Trwa przetwarzanie danych
Sklep Pewex

Pewex

Szukaj


 

Znalazłem 62 takie eksponaty
Baba Wielkanocna - przepis – Składniki
ilość sztuk: 1 babka
    100 g rodzynek
    50 g świeżych drożdży
    180 ml ciepłego mleka
    300 g mąki pszennej
    60 g cukru
    szczypta soli
    3 żółtka
    50 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
    2 opakowania (32 g) cukru waniliowego

Sposób przygotowania
    Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie. Kiedy zmiękną, dobrze odcedzić.
    Rozpuścić drożdże w ciepłym mleku.
    Do miski wsypać mąkę i zalać ją mlekiem z drożdżami. Dodać łyżkę cukru. Wymieszać z niewielką ilością mąki aby powstała konsystencja gęstej śmietany. Odstawić na 5-10 minut.
    Dodać cukier i sól, żółtka, cukier waniliowy i ostudzone masło. Zmiksować. Odstawić na 5-10 minut aby ciasto wyrosło.
    Dodać rodzynki i wymieszać ciasto.
    Formę na babkę wysmarować masłem lub olejem. Wyłożyć do niej ciasto i pougniatać szpatułką, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Odstawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na ok. 20-25 minut. (Ciasto musi podwoić swoją objętość.)
    Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    Piec przez 30-40 minut - sprawdzić patyczkiem czy jest upieczona.
    Gotową babkę można udekorować lukrem lub czekoladą.

Smacznego

Baba Wielkanocna - przepis

Składniki
ilość sztuk: 1 babka
100 g rodzynek
50 g świeżych drożdży
180 ml ciepłego mleka
300 g mąki pszennej
60 g cukru
szczypta soli
3 żółtka
50 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
2 opakowania (32 g) cukru waniliowego

Sposób przygotowania
Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie. Kiedy zmiękną, dobrze odcedzić.
Rozpuścić drożdże w ciepłym mleku.
Do miski wsypać mąkę i zalać ją mlekiem z drożdżami. Dodać łyżkę cukru. Wymieszać z niewielką ilością mąki aby powstała konsystencja gęstej śmietany. Odstawić na 5-10 minut.
Dodać cukier i sól, żółtka, cukier waniliowy i ostudzone masło. Zmiksować. Odstawić na 5-10 minut aby ciasto wyrosło.
Dodać rodzynki i wymieszać ciasto.
Formę na babkę wysmarować masłem lub olejem. Wyłożyć do niej ciasto i pougniatać szpatułką, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Odstawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na ok. 20-25 minut. (Ciasto musi podwoić swoją objętość.)
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
Piec przez 30-40 minut - sprawdzić patyczkiem czy jest upieczona.
Gotową babkę można udekorować lukrem lub czekoladą.

Smacznego

Banknot milion złotych – Pamiętam, jak zawsze po szkole, kupowaliśmy słonecznik za 50 złotych.

Banknot milion złotych

Pamiętam, jak zawsze po szkole, kupowaliśmy słonecznik za 50 złotych.

Biawar OW-50 – Grzeje wodę do dziś, jeszcze się nie zepsuł!

Biawar OW-50

Grzeje wodę do dziś, jeszcze się nie zepsuł!

Roxette – Szwedzki duet reprezentujący nurt muzyki pop i rock. W jego skład wchodzą Per Gessle (gitara, wokal) oraz Marie Fredriksson (wokal). Jest to jeden z najpopularniejszych zespołów muzycznych lat 80., 90. XX w. oraz początku XXI w. Roxette ma na koncie ponad 50 milionów sprzedanych albumów i ok. 15 milionów singli; najpopularniejszy utwór – It Must Have Been Love – według szacunków w stacjach radiowych samych Stanów Zjednoczonych w latach 1990–2005 został odtworzony ok. 4 miliony razy.

Roxette

Szwedzki duet reprezentujący nurt muzyki pop i rock. W jego skład wchodzą Per Gessle (gitara, wokal) oraz Marie Fredriksson (wokal). Jest to jeden z najpopularniejszych zespołów muzycznych lat 80., 90. XX w. oraz początku XXI w. Roxette ma na koncie ponad 50 milionów sprzedanych albumów i ok. 15 milionów singli; najpopularniejszy utwór – It Must Have Been Love – według szacunków w stacjach radiowych samych Stanów Zjednoczonych w latach 1990–2005 został odtworzony ok. 4 miliony razy.

Pewex Kultura poleca: Disparates "Popołudnie"

Klip jest ożywieniem elementów okładki, a także animacją do do pierwszego singla „Popołudnie”, promującego nowy album formacji Disparates, niezwykle eklektycznej grupy z Torunia, którego celem było stworzenie mikstury łączącej muzyką folkową z alternatywą rockową i piosenką literacką, która w swej autorskiej formie nie miałaby odpowiednika. Samo „Popołudnie” zaś jest baśniową opowiastką o czasie......(a dokładnie okresie w którym zaczyna się częściej myśleć o tym co się już się wydarzyło a także o tym co musi się wydarzyć - o tym co nieuchronne)

Kolektyw Pewex.pl wspiera promocją polskich artystów, co niniejszym czyni.
Wydawnictwo grupy możecie zakupić na naszych stronach: http://pewex.pl/produkt/250623-popoludnie-disparates-alternatywna.html
Dla pierwszych 50 osób, jako gratis zespół zaproponował możliwość złożenia personalizowanej dedykacji oraz "niespodzianki kolekcjonerskiej".

Najpopularniejszy bohater! Schabowy! – Składniki:
50 dag schabu
2 jajka
1 łyżka mąki
5 łyżek bułki tartej
sól, pieprz
smalec
Wykonanie:
Schab oczyścić z tłuszczu, opłukać, osuszyć, podzielić na plastry. Rozbić je tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Kotlety panierować w roztrzepanych z mąką jajkach i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym smalcu po 2-3 minuty z każdej strony, trzymać jeszcze 5 minut na małym ogniu. Podawać z ziemniakami i zasmażaną kapustą... Mmm:)

Najpopularniejszy bohater! Schabowy!

Składniki:
50 dag schabu
2 jajka
1 łyżka mąki
5 łyżek bułki tartej
sól, pieprz
smalec
Wykonanie:
Schab oczyścić z tłuszczu, opłukać, osuszyć, podzielić na plastry. Rozbić je tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Kotlety panierować w roztrzepanych z mąką jajkach i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym smalcu po 2-3 minuty z każdej strony, trzymać jeszcze 5 minut na małym ogniu. Podawać z ziemniakami i zasmażaną kapustą... Mmm:)

Osa M-50 (M-52) – Polski skuter produkowany w latach 1959 - 1965 w WFM w Warszawie. Jedyny skuter produkowany seryjnie w PRL.

Osa M-50 (M-52)

Polski skuter produkowany w latach 1959 - 1965 w WFM w Warszawie. Jedyny skuter produkowany seryjnie w PRL.

Racuchy z twarogu rozpływają się w ustach – Składniki:
50 dag mielonego twarogu
4 jajka
1 łyżka masła
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej np Kupiec
2 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
sól
margaryna do smażenia
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z masłem, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać twaróg, mąkę, dokładnie wymieszać. Ubić pianę z białek z dodatkiem szczypty soli, połączyć z masą twarogową.
Formować łyżką okrągłe racuchy, smażyć na rumiano z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu. Podawać posypane cukrem lub polane śmietaną.

Racuchy z twarogu rozpływają się w ustach

Składniki:
50 dag mielonego twarogu
4 jajka
1 łyżka masła
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej np Kupiec
2 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
sól
margaryna do smażenia
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z masłem, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać twaróg, mąkę, dokładnie wymieszać. Ubić pianę z białek z dodatkiem szczypty soli, połączyć z masą twarogową.
Formować łyżką okrągłe racuchy, smażyć na rumiano z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu. Podawać posypane cukrem lub polane śmietaną.