Trwa przetwarzanie danych
Sklep Pewex

Pewex

Szukaj


 

Znalazłem 51 takich eksponatów

Coś pan robił w Wigilię '83, co?

- Nie pamiętam.
- Karpia żeś Pan wpier*alał, wie Pan. A ja pod Peweksem stałem. I w '84 stałem i w '85 stałem, wszystkie te pieprzone lata. Piątek, świątek, pogoda czy mróz. Change money, good prize, żeby dać ludziom to, czego potrzebują i wie Pan co? Żadnej wdzięczności, wie pan, nic k***a! Byle głupkom stawiają pomniki, a mnie nie chcą dać jednego małego papierka panie. Jednego k***a małego zwolnienia z watu.

Wojciech Gąssowski - "Gdzie się podziały tamte prywatki"

"Gdzie te dziewczyny, gdzie tamten świat?" Ogromny przebój Wojciecha Gąssowskiego i znany przez wszystkie pokolenia (choć adresowany do osób raczej 40-50+). Słowa do tego utworu napisał Marek Gaszyński a muzykę skomponował Ryszard Poznakowski. Tutaj, pan Wojciech śpiewa ten szlagier podczas koncertu "Od Opola do Opola" (Opole '88), w którym zajął I miejsce.

"Kingsajz" – "Ja wam tak szczerze, po krasnoludzku, teraz powiem: wiecie, co ich tak naprawdę ciągnie do kingsajzu, bardziej niż te wszystkie szlachetne słowa? Kobitki! Ciurlać się chcą z nimi, o!"

"Kingsajz"

"Ja wam tak szczerze, po krasnoludzku, teraz powiem: wiecie, co ich tak naprawdę ciągnie do kingsajzu, bardziej niż te wszystkie szlachetne słowa? Kobitki! Ciurlać się chcą z nimi, o!"

Gramofon DANIEL kultowy TOP Model z PRL – Gramofon DANIEL G-1100 fs UNITRA
Obsługa :
Wystarczy położyć płytę winylową i użyć odpowiedniego przycisku-sensora :
- 45 obrotów / 175 mm
- 33 obroty / 250 mm
- 33 obroty / 300 mm
Ramie zostaje samoczynnie ustawione nad wybranym obszarem
a następnie tylko wystarczy użyć przycisku-sensora :
- ramię w dół
- ramię w górę
Wszystko zatrzymuje przycisk-sensor STOP
który automatycznie zatrzymuje wszystkie mechanizmy i parkuje ramię.

Posiada niezależną regulację dla obrotów 33 i 45 na minutę z optycznym sensorem.

Dla znających sprzęt tej klasy z tego okresu wszystko jest chyba jasne
że to był, a może i jest nadal do dzisiaj, TOP MODEL w kategorii gramofonów.

Gramofon DANIEL kultowy TOP Model z PRL

Gramofon DANIEL G-1100 fs UNITRA
Obsługa :
Wystarczy położyć płytę winylową i użyć odpowiedniego przycisku-sensora :
- 45 obrotów / 175 mm
- 33 obroty / 250 mm
- 33 obroty / 300 mm
Ramie zostaje samoczynnie ustawione nad wybranym obszarem
a następnie tylko wystarczy użyć przycisku-sensora :
- ramię w dół
- ramię w górę
Wszystko zatrzymuje przycisk-sensor STOP
który automatycznie zatrzymuje wszystkie mechanizmy i parkuje ramię.

Posiada niezależną regulację dla obrotów 33 i 45 na minutę z optycznym sensorem.

Dla znających sprzęt tej klasy z tego okresu wszystko jest chyba jasne
że to był, a może i jest nadal do dzisiaj, TOP MODEL w kategorii gramofonów.

Wuzetka - cukierniczy cud PRL'u – Składniki: 

Ciasto :

2,5 szklanki mąki
1/2 kostki masła
1 jajko
1 szklanka cukru
25 dag marmolady
1 szklanka mleka
1 łyżka sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
(wszystkie składniki muszą mieć jednakową temperaturę)

Krem :

25 dag masła
1 jajko
3/4 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 szklanka śmietany kremówki

Ciasto :

Utrzeć cukier z masłem, dodać jajko, dodawać po łyżce mąki i po trochu marmolady. Wlewać nieduże ilości mleka. Pod koniec dodać sodę i kakao.
Wszystko wymieszać na jednolitą masę. Przełożyć do wysmarowanej blachy i piec ok. 1 godziny.
Po wyjęciu z pieca lekko przestudzić i przekroić nitką na dwa placki.

Krem :

Masło z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na pulchna masę. Dodać jajko i utrzeć. Dodawać po trochu śmietany.
Krem wyłożyć na jedną część przekrojonego ciasta, wyrównać. Przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć.
Oblać polewą czekoladową.

Wuzetka - cukierniczy cud PRL'u

Składniki:

Ciasto :

2,5 szklanki mąki
1/2 kostki masła
1 jajko
1 szklanka cukru
25 dag marmolady
1 szklanka mleka
1 łyżka sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
(wszystkie składniki muszą mieć jednakową temperaturę)

Krem :

25 dag masła
1 jajko
3/4 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 szklanka śmietany kremówki

Ciasto :

Utrzeć cukier z masłem, dodać jajko, dodawać po łyżce mąki i po trochu marmolady. Wlewać nieduże ilości mleka. Pod koniec dodać sodę i kakao.
Wszystko wymieszać na jednolitą masę. Przełożyć do wysmarowanej blachy i piec ok. 1 godziny.
Po wyjęciu z pieca lekko przestudzić i przekroić nitką na dwa placki.

Krem :

Masło z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na pulchna masę. Dodać jajko i utrzeć. Dodawać po trochu śmietany.
Krem wyłożyć na jedną część przekrojonego ciasta, wyrównać. Przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć.
Oblać polewą czekoladową.

Kryzysowe rogaliki – 70 dkg mąki 
paczka drożdży 
1 masło 
1 margaryna 
łyżeczka cukru 
szklanka śmietany kremówki
Dodać odrobinę ciepłego mleka i łyżeczkę cukru do drożdży, 
poczekać aż wyrosną. 
Masło i margaryna ogrzane do temp. pokojowej 
Zagnieść wszystkie składniki, plus drożdże.
Podzielić na kawałki, rozwałkować na wielkość i pokroić na trójkąciki, dodać powideł następnie  zawijać i piec aż się zarumienią :)

Kryzysowe rogaliki

70 dkg mąki
paczka drożdży
1 masło
1 margaryna
łyżeczka cukru
szklanka śmietany kremówki
Dodać odrobinę ciepłego mleka i łyżeczkę cukru do drożdży,
poczekać aż wyrosną.
Masło i margaryna ogrzane do temp. pokojowej
Zagnieść wszystkie składniki, plus drożdże.
Podzielić na kawałki, rozwałkować na wielkość i pokroić na trójkąciki, dodać powideł następnie zawijać i piec aż się zarumienią :)

Iryda – 3 marca 1985 dokonano pierwszego oblotu samolotu szkolno-treningowego PZL I-22 Iryda. Był to polski dwumiejscowy, dwusilnikowy, odrzutowy górnopłat szkolno-bojowy. Łącznie na linii montażowej znalazło się 19 Iryd, ale nie wszystkie zostały ukończone.

Iryda

3 marca 1985 dokonano pierwszego oblotu samolotu szkolno-treningowego PZL I-22 Iryda. Był to polski dwumiejscowy, dwusilnikowy, odrzutowy górnopłat szkolno-bojowy. Łącznie na linii montażowej znalazło się 19 Iryd, ale nie wszystkie zostały ukończone.