Trwa przetwarzanie danych
Sklep Pewex

Pewex

Szukaj


 

Znalazłem 18 takich eksponatów
Kopytka - babciny przysmak z PRL-u – Składniki
jaja - 2 szt.
mąka pszenna - 30 dag
mąka ziemniaczana - 3 łyżki
sól - 1 szczypta
ziemniaki - 1 kg
Przygotowanie
Ugotować ziemniaki z solą. Przepuścić cieple przez praskę. Wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, dodać obie mąki i jajka. Szybko zagnieść ciasto. Formować kopytka i od razu rzucać na gotującą się wodę (wodę osolić i dodać troszkę oleju). Podawać ze stopioną słoninką.
SMACZNEGO!

Kopytka - babciny przysmak z PRL-u

Składniki
jaja - 2 szt.
mąka pszenna - 30 dag
mąka ziemniaczana - 3 łyżki
sól - 1 szczypta
ziemniaki - 1 kg
Przygotowanie
Ugotować ziemniaki z solą. Przepuścić cieple przez praskę. Wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, dodać obie mąki i jajka. Szybko zagnieść ciasto. Formować kopytka i od razu rzucać na gotującą się wodę (wodę osolić i dodać troszkę oleju). Podawać ze stopioną słoninką.
SMACZNEGO!

Grochówka na wędzonce – SKŁADNIKI
    szklanka grochu
    włoszczyzna (porcja jak na rosół)
    0,3 kg wędzonego boczku
    2 frankfuRterki
    0,5 kg wędzonych kości
    2 ziemniaki
    łyżeczka majeranku
    sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
Groch zalewamy zimną wodą na noc!
Kości gotujemy we włoszczyźnie ok. 1,5h
Wyciągamy z wywaru kości wraz z warzywami
Płuczemy groch i dodajemy do wywaru
Gotujemy ok. 40 minut
Pokrojony boczek przysmażamy na patelni i dodajemy do wywaru
Kroimy frankfurterki, kości obieramy i dodajemy do zupy
Obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę  i dodajemy do zupy
Całość gotujemy ok. 20 minut
Na koniec do smaku dodajemy majeranek i doprawiamy
SMACZNEGO!

Grochówka na wędzonce

SKŁADNIKI
szklanka grochu
włoszczyzna (porcja jak na rosół)
0,3 kg wędzonego boczku
2 frankfuRterki
0,5 kg wędzonych kości
2 ziemniaki
łyżeczka majeranku
sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
Groch zalewamy zimną wodą na noc!
Kości gotujemy we włoszczyźnie ok. 1,5h
Wyciągamy z wywaru kości wraz z warzywami
Płuczemy groch i dodajemy do wywaru
Gotujemy ok. 40 minut
Pokrojony boczek przysmażamy na patelni i dodajemy do wywaru
Kroimy frankfurterki, kości obieramy i dodajemy do zupy
Obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy
Całość gotujemy ok. 20 minut
Na koniec do smaku dodajemy majeranek i doprawiamy
SMACZNEGO!

Klasyk! Młode ziemniaczki, jajko sadzone i kalafior – SKŁADNIKI: 
jajka, młode ziemniaki, kalafior, koperek, masło, bułka tarta, maślanka lub kefir.
SPOSÓB WYKONANIA:
 Ugotować ziemniaki. Ugotować kalafior. Na maśle podsmażyć bułkę tartą. Usmażyć jajka sadzone. Na talerz wyłożyć ziemniaki, kalafior oraz jajka sadzone. Polać bułka tartą z masłem. Posypać koperkiem. Podawać z maślanką lub kefirem.

Klasyk! Młode ziemniaczki, jajko sadzone i kalafior

SKŁADNIKI:
jajka, młode ziemniaki, kalafior, koperek, masło, bułka tarta, maślanka lub kefir.
SPOSÓB WYKONANIA:
Ugotować ziemniaki. Ugotować kalafior. Na maśle podsmażyć bułkę tartą. Usmażyć jajka sadzone. Na talerz wyłożyć ziemniaki, kalafior oraz jajka sadzone. Polać bułka tartą z masłem. Posypać koperkiem. Podawać z maślanką lub kefirem.