Szukaj
Kopytka - babciny przysmak z PRL-u
Składniki
jaja - 2 szt.
mąka pszenna - 30 dag
mąka ziemniaczana - 3 łyżki
sól - 1 szczypta
ziemniaki - 1 kg
Przygotowanie
Ugotować ziemniaki z solą. Przepuścić cieple przez praskę. Wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, dodać obie mąki i jajka. Szybko zagnieść ciasto. Formować kopytka i od razu rzucać na gotującą się wodę (wodę osolić i dodać troszkę oleju). Podawać ze stopioną słoninką.
SMACZNEGO!
W każdym polskim domu
Kultowe "Zjedz mięso, ziemniaki możesz zostawić"
Grochówka na wędzonce
SKŁADNIKI
szklanka grochu
włoszczyzna (porcja jak na rosół)
0,3 kg wędzonego boczku
2 frankfuRterki
0,5 kg wędzonych kości
2 ziemniaki
łyżeczka majeranku
sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
Groch zalewamy zimną wodą na noc!
Kości gotujemy we włoszczyźnie ok. 1,5h
Wyciągamy z wywaru kości wraz z warzywami
Płuczemy groch i dodajemy do wywaru
Gotujemy ok. 40 minut
Pokrojony boczek przysmażamy na patelni i dodajemy do wywaru
Kroimy frankfurterki, kości obieramy i dodajemy do zupy
Obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy
Całość gotujemy ok. 20 minut
Na koniec do smaku dodajemy majeranek i doprawiamy
SMACZNEGO!
Klasyk! Młode ziemniaczki, jajko sadzone i kalafior
SKŁADNIKI:
jajka, młode ziemniaki, kalafior, koperek, masło, bułka tarta, maślanka lub kefir.
SPOSÓB WYKONANIA:
Ugotować ziemniaki. Ugotować kalafior. Na maśle podsmażyć bułkę tartą. Usmażyć jajka sadzone. Na talerz wyłożyć ziemniaki, kalafior oraz jajka sadzone. Polać bułka tartą z masłem. Posypać koperkiem. Podawać z maślanką lub kefirem.
W każdym polskim domu, kultowe...
'Zjedz mięso, ziemniaki możesz zostawić'
Mięso zjedz
Ziemniaki możesz zostawić
‹ pierwsza < 1 2
« poprzednia 1 2 następna »