Trwa przetwarzanie danych
Sklep Pewex

Pewex

Szukaj


 

Znalazłem 5 takich eksponatów
Tłusty Czwartek – W kalendarzu chrześcijańskim ostatni czwartek przed wielkim postem, znany także jako zapusty. Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. W Polsce oraz w katolickiej części Niemiec, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest objadanie się.
Najpopularniejsze potrawy to pączki i faworki, zwane również w niektórych regionach chrustem lub chruścikami. Dawniej objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem, które obficie zapijano wódką.

Tłusty Czwartek

W kalendarzu chrześcijańskim ostatni czwartek przed wielkim postem, znany także jako zapusty. Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. W Polsce oraz w katolickiej części Niemiec, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest objadanie się.
Najpopularniejsze potrawy to pączki i faworki, zwane również w niektórych regionach chrustem lub chruścikami. Dawniej objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem, które obficie zapijano wódką.

Kawa z Zachodu – Kto dostawał paczki od rodziny wie, o jakich skarbach tutaj mowa.

Kawa z Zachodu

Kto dostawał paczki od rodziny wie, o jakich skarbach tutaj mowa.

Przepis na pączki a'la PRL – Składniki:
maka, 1 kg
cukier, 3/4 szklanki
jajka, 10sztuk
drożdże, 60gr
cukier waniliowy, 1
aromat pomarańczowy
tłuszcz do głębokiego smażenia - smalec lub olej
mleko, 1,5 szklanki
margaryna, 125 gr
marmolada (wedle gustu)
wódka, 2 kieliszki

Przygotowanie:
Drożdże rozetrzeć wraz z 2 łyżkami cukru, następnie dodać cieple mleko. Wymieszać całość z dwiema łyżkami mąki. Następnie czekamy aż wyrośnie.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy roztrzepane jaja oraz rozczyn i pozostałe składniki. Margarynę rozpuszczamy i dodajemy do wyrobionego ciasta i wyrabiamy aż do całkowitego wchłonięcia tłuszczu. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia, następnie odrywamy po kawałeczku robimy płaskie placuszki i na każdy dajemy troszkę marmolady. Zlepiamy i pozostawiamy na 30 min celem podrośnięcia.

Rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy pączki, które smażymy na brązowo. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem ,lukrem lub czekoladą.

Smacznego!

Przepis na pączki a'la PRL

Składniki:
maka, 1 kg
cukier, 3/4 szklanki
jajka, 10sztuk
drożdże, 60gr
cukier waniliowy, 1
aromat pomarańczowy
tłuszcz do głębokiego smażenia - smalec lub olej
mleko, 1,5 szklanki
margaryna, 125 gr
marmolada (wedle gustu)
wódka, 2 kieliszki

Przygotowanie:
Drożdże rozetrzeć wraz z 2 łyżkami cukru, następnie dodać cieple mleko. Wymieszać całość z dwiema łyżkami mąki. Następnie czekamy aż wyrośnie.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy roztrzepane jaja oraz rozczyn i pozostałe składniki. Margarynę rozpuszczamy i dodajemy do wyrobionego ciasta i wyrabiamy aż do całkowitego wchłonięcia tłuszczu. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia, następnie odrywamy po kawałeczku robimy płaskie placuszki i na każdy dajemy troszkę marmolady. Zlepiamy i pozostawiamy na 30 min celem podrośnięcia.

Rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy pączki, które smażymy na brązowo. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem ,lukrem lub czekoladą.

Smacznego!


1