Trwa przetwarzanie danych
Sklep Pewex

Pewex

Szukaj


 

Znalazłem 8 takich eksponatów

The Who - "Baba O'Riley"

Rockowa legenda, której zawdzięczamy kilka rockowych hymnów. To jeden z nich - klasyczne riffy, wiatraki i podskoki.

Baba Wielkanocna - przepis – Składniki
ilość sztuk: 1 babka
    100 g rodzynek
    50 g świeżych drożdży
    180 ml ciepłego mleka
    300 g mąki pszennej
    60 g cukru
    szczypta soli
    3 żółtka
    50 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
    2 opakowania (32 g) cukru waniliowego

Sposób przygotowania
    Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie. Kiedy zmiękną, dobrze odcedzić.
    Rozpuścić drożdże w ciepłym mleku.
    Do miski wsypać mąkę i zalać ją mlekiem z drożdżami. Dodać łyżkę cukru. Wymieszać z niewielką ilością mąki aby powstała konsystencja gęstej śmietany. Odstawić na 5-10 minut.
    Dodać cukier i sól, żółtka, cukier waniliowy i ostudzone masło. Zmiksować. Odstawić na 5-10 minut aby ciasto wyrosło.
    Dodać rodzynki i wymieszać ciasto.
    Formę na babkę wysmarować masłem lub olejem. Wyłożyć do niej ciasto i pougniatać szpatułką, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Odstawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na ok. 20-25 minut. (Ciasto musi podwoić swoją objętość.)
    Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    Piec przez 30-40 minut - sprawdzić patyczkiem czy jest upieczona.
    Gotową babkę można udekorować lukrem lub czekoladą.

Smacznego

Baba Wielkanocna - przepis

Składniki
ilość sztuk: 1 babka
100 g rodzynek
50 g świeżych drożdży
180 ml ciepłego mleka
300 g mąki pszennej
60 g cukru
szczypta soli
3 żółtka
50 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
2 opakowania (32 g) cukru waniliowego

Sposób przygotowania
Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie. Kiedy zmiękną, dobrze odcedzić.
Rozpuścić drożdże w ciepłym mleku.
Do miski wsypać mąkę i zalać ją mlekiem z drożdżami. Dodać łyżkę cukru. Wymieszać z niewielką ilością mąki aby powstała konsystencja gęstej śmietany. Odstawić na 5-10 minut.
Dodać cukier i sól, żółtka, cukier waniliowy i ostudzone masło. Zmiksować. Odstawić na 5-10 minut aby ciasto wyrosło.
Dodać rodzynki i wymieszać ciasto.
Formę na babkę wysmarować masłem lub olejem. Wyłożyć do niej ciasto i pougniatać szpatułką, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Odstawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na ok. 20-25 minut. (Ciasto musi podwoić swoją objętość.)
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
Piec przez 30-40 minut - sprawdzić patyczkiem czy jest upieczona.
Gotową babkę można udekorować lukrem lub czekoladą.

Smacznego

Breloczek z "gołą babą" – W młodości przedmiot kultowy.
+18
Ten materiał może zawierać treści nieodpowienie dla niepełnoletnich.

Breloczek z "gołą babą"

W młodości przedmiot kultowy.

Ali Baba i Pasterz – Książeczka z serii "Poczytaj mi mamo", która wychowała ponad dwa pokolenia maluchów.

Ali Baba i Pasterz

Książeczka z serii "Poczytaj mi mamo", która wychowała ponad dwa pokolenia maluchów.

Bajki Bolka i Lolka: Baba Jaga - Odcinek 11

Jedenasty odcinek z serii "Bajki Bolka i Lolka", polski serial animowany kręcony w latach 1970-1971 w bielsko-bialskim studiu filmowym. Jest czwartym cyklem przygód Bolka i Lolka. Scenariusz do serialu napisali Władysław Nehrebecki i Lesław Królicz. Reżyserami różnych odcinków są: S. Dulz, Z. Kudła, A. Ledwig, L. Marszałek, W. Nehrebecki, W. Wajser, E. Wątor oraz B. Zeman.

Amiga – Przychodzi baba do lekarza.
"Z czym pani do mnie przychodzi?"- pyta doktor
- Aaaa miga mi tu coś

Amiga

Przychodzi baba do lekarza.
"Z czym pani do mnie przychodzi?"- pyta doktor
- Aaaa miga mi tu coś


1