Trwa przetwarzanie danych
Sklep Pewex

Pewex

Szukaj


 

Znalazłem 11 takich eksponatów
Domowe Ptasie Mleczko – POLEWA
200 g margaryny
1 szklanka mleka
0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
0,5 szklanki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki żelatyny
MLECZKO
2 galaretki zielone
1 galaretka różowa
1 galaretka niebieska
5 waniliowych serków homogenizowanych
przegotowana, gorąca woda
Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy folią aluminiową lub spożywczą – zarówno spód, jak i boki.
Przygotowujemy polewę czekoladową. Wszystkie jej składniki wkładamy do rondelka i na małym ogniu rozpuszczamy mieszając co chwilkę. Po rozpuszczeniu gotujemy jeszcze ok. 5 minut mieszając. Polewę lekko studzimy i połowę przelewamy do tortownicy. Wstawiamy do lodówki i czekamy aż zastygnie.
W kubku wrzątku rozpuszczamy 2 galaretki zielone i studzimy. Przestudzoną galaretkę łączymy z 2 serkami homogenizowanymi i dokładnie mieszamy. Przelewamy na zastygniętą masę i wstawiamy do lodówki do stężenia.
W 3/4 kubka wrzątku rozpuszczamy różową galaretkę i studzimy. Galaretkę łączymy z 1,5 serka homogenizowanego i mieszamy. Wylewamy na zastygnięte ptasie mleczko. Wkładamy do lodówki do stężenia.
To samo robimy robimy z galaretką niebieską.
Kiedy ostatnia warstwa stężeje, na górę wylewamy resztę polewy czekoladowej i znowu wstawiamy do lodówki. Jeśli polewa stężeje w rondlu, spokojnie można ją lekko podgrzać, rozpuści się, a potem w lodówce bez problemu znowu stężeje.
Całość warto zostawić w lodówce na kilka godzin, aby wszystko dobrze zastygło.

Domowe Ptasie Mleczko

POLEWA
200 g margaryny
1 szklanka mleka
0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
0,5 szklanki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki żelatyny
MLECZKO
2 galaretki zielone
1 galaretka różowa
1 galaretka niebieska
5 waniliowych serków homogenizowanych
przegotowana, gorąca woda
Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy folią aluminiową lub spożywczą – zarówno spód, jak i boki.
Przygotowujemy polewę czekoladową. Wszystkie jej składniki wkładamy do rondelka i na małym ogniu rozpuszczamy mieszając co chwilkę. Po rozpuszczeniu gotujemy jeszcze ok. 5 minut mieszając. Polewę lekko studzimy i połowę przelewamy do tortownicy. Wstawiamy do lodówki i czekamy aż zastygnie.
W kubku wrzątku rozpuszczamy 2 galaretki zielone i studzimy. Przestudzoną galaretkę łączymy z 2 serkami homogenizowanymi i dokładnie mieszamy. Przelewamy na zastygniętą masę i wstawiamy do lodówki do stężenia.
W 3/4 kubka wrzątku rozpuszczamy różową galaretkę i studzimy. Galaretkę łączymy z 1,5 serka homogenizowanego i mieszamy. Wylewamy na zastygnięte ptasie mleczko. Wkładamy do lodówki do stężenia.
To samo robimy robimy z galaretką niebieską.
Kiedy ostatnia warstwa stężeje, na górę wylewamy resztę polewy czekoladowej i znowu wstawiamy do lodówki. Jeśli polewa stężeje w rondlu, spokojnie można ją lekko podgrzać, rozpuści się, a potem w lodówce bez problemu znowu stężeje.
Całość warto zostawić w lodówce na kilka godzin, aby wszystko dobrze zastygło.

Depeche Mode - "Enjoy The Silence"

Wśród polskich fanów zarówno album "Violator" i pochodzący z niego singiel "Enjoy the Silence" są najpopularniejszymi wydawnictwami zespołu w naszym kraju. A jak gusta fanów na zgniłym zachodzie?

PUDDING CHLEBOWY Z CZEKOLADĄ I MALINAMI – 1,5 podsuszonej bagietki
2 jajka
30 dkg cukru
0,5 litra mleka
0,5 kubeczka śmietany 30%
opakowanie cukru waniliowego
4 łyżki amaretto
1 gorzka czekolada
szklanka malin
3 łyżki brązowego cukru
Bagietki pokroić w kromki o szerokości ok. 4-5 cm. Czekoladę połamać w kostki, maliny umyć i odłożyć kilka sztuk do dekoracji.
W misce wymieszać trzepaczką zimne mleko, śmietanę, cukier, cukier waniliowy, amaretto oraz jajka. Mieszać tak długo, aż wszystkie składniki zalewy będą dokładnie połączone.
Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę zalewy – tyle, aby tylko przykryło dno. Układamy jedną wartwę bagietki, na kromkach układamy 2/3 czekolady oraz malin, następnie wszystko zalewamy połową zalewy i lekko ugniatamy, aby kromki wchłonęły sos. Na to układamy drugą wartwę bagietki, pomiędzy kromki wkładamy resztę czekolady i maliny, zalewamy resztą sosu i również lekko ugniatamy. Górę posypujemy cukrem brązowym.
Pudding wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 25 minut. Na ostatnie 3 minuty pieczenia włączamy termoobieg, aby brązowy cukier się lekko zeszklił.
Po wyjęciu z piekarnika, dekorujemy malinami. Podajemy jeszcze ciepłe

PUDDING CHLEBOWY Z CZEKOLADĄ I MALINAMI

1,5 podsuszonej bagietki
2 jajka
30 dkg cukru
0,5 litra mleka
0,5 kubeczka śmietany 30%
opakowanie cukru waniliowego
4 łyżki amaretto
1 gorzka czekolada
szklanka malin
3 łyżki brązowego cukru
Bagietki pokroić w kromki o szerokości ok. 4-5 cm. Czekoladę połamać w kostki, maliny umyć i odłożyć kilka sztuk do dekoracji.
W misce wymieszać trzepaczką zimne mleko, śmietanę, cukier, cukier waniliowy, amaretto oraz jajka. Mieszać tak długo, aż wszystkie składniki zalewy będą dokładnie połączone.
Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę zalewy – tyle, aby tylko przykryło dno. Układamy jedną wartwę bagietki, na kromkach układamy 2/3 czekolady oraz malin, następnie wszystko zalewamy połową zalewy i lekko ugniatamy, aby kromki wchłonęły sos. Na to układamy drugą wartwę bagietki, pomiędzy kromki wkładamy resztę czekolady i maliny, zalewamy resztą sosu i również lekko ugniatamy. Górę posypujemy cukrem brązowym.
Pudding wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 25 minut. Na ostatnie 3 minuty pieczenia włączamy termoobieg, aby brązowy cukier się lekko zeszklił.
Po wyjęciu z piekarnika, dekorujemy malinami. Podajemy jeszcze ciepłe

Depeche Mode - "People Are People"

Utwór z 1984 roku z czwartej płyty anglików jest aktualny do dziś ze względu na tekst. Piosenka mimo metalicznych, industrialnych odgłosów stała się bardzo popularna i była chętnie grywana przez ówczesnych DJ-ów.

Dworzec Centralny – Kultowe kasetony z Dworca centralnego Kto pamięta łapka w górę.

Możliwość kupienia jednego z nich
 http://tablica.pl/oferta/kaseton-z-dworca-centralnego-CID628-ID4usnw.html

Dworzec Centralny

Kultowe kasetony z Dworca centralnego Kto pamięta łapka w górę.

Możliwość kupienia jednego z nich
http://tablica.pl/oferta/kaseton-z-dworca-centralnego-CID628-ID4usnw.html

Rower Ukraina – Już w czasach kiedy był produkowany wyprzedzał technologicznie swoich rówieśników. Stalowa męska rama lutowana mosiądzem, chromowane obręcze oraz koła 28 cali dostarczają niezapomnianych wrażeń z jazdy. Rączka w górę kto miał przyjemność dosiadać Ukrainę?

Rower Ukraina

Już w czasach kiedy był produkowany wyprzedzał technologicznie swoich rówieśników. Stalowa męska rama lutowana mosiądzem, chromowane obręcze oraz koła 28 cali dostarczają niezapomnianych wrażeń z jazdy. Rączka w górę kto miał przyjemność dosiadać Ukrainę?

Gramofon DANIEL kultowy TOP Model z PRL – Gramofon DANIEL G-1100 fs UNITRA
Obsługa :
Wystarczy położyć płytę winylową i użyć odpowiedniego przycisku-sensora :
- 45 obrotów / 175 mm
- 33 obroty / 250 mm
- 33 obroty / 300 mm
Ramie zostaje samoczynnie ustawione nad wybranym obszarem
a następnie tylko wystarczy użyć przycisku-sensora :
- ramię w dół
- ramię w górę
Wszystko zatrzymuje przycisk-sensor STOP
który automatycznie zatrzymuje wszystkie mechanizmy i parkuje ramię.

Posiada niezależną regulację dla obrotów 33 i 45 na minutę z optycznym sensorem.

Dla znających sprzęt tej klasy z tego okresu wszystko jest chyba jasne
że to był, a może i jest nadal do dzisiaj, TOP MODEL w kategorii gramofonów.

Gramofon DANIEL kultowy TOP Model z PRL

Gramofon DANIEL G-1100 fs UNITRA
Obsługa :
Wystarczy położyć płytę winylową i użyć odpowiedniego przycisku-sensora :
- 45 obrotów / 175 mm
- 33 obroty / 250 mm
- 33 obroty / 300 mm
Ramie zostaje samoczynnie ustawione nad wybranym obszarem
a następnie tylko wystarczy użyć przycisku-sensora :
- ramię w dół
- ramię w górę
Wszystko zatrzymuje przycisk-sensor STOP
który automatycznie zatrzymuje wszystkie mechanizmy i parkuje ramię.

Posiada niezależną regulację dla obrotów 33 i 45 na minutę z optycznym sensorem.

Dla znających sprzęt tej klasy z tego okresu wszystko jest chyba jasne
że to był, a może i jest nadal do dzisiaj, TOP MODEL w kategorii gramofonów.

Depeche Mode - " New Life"

Wydany 13 czerwca 1981 roku, drugi singiel z płyty "Speak & Spell".