Szukaj
Wrigley's Juicy Fruit
Też Wam się wydawało, że smak znikał po 2 minutach?
Kosmetyki z "epoki"
Pamiętacie smak tych past do zębów?
Czeskie lentilki
Niezapomniany smak dzieciństwa
Magic Stars
Niezapomniany smak lat 90.
Papierosy Opal
Pamiętacie ten smak?
Bitki z makiem
Niezapomniany smak dzieciństwa.
Składniki na 2 blaszki ciasteczek:
3 jajka (białka i żółtka osobno)
80 g drobnego cukru lub cukru pudru
75 g mąki pszennej, przesianej (koniecznie)
mak, do posypania
dżem (u mnie śliwkowy), do przełożenia
Białka oddzielić od żółtek; białka ubić na sztywną pianę. Powoli i stopniowo dodawać cukier (jak przy bezach - nie można wsypać cukru na jeden raz) i miksować Dodać żółtka i zmiksować. Wsypywać powoli mąkę i delikatnie(!) wymieszać.
Ciasto nałożyć do rękawa cukierniczego z grubą okragłą nasadką i wykładać na blachę nieduże krążki, pozostawiając odstępy między ciastkami. Posypać makiem.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut, aż będą lekko złote. Ja piekę na macie teflonowej, której nie trzeba niczym smarować, ciastka idealnie odchodzą po upieczeniu.
Wystudzić, przełożyć dżemem.
Zobacz ulubione napoje czasów PRL-u
Ptyś - smak dzieciństwa
Pyszności z dzieciństwa - galeria
Dzisiaj już zwyczajowo mówi się, że kiedyś wszystko miało smak, a słodycze chyba zwłaszcza. Ciekawe, czy naprawdę były lepsze, czy nam się tak przez pryzmat czasów wydawało?
Smak oranżady z przeszłości
Czy jest szansa, że jeszcze kiedyś powróci?
Piwa ze starych browarów
W czasach, kiedy piwo miało swój niepowtarzalny smak.