Trwa przetwarzanie danych
Sklep Pewex

Pewex

Szukaj


 

Znalazłem 36 takich eksponatów
PUDDING CHLEBOWY Z CZEKOLADĄ I MALINAMI – 1,5 podsuszonej bagietki
2 jajka
30 dkg cukru
0,5 litra mleka
0,5 kubeczka śmietany 30%
opakowanie cukru waniliowego
4 łyżki amaretto
1 gorzka czekolada
szklanka malin
3 łyżki brązowego cukru
Bagietki pokroić w kromki o szerokości ok. 4-5 cm. Czekoladę połamać w kostki, maliny umyć i odłożyć kilka sztuk do dekoracji.
W misce wymieszać trzepaczką zimne mleko, śmietanę, cukier, cukier waniliowy, amaretto oraz jajka. Mieszać tak długo, aż wszystkie składniki zalewy będą dokładnie połączone.
Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę zalewy – tyle, aby tylko przykryło dno. Układamy jedną wartwę bagietki, na kromkach układamy 2/3 czekolady oraz malin, następnie wszystko zalewamy połową zalewy i lekko ugniatamy, aby kromki wchłonęły sos. Na to układamy drugą wartwę bagietki, pomiędzy kromki wkładamy resztę czekolady i maliny, zalewamy resztą sosu i również lekko ugniatamy. Górę posypujemy cukrem brązowym.
Pudding wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 25 minut. Na ostatnie 3 minuty pieczenia włączamy termoobieg, aby brązowy cukier się lekko zeszklił.
Po wyjęciu z piekarnika, dekorujemy malinami. Podajemy jeszcze ciepłe

PUDDING CHLEBOWY Z CZEKOLADĄ I MALINAMI

1,5 podsuszonej bagietki
2 jajka
30 dkg cukru
0,5 litra mleka
0,5 kubeczka śmietany 30%
opakowanie cukru waniliowego
4 łyżki amaretto
1 gorzka czekolada
szklanka malin
3 łyżki brązowego cukru
Bagietki pokroić w kromki o szerokości ok. 4-5 cm. Czekoladę połamać w kostki, maliny umyć i odłożyć kilka sztuk do dekoracji.
W misce wymieszać trzepaczką zimne mleko, śmietanę, cukier, cukier waniliowy, amaretto oraz jajka. Mieszać tak długo, aż wszystkie składniki zalewy będą dokładnie połączone.
Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę zalewy – tyle, aby tylko przykryło dno. Układamy jedną wartwę bagietki, na kromkach układamy 2/3 czekolady oraz malin, następnie wszystko zalewamy połową zalewy i lekko ugniatamy, aby kromki wchłonęły sos. Na to układamy drugą wartwę bagietki, pomiędzy kromki wkładamy resztę czekolady i maliny, zalewamy resztą sosu i również lekko ugniatamy. Górę posypujemy cukrem brązowym.
Pudding wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 25 minut. Na ostatnie 3 minuty pieczenia włączamy termoobieg, aby brązowy cukier się lekko zeszklił.
Po wyjęciu z piekarnika, dekorujemy malinami. Podajemy jeszcze ciepłe

Mleko i jego przetwory – Według reklam sprzed lat - pełnowartościowe produkty odżywcze.

Mleko i jego przetwory

Według reklam sprzed lat - pełnowartościowe produkty odżywcze.

Przepis na pączki a'la PRL – Składniki:
maka, 1 kg
cukier, 3/4 szklanki
jajka, 10sztuk
drożdże, 60gr
cukier waniliowy, 1
aromat pomarańczowy
tłuszcz do głębokiego smażenia - smalec lub olej
mleko, 1,5 szklanki
margaryna, 125 gr
marmolada (wedle gustu)
wódka, 2 kieliszki

Przygotowanie:
Drożdże rozetrzeć wraz z 2 łyżkami cukru, następnie dodać cieple mleko. Wymieszać całość z dwiema łyżkami mąki. Następnie czekamy aż wyrośnie.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy roztrzepane jaja oraz rozczyn i pozostałe składniki. Margarynę rozpuszczamy i dodajemy do wyrobionego ciasta i wyrabiamy aż do całkowitego wchłonięcia tłuszczu. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia, następnie odrywamy po kawałeczku robimy płaskie placuszki i na każdy dajemy troszkę marmolady. Zlepiamy i pozostawiamy na 30 min celem podrośnięcia.

Rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy pączki, które smażymy na brązowo. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem ,lukrem lub czekoladą.

Smacznego!

Przepis na pączki a'la PRL

Składniki:
maka, 1 kg
cukier, 3/4 szklanki
jajka, 10sztuk
drożdże, 60gr
cukier waniliowy, 1
aromat pomarańczowy
tłuszcz do głębokiego smażenia - smalec lub olej
mleko, 1,5 szklanki
margaryna, 125 gr
marmolada (wedle gustu)
wódka, 2 kieliszki

Przygotowanie:
Drożdże rozetrzeć wraz z 2 łyżkami cukru, następnie dodać cieple mleko. Wymieszać całość z dwiema łyżkami mąki. Następnie czekamy aż wyrośnie.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy roztrzepane jaja oraz rozczyn i pozostałe składniki. Margarynę rozpuszczamy i dodajemy do wyrobionego ciasta i wyrabiamy aż do całkowitego wchłonięcia tłuszczu. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia, następnie odrywamy po kawałeczku robimy płaskie placuszki i na każdy dajemy troszkę marmolady. Zlepiamy i pozostawiamy na 30 min celem podrośnięcia.

Rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy pączki, które smażymy na brązowo. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem ,lukrem lub czekoladą.

Smacznego!

Piszinger, znany w niektórych kręgach jako andrut:) – 1 opakowanie andrutów
3/4 kostki masła
3/4 szklanki cukru
4 łyżki kakao
8 łyżek wody
1 opakowanie cukru waniliowego
1,5 szklanki mleka w proszku
Wykonanie:

W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem, cukrem waniliowym, wodą i kakao. Wszystko mieszamy dokładnie, żeby cukier się rozpuścił, a składniki połączyły. Masę odstawiamy, aby przestygła. Po ok. 10-15 minutach dodajemy po trochu mleko w proszku cały czas mieszając, najlepiej trzepaczką, żeby nie porobiło się za dużo grudek.
Gotową masą przekładamy wafelki – andruty, układając jeden na drugim i mocno dociskając je do siebie. Tak przełożone wafle obiciążamy np. deską do krojenia na ok. 15 minut, aby wszystko dokładnie się skleiło.
Po tym czasie piszingera kroimy na dowolnej wielkości kawałki.
Smacznego!!

Piszinger, znany w niektórych kręgach jako andrut:)

1 opakowanie andrutów
3/4 kostki masła
3/4 szklanki cukru
4 łyżki kakao
8 łyżek wody
1 opakowanie cukru waniliowego
1,5 szklanki mleka w proszku
Wykonanie:

W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem, cukrem waniliowym, wodą i kakao. Wszystko mieszamy dokładnie, żeby cukier się rozpuścił, a składniki połączyły. Masę odstawiamy, aby przestygła. Po ok. 10-15 minutach dodajemy po trochu mleko w proszku cały czas mieszając, najlepiej trzepaczką, żeby nie porobiło się za dużo grudek.
Gotową masą przekładamy wafelki – andruty, układając jeden na drugim i mocno dociskając je do siebie. Tak przełożone wafle obiciążamy np. deską do krojenia na ok. 15 minut, aby wszystko dokładnie się skleiło.
Po tym czasie piszingera kroimy na dowolnej wielkości kawałki.
Smacznego!!