Szukaj
Racuchy z twarogu rozpływają się w ustach
Składniki:
50 dag mielonego twarogu
4 jajka
1 łyżka masła
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej np Kupiec
2 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
sól
margaryna do smażenia
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z masłem, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać twaróg, mąkę, dokładnie wymieszać. Ubić pianę z białek z dodatkiem szczypty soli, połączyć z masą twarogową.
Formować łyżką okrągłe racuchy, smażyć na rumiano z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu. Podawać posypane cukrem lub polane śmietaną.
Kasza manna z łyżką konfitur
Deser naszego dzieciństwa
Łyżka z Huckleberry Hound (Gerlach Poland)
Ulubiona łyżka dzieciństwa
Wuzetka - cukierniczy cud PRL'u
Składniki:
Ciasto :
2,5 szklanki mąki
1/2 kostki masła
1 jajko
1 szklanka cukru
25 dag marmolady
1 szklanka mleka
1 łyżka sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
(wszystkie składniki muszą mieć jednakową temperaturę)
Krem :
25 dag masła
1 jajko
3/4 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 szklanka śmietany kremówki
Ciasto :
Utrzeć cukier z masłem, dodać jajko, dodawać po łyżce mąki i po trochu marmolady. Wlewać nieduże ilości mleka. Pod koniec dodać sodę i kakao.
Wszystko wymieszać na jednolitą masę. Przełożyć do wysmarowanej blachy i piec ok. 1 godziny.
Po wyjęciu z pieca lekko przestudzić i przekroić nitką na dwa placki.
Krem :
Masło z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na pulchna masę. Dodać jajko i utrzeć. Dodawać po trochu śmietany.
Krem wyłożyć na jedną część przekrojonego ciasta, wyrównać. Przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć.
Oblać polewą czekoladową.
Ciasto piaskowe
Kostka masła
1 płaska szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
zapach albo cukier waniliowy
3 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka octu
Kostkę masła rozpuścić, w gorące wsypać obie mąki, cukier i zapach, wymieszać dokładnie. Gdy trochę przestygnie, wbić jajka, mieszając kolejno. Dać łyżkę octu i łyżeczkę proszku do pieczenia. Piecze się 40 minut w 180 st. C.
‹ pierwsza < 1 2
« poprzednia 1 2 następna »