Trwa przetwarzanie danych
Sklep Pewex

Pewex

Szukaj


 

Znalazłem 31 takich eksponatów
Peyo – Pierre Culliford, znany jako Peyo (ur. 25 czerwca 1928 w Brukseli, zm. 24 grudnia 1992 tamże) – belgijski ilustrator i autor komiksów.

Swoje pierwsze komiksy stworzył dla belgijskiej gazety La Dernière Heure, jednak wkrótce potem nawiązał stałą współpracę z belgijskim ilustrowanym tygodnikiem dla dzieci Le Journal de Spirou. Na jego łamach opublikował serie Poussy, Pierrot i Benoît Brisefer, jednak jego ulubionym dziełem stał się komiks Johan et Pirlouit (Johan i Sójka), który stworzył w 1947. Na potrzeby jednego z odcinków Johan et Pirlouit zatytułowanego La flûte à six trous i opublikowanego 23 października 1958 Peyo stworzył postaci smerfów, które spotkały się z tak życzliwym przyjęciem ze strony czytelników, iż Peyo zdecydował się poświęcić im odrębną serię komiksów.

Peyo

Pierre Culliford, znany jako Peyo (ur. 25 czerwca 1928 w Brukseli, zm. 24 grudnia 1992 tamże) – belgijski ilustrator i autor komiksów.

Swoje pierwsze komiksy stworzył dla belgijskiej gazety La Dernière Heure, jednak wkrótce potem nawiązał stałą współpracę z belgijskim ilustrowanym tygodnikiem dla dzieci Le Journal de Spirou. Na jego łamach opublikował serie Poussy, Pierrot i Benoît Brisefer, jednak jego ulubionym dziełem stał się komiks Johan et Pirlouit (Johan i Sójka), który stworzył w 1947. Na potrzeby jednego z odcinków Johan et Pirlouit zatytułowanego La flûte à six trous i opublikowanego 23 października 1958 Peyo stworzył postaci smerfów, które spotkały się z tak życzliwym przyjęciem ze strony czytelników, iż Peyo zdecydował się poświęcić im odrębną serię komiksów.

Było sobie życie – Serial animowany z cyklu "Było sobie..." produkcji francuskiej wyprodukowany w roku 1987 dla France 3. Nadawany w 26 odcinkach po 25 minut. Twórcą filmu jest Albert Barillé. Piosenkę w oryginalnej wersji śpiewała Sandra Kim, zwyciężczyni Konkursu Piosenki Eurowizji w roku 1986. W Polsce serial najpierw był emitowany przez TVP1 w 1988, a następnie przez TV Puls i Polsat Zdrowie i Uroda.

Było sobie życie

Serial animowany z cyklu "Było sobie..." produkcji francuskiej wyprodukowany w roku 1987 dla France 3. Nadawany w 26 odcinkach po 25 minut. Twórcą filmu jest Albert Barillé. Piosenkę w oryginalnej wersji śpiewała Sandra Kim, zwyciężczyni Konkursu Piosenki Eurowizji w roku 1986. W Polsce serial najpierw był emitowany przez TVP1 w 1988, a następnie przez TV Puls i Polsat Zdrowie i Uroda.

Shaquille O'Neal – były koszykarz amerykański grający w lidze NBA na pozycji centra, czterokrotny mistrz NBA: trzykrotnie z zespołem Los Angeles Lakers i raz z Miami Heat, w sezonie 2007/08 przeszedł do Phoenix Suns, a w sezonie 2009/10 grał w Cleveland Cavaliers. W sierpniu 2010 roku podpisał kontrakt na 2 sezony z Boston Celtics. Mistrz olimpijski i mistrz świata.

25 czerwca 2005 uzyskał stopień magistra z zarządzania biznesem na Uniwersytecie w Phoenix. 1 czerwca 2011 ogłosił zakończenie kariery sportowej. W maju 2012 uzyskał tytuł doktora na uniwersytecie Barry.

Shaquille O'Neal

Były koszykarz amerykański grający w lidze NBA na pozycji centra, czterokrotny mistrz NBA: trzykrotnie z zespołem Los Angeles Lakers i raz z Miami Heat, w sezonie 2007/08 przeszedł do Phoenix Suns, a w sezonie 2009/10 grał w Cleveland Cavaliers. W sierpniu 2010 roku podpisał kontrakt na 2 sezony z Boston Celtics. Mistrz olimpijski i mistrz świata.

25 czerwca 2005 uzyskał stopień magistra z zarządzania biznesem na Uniwersytecie w Phoenix. 1 czerwca 2011 ogłosił zakończenie kariery sportowej. W maju 2012 uzyskał tytuł doktora na uniwersytecie Barry.

PUDDING CHLEBOWY Z CZEKOLADĄ I MALINAMI – 1,5 podsuszonej bagietki
2 jajka
30 dkg cukru
0,5 litra mleka
0,5 kubeczka śmietany 30%
opakowanie cukru waniliowego
4 łyżki amaretto
1 gorzka czekolada
szklanka malin
3 łyżki brązowego cukru
Bagietki pokroić w kromki o szerokości ok. 4-5 cm. Czekoladę połamać w kostki, maliny umyć i odłożyć kilka sztuk do dekoracji.
W misce wymieszać trzepaczką zimne mleko, śmietanę, cukier, cukier waniliowy, amaretto oraz jajka. Mieszać tak długo, aż wszystkie składniki zalewy będą dokładnie połączone.
Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę zalewy – tyle, aby tylko przykryło dno. Układamy jedną wartwę bagietki, na kromkach układamy 2/3 czekolady oraz malin, następnie wszystko zalewamy połową zalewy i lekko ugniatamy, aby kromki wchłonęły sos. Na to układamy drugą wartwę bagietki, pomiędzy kromki wkładamy resztę czekolady i maliny, zalewamy resztą sosu i również lekko ugniatamy. Górę posypujemy cukrem brązowym.
Pudding wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 25 minut. Na ostatnie 3 minuty pieczenia włączamy termoobieg, aby brązowy cukier się lekko zeszklił.
Po wyjęciu z piekarnika, dekorujemy malinami. Podajemy jeszcze ciepłe

PUDDING CHLEBOWY Z CZEKOLADĄ I MALINAMI

1,5 podsuszonej bagietki
2 jajka
30 dkg cukru
0,5 litra mleka
0,5 kubeczka śmietany 30%
opakowanie cukru waniliowego
4 łyżki amaretto
1 gorzka czekolada
szklanka malin
3 łyżki brązowego cukru
Bagietki pokroić w kromki o szerokości ok. 4-5 cm. Czekoladę połamać w kostki, maliny umyć i odłożyć kilka sztuk do dekoracji.
W misce wymieszać trzepaczką zimne mleko, śmietanę, cukier, cukier waniliowy, amaretto oraz jajka. Mieszać tak długo, aż wszystkie składniki zalewy będą dokładnie połączone.
Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę zalewy – tyle, aby tylko przykryło dno. Układamy jedną wartwę bagietki, na kromkach układamy 2/3 czekolady oraz malin, następnie wszystko zalewamy połową zalewy i lekko ugniatamy, aby kromki wchłonęły sos. Na to układamy drugą wartwę bagietki, pomiędzy kromki wkładamy resztę czekolady i maliny, zalewamy resztą sosu i również lekko ugniatamy. Górę posypujemy cukrem brązowym.
Pudding wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 25 minut. Na ostatnie 3 minuty pieczenia włączamy termoobieg, aby brązowy cukier się lekko zeszklił.
Po wyjęciu z piekarnika, dekorujemy malinami. Podajemy jeszcze ciepłe

Jean Michel Jarre - "Mury"

Pamiętny i ważny dla Polaków utwór w szczególnym wykonaniu. Kompozycją Jacka Kaczmarskiego francuski kompozytor uświetnił swój gdański koncert w 2007 roku na obchodach 25-lecia Solidarności.

Baba Wielkanocna - przepis – Składniki
ilość sztuk: 1 babka
    100 g rodzynek
    50 g świeżych drożdży
    180 ml ciepłego mleka
    300 g mąki pszennej
    60 g cukru
    szczypta soli
    3 żółtka
    50 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
    2 opakowania (32 g) cukru waniliowego

Sposób przygotowania
    Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie. Kiedy zmiękną, dobrze odcedzić.
    Rozpuścić drożdże w ciepłym mleku.
    Do miski wsypać mąkę i zalać ją mlekiem z drożdżami. Dodać łyżkę cukru. Wymieszać z niewielką ilością mąki aby powstała konsystencja gęstej śmietany. Odstawić na 5-10 minut.
    Dodać cukier i sól, żółtka, cukier waniliowy i ostudzone masło. Zmiksować. Odstawić na 5-10 minut aby ciasto wyrosło.
    Dodać rodzynki i wymieszać ciasto.
    Formę na babkę wysmarować masłem lub olejem. Wyłożyć do niej ciasto i pougniatać szpatułką, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Odstawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na ok. 20-25 minut. (Ciasto musi podwoić swoją objętość.)
    Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    Piec przez 30-40 minut - sprawdzić patyczkiem czy jest upieczona.
    Gotową babkę można udekorować lukrem lub czekoladą.

Smacznego

Baba Wielkanocna - przepis

Składniki
ilość sztuk: 1 babka
100 g rodzynek
50 g świeżych drożdży
180 ml ciepłego mleka
300 g mąki pszennej
60 g cukru
szczypta soli
3 żółtka
50 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
2 opakowania (32 g) cukru waniliowego

Sposób przygotowania
Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie. Kiedy zmiękną, dobrze odcedzić.
Rozpuścić drożdże w ciepłym mleku.
Do miski wsypać mąkę i zalać ją mlekiem z drożdżami. Dodać łyżkę cukru. Wymieszać z niewielką ilością mąki aby powstała konsystencja gęstej śmietany. Odstawić na 5-10 minut.
Dodać cukier i sól, żółtka, cukier waniliowy i ostudzone masło. Zmiksować. Odstawić na 5-10 minut aby ciasto wyrosło.
Dodać rodzynki i wymieszać ciasto.
Formę na babkę wysmarować masłem lub olejem. Wyłożyć do niej ciasto i pougniatać szpatułką, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Odstawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na ok. 20-25 minut. (Ciasto musi podwoić swoją objętość.)
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
Piec przez 30-40 minut - sprawdzić patyczkiem czy jest upieczona.
Gotową babkę można udekorować lukrem lub czekoladą.

Smacznego

"Tytus, Romek i A'Tomek" – seria komiksowa autorstwa Henryka Jerzego Chmielewskiego wydawana od roku 1957 do dziś. Początkowo publikowana była na łamach młodzieżowej gazety „Świat Młodych” (pierwszy raz 25 października 1957), od 1966 – także w wersji książkowej. Jest to najdłużej ukazująca się polska seria komiksowa.
Podbierało się kuzynowi i starszemu rodzeństwu.

"Tytus, Romek i A'Tomek"

Seria komiksowa autorstwa Henryka Jerzego Chmielewskiego wydawana od roku 1957 do dziś. Początkowo publikowana była na łamach młodzieżowej gazety „Świat Młodych” (pierwszy raz 25 października 1957), od 1966 – także w wersji książkowej. Jest to najdłużej ukazująca się polska seria komiksowa.
Podbierało się kuzynowi i starszemu rodzeństwu.

"Polka zwyciężyła Sambę" – LA POLCA VENCIO A LA SAMBA- brzmiały okładki gazet w 1974 roku! Ciekawostką jest fakt, że średnia wieku orłów Górskiego wynosiła 24,8 lat, Smudy to 25,4! U Leo było to ponad trzy lata więcej, zaś u Jerzego Engela ponad 4 lata więcej.

"Polka zwyciężyła Sambę"

LA POLCA VENCIO A LA SAMBA- brzmiały okładki gazet w 1974 roku! Ciekawostką jest fakt, że średnia wieku orłów Górskiego wynosiła 24,8 lat, Smudy to 25,4! U Leo było to ponad trzy lata więcej, zaś u Jerzego Engela ponad 4 lata więcej.