjach 1:1 podsmażone na złocisty kolor

Flaki przepis przygotowanie:

Mięso wołowe wkładamy do zimniej wody i gotujemy około 1,5 godziny na małym ogniu, co jakiś czas zbierając szumy, przepis na wspaniały bulion również tutaj.

Obraną włoszczyznę dodajemy do bulionu i gotujemy około godziny.

Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz – doprawiamy jak na dobry rosół. Jeśli bulionu wyjdzie za dużo warto go zamrozić. Dobry bulion to skarb.

W międzyczasie płuczemy flaczki pod zimną wodą, a następnie gotujemy około godziny w lekko osolonej wodzie. Przed dodaniem do bulionu należy je ponownie opłukać.

Flaki zalewamy bulionem, ja lubię dość gęste flaczki, więc nie przesadzam z jego ilością. Gotujemy w bulionie około godziny – do miękkości.

Dodajemy do zupy pokrojone warzywa, marchew, pietruszkę, odrobinę selera.

Doprawiamy solą, pieprzem, czerwoną paryczką słodką i ostrą do smaku, solidna szczypta majeranku, odrobina gałki muszkatołowej i szczypta imbiru uczynią danie aromatycznym i pysznym. Jeśli danie wydaje się nadal mdłe można dodać łyżkę octu winnego.

Jeśli chcecie, żeby flaki były jeszcze smaczniejsze dodajcie trochę wołowiny z rosołu.

Jeśli lubicie bardzo gęste możecie zagęścić je zasmażką z mąki i masła. Łyżeczka masła na łyżeczkę mąki.

Zupę tę serwujemy ze świeżą bułką – pycha.

Różne twarze Poloneza - galeria

W ciągu wielu lat produkcji powstało wiele prototypów, które, nad czym trzeba ubolewać, nie doczekały się realizacji. A szkoda! Przedstawiamy najciekawsze, bardzo futurystyczne wersje.

Marek Kondrat w pełnej klasie i "Mydełko FA" – Album Marka Kondrata i Marleny Drozdowskiej z 1991 roku zawierający piosenki będące pastiszami polskiej muzyki chodnikowej.
Pierwotnie został wydany przez firmę fonograficzną Alkom na kasecie magnetofonowej oraz płycie CD. Późniejsze wydania nie zawierają niektórych piosenek.
Najsłynniejszym utworem, pochodzącym z tego albumu, jest tytułowe Mydełko Fa, które do dziś jest przebojem na weselach i niektórych imprezach muzycznych.

Marek Kondrat w pełnej klasie i "Mydełko FA"

Album Marka Kondrata i Marleny Drozdowskiej z 1991 roku zawierający piosenki będące pastiszami polskiej muzyki chodnikowej.
Pierwotnie został wydany przez firmę fonograficzną Alkom na kasecie magnetofonowej oraz płycie CD. Późniejsze wydania nie zawierają niektórych piosenek.
Najsłynniejszym utworem, pochodzącym z tego albumu, jest tytułowe Mydełko Fa, które do dziś jest przebojem na weselach i niektórych imprezach muzycznych.