Szukaj
Bijemy się o "Złotą patelnię"
Kawa i wuzetka są obowiązkowe dla każdego.
Społemowska zastawa
Była jak kawa i wuzetka, czyli zestaw obowiązkowy
Wuzetka
Rodzaj słodkiego ciastka, składającego się z kakaowego biszkoptu, dżemu, bitej śmietany i pomady czekoladowej.
Bazę pod ciasto stanowią jajka, cukier, mąka pszenna, kakao. Po dokładnym wymieszaniu składników ciasto jest poddawane obróbce termicznej w temperaturze ok. 180 °C. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasto jest nasączane ponczem. Górne powierzchnie dolnego (opcjonalnie) i górnego blatu ciastka smaruje się cienko marmoladą lub dżemem, a całość przekłada się bitą śmietaną. Górny blat pokrywany jest dodatkowo pomadą czekoladową. Na końcu wuzetkę dekoruje się wykończeniem z bitej śmietany wyciśniętym ze szprycy.
Obywatelu, czy wiesz skąd wzięła się nazwa wuzetka?
Według jednej z teorii, nazwa wuzetka pochodzi od skrótu "WZK", co oznacza 'Wypiek Z Kremem", alternatywna teoria głosi, że od warszawskiej trasy W-Z, w pobliżu której znajdowała się jedna z cukierni oferujących te kultowe wypieki.
Jeśli chcesz zrobić samodzielnie "Wypiek z kremem" - polecamy przepis: http://retro.pewex.pl/474208/Wuzetka-cukierniczy-cud-PRLaposu
Wuzetka - cukierniczy cud PRL'u
Składniki:
Ciasto :
2,5 szklanki mąki
1/2 kostki masła
1 jajko
1 szklanka cukru
25 dag marmolady
1 szklanka mleka
1 łyżka sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
(wszystkie składniki muszą mieć jednakową temperaturę)
Krem :
25 dag masła
1 jajko
3/4 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 szklanka śmietany kremówki
Ciasto :
Utrzeć cukier z masłem, dodać jajko, dodawać po łyżce mąki i po trochu marmolady. Wlewać nieduże ilości mleka. Pod koniec dodać sodę i kakao.
Wszystko wymieszać na jednolitą masę. Przełożyć do wysmarowanej blachy i piec ok. 1 godziny.
Po wyjęciu z pieca lekko przestudzić i przekroić nitką na dwa placki.
Krem :
Masło z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na pulchna masę. Dodać jajko i utrzeć. Dodawać po trochu śmietany.
Krem wyłożyć na jedną część przekrojonego ciasta, wyrównać. Przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć.
Oblać polewą czekoladową.
1
« poprzednia 1 następna »