Szukaj
Pamiętacie babcine ciasteczka z maszynki?
Babcine ciasteczka z maszynki - składniki
4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru pudru
4 żółtka
250g masła
50g smalcu
aromat waniliowy
Przygotowanie ciasta:
Przesiać mąkę na stolnicę. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło i smalec. Posiekać wszystko nożem do uzyskania drobnej kaszki. Zrobić w środku dołek i wbić żółtka. Wsypać cukier puder i dodać łyżeczkę aromatu waniliowego. Szybko zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
Formowanie:
Schłodzone ciasto przepuścić przez maszynkę do mięsa ze specjalną tarczą do ciasteczek. Wychodzące paski ciąć na kawałki o długości około 8cm. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczenie:
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut. Upieczone ciasteczka od razu przenosić na kratę kuchenną do wystudzenia. Zimne schować do ozdobnego pudełka.
Chlebek ze smalcem i ogóreczkiem
"Nutella" sprzed lat
Chleb ze smalcem
Przysmak od pokoleń!
Kromka chleba + smalec + sól
Mój dziadek kroił taką właśnie kromkę na tzw. "domki" - przysmak dzieciństwa. Tak niewiele potrzeba było, aby dziecko było szczęśliwe.
Przepis na pączki a'la PRL
Składniki:
maka, 1 kg
cukier, 3/4 szklanki
jajka, 10sztuk
drożdże, 60gr
cukier waniliowy, 1
aromat pomarańczowy
tłuszcz do głębokiego smażenia - smalec lub olej
mleko, 1,5 szklanki
margaryna, 125 gr
marmolada (wedle gustu)
wódka, 2 kieliszki
Przygotowanie:
Drożdże rozetrzeć wraz z 2 łyżkami cukru, następnie dodać cieple mleko. Wymieszać całość z dwiema łyżkami mąki. Następnie czekamy aż wyrośnie.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy roztrzepane jaja oraz rozczyn i pozostałe składniki. Margarynę rozpuszczamy i dodajemy do wyrobionego ciasta i wyrabiamy aż do całkowitego wchłonięcia tłuszczu. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia, następnie odrywamy po kawałeczku robimy płaskie placuszki i na każdy dajemy troszkę marmolady. Zlepiamy i pozostawiamy na 30 min celem podrośnięcia.
Rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy pączki, które smażymy na brązowo. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem ,lukrem lub czekoladą.
Smacznego!
Najpopularniejszy bohater! Schabowy!
Składniki:
50 dag schabu
2 jajka
1 łyżka mąki
5 łyżek bułki tartej
sól, pieprz
smalec
Wykonanie:
Schab oczyścić z tłuszczu, opłukać, osuszyć, podzielić na plastry. Rozbić je tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Kotlety panierować w roztrzepanych z mąką jajkach i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym smalcu po 2-3 minuty z każdej strony, trzymać jeszcze 5 minut na małym ogniu. Podawać z ziemniakami i zasmażaną kapustą... Mmm:)
1
« poprzednia 1 następna »