Trwa przetwarzanie danych
Sklep Pewex

Pewex

Szukaj


 

Znalazłem 9 takich eksponatów
Motorower Romet Ogar 205 – Silnik - dwusuwowy, jednocylindrowy, chłodzony powietrzem
Typ silnika - 023 DEZAMET
Pojemność - 49,8 cm³
ŚREDNICA CYLINDRA/Skok tłoka - 38/44 mm
Moc - 1,25 kW/1,7 KM przy 4800 obr./min
Moment obrotowy - 2,85 Nm przy 2800 obr/min
Stopień sprężania - 8
Gaźnik - GM12F1
Sprzęgło - Cierne,Dwutarczowe mokre
Skrzynia biegów - dwubiegowa,z nożną zmianą biegów
Instalacja elektryczna - iskrownik-prądnica,6V - 20W
Ogumienie - 17x2 1/4"
Świeca zapłonowa - F80 Iskra
Masa w stanie suchym - 58 kg
Zużycie paliwa - 2,4 l/100 km
Pojemność zbiornika - 9 l
Prędkość maksymalna - 45 km/h

Motorower Romet Ogar 205

Silnik - dwusuwowy, jednocylindrowy, chłodzony powietrzem
Typ silnika - 023 DEZAMET
Pojemność - 49,8 cm³
ŚREDNICA CYLINDRA/Skok tłoka - 38/44 mm
Moc - 1,25 kW/1,7 KM przy 4800 obr./min
Moment obrotowy - 2,85 Nm przy 2800 obr/min
Stopień sprężania - 8
Gaźnik - GM12F1
Sprzęgło - Cierne,Dwutarczowe mokre
Skrzynia biegów - dwubiegowa,z nożną zmianą biegów
Instalacja elektryczna - iskrownik-prądnica,6V - 20W
Ogumienie - 17x2 1/4"
Świeca zapłonowa - F80 Iskra
Masa w stanie suchym - 58 kg
Zużycie paliwa - 2,4 l/100 km
Pojemność zbiornika - 9 l
Prędkość maksymalna - 45 km/h

Latający Cyrk Monty Pythona – Latający cyrk Monty Pythona – komediowy serial telewizyjny tworzony przez grupę brytyjskich komików, Monty Python. Producentami i reżyserami serialu byli Ian MacNaughton i John Howard Davies. Serial składał się z 45 odcinków, tworzonych w czterech seriach dla telewizji BBC w latach 1969-1974. Każdy odcinek stanowił serię luźno powiązanych ze sobą skeczy o absurdalnym charakterze, przeplatanych animacjami Terry'ego Gilliama.

Latający Cyrk Monty Pythona

Latający cyrk Monty Pythona – komediowy serial telewizyjny tworzony przez grupę brytyjskich komików, Monty Python. Producentami i reżyserami serialu byli Ian MacNaughton i John Howard Davies. Serial składał się z 45 odcinków, tworzonych w czterech seriach dla telewizji BBC w latach 1969-1974. Każdy odcinek stanowił serię luźno powiązanych ze sobą skeczy o absurdalnym charakterze, przeplatanych animacjami Terry'ego Gilliama.

Pocztówka Dźwiękowa – Odmiana płyty gramofonowej produkowana w PRL-u i krajach bloku radzieckiego od początku lat 60. do połowy lat 70. XX wieku. Nazwa pochodzi od podłoża – standardowej pocztówki o całkowicie obojętnej treści, która była podłożem mechanicznym (nośnikiem). Na pocztówce laminowano cienką warstwę tworzywa sztucznego w którym wytłoczone były rowki z analogowym zapisem dźwięku, a na środku wykonywano otwór pozwalający na położenie jej na talerzu gramofonu. Odtwarzane były z prędkością 45 obr/min.

Pocztówka Dźwiękowa

Odmiana płyty gramofonowej produkowana w PRL-u i krajach bloku radzieckiego od początku lat 60. do połowy lat 70. XX wieku. Nazwa pochodzi od podłoża – standardowej pocztówki o całkowicie obojętnej treści, która była podłożem mechanicznym (nośnikiem). Na pocztówce laminowano cienką warstwę tworzywa sztucznego w którym wytłoczone były rowki z analogowym zapisem dźwięku, a na środku wykonywano otwór pozwalający na położenie jej na talerzu gramofonu. Odtwarzane były z prędkością 45 obr/min.

Zupa ogórkowa - przysmak PRL'u – Składniki:

    20 dag kości wieprzowych
    1 pęczek włoszczyzny
    3-4 ziemniaki
    2 duże ogórki kiszone
    1/2 szklanki soku z ogórków
    3/4 szklanki gęstej  śmietany
    1 łyżka maki
    1 łyżka masła
    2 liście laurowe
    sól, pieprz
    1 łyżka posiekanego koperku
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Kości opłukać, zalać 1.5 l zimnej wody, dodać pokrojone w drobną kostkę marchewkę, pietruszkę i seler oraz cały por, gotować około 45 minut na małym ogniu. Na 15 minut przed końcem gotowania dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i liście laurowe.
Ogórki kiszone obrać, pokroić w drobną kostkę ( ja całe starłam na tarce o dużych oczkach), dusić 15-20 minut na maśle, podlewając w razie potrzeby 1-2 łyżkami soku z ogórków.

Z wywaru wyjąć kości i por. Uduszone ogórki dodać do zupy, wlać resztę soku, gotować razem ok. 10 minut. Zaprawić zupę śmietaną wymieszaną z mąką, zagotować. Dodać do smaku soli i pieprzu, posypać zieleniną.

Zupa ogórkowa - przysmak PRL'u

Składniki:

20 dag kości wieprzowych
1 pęczek włoszczyzny
3-4 ziemniaki
2 duże ogórki kiszone
1/2 szklanki soku z ogórków
3/4 szklanki gęstej śmietany
1 łyżka maki
1 łyżka masła
2 liście laurowe
sól, pieprz
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Kości opłukać, zalać 1.5 l zimnej wody, dodać pokrojone w drobną kostkę marchewkę, pietruszkę i seler oraz cały por, gotować około 45 minut na małym ogniu. Na 15 minut przed końcem gotowania dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i liście laurowe.
Ogórki kiszone obrać, pokroić w drobną kostkę ( ja całe starłam na tarce o dużych oczkach), dusić 15-20 minut na maśle, podlewając w razie potrzeby 1-2 łyżkami soku z ogórków.

Z wywaru wyjąć kości i por. Uduszone ogórki dodać do zupy, wlać resztę soku, gotować razem ok. 10 minut. Zaprawić zupę śmietaną wymieszaną z mąką, zagotować. Dodać do smaku soli i pieprzu, posypać zieleniną.

Fasolka po bretońsku! – Składniki na cztery porcje:

1/2 kg fasoli piękny Jaś
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1/2 kg kiełbasy, albo wędzonego boczku
olej do smażenia
2 duże cebule
1 puszka krojonych pomidorów
majeranek do smaku
1 ząbek czosnku, zgnieciony
sól, pieprz do smaku
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
Fasolę zalać ciepłą wodą wieczorem poprzedniego dnia.
Wodę koniecznie należy odlać, a fasolę zalać świeżą wodą i gotować do miękkości na wolnym ogniu (ok. 45 minut).
Dodać do gotowania liście laurowe i ziele angielskie.
Kiedy fasola się gotuje, wędlinę drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać do ugotowanej fasoli.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Dodać do ugotowanej fasoli.
Pod koniec do fasoli dodać pomidory, majeranek, czosnek i pieprz. W razie potrzeby doprawić solą lub lepiej przyprawą do zup typu maggi.
Na koniec przygotować białą zasmażkę z mąki i masła i zagęścić potrawę: na patelni rozpuścić masło, do rozpuszczonego masła wsypywać mąkę, energicznie mieszając, żeby nie powstały grudki, chwilę potrzymać na ogniu, żeby zasmażka zgęstniała. Dodając do fasolki energicznie mieszać.
Jeszcze chwilę gotować (ok. 15 minut).
rada
Fasolka po bretońsku jest najsmaczniejsza, jeśli po ugotowaniu chwilę postoi, by przeszła smakami wszystkich składników. Nic nie traci na smaku odgrzewana. Nadaje się doskonale do mrożenia.

Fasolka po bretońsku!

Składniki na cztery porcje:

1/2 kg fasoli piękny Jaś
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1/2 kg kiełbasy, albo wędzonego boczku
olej do smażenia
2 duże cebule
1 puszka krojonych pomidorów
majeranek do smaku
1 ząbek czosnku, zgnieciony
sól, pieprz do smaku
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
Fasolę zalać ciepłą wodą wieczorem poprzedniego dnia.
Wodę koniecznie należy odlać, a fasolę zalać świeżą wodą i gotować do miękkości na wolnym ogniu (ok. 45 minut).
Dodać do gotowania liście laurowe i ziele angielskie.
Kiedy fasola się gotuje, wędlinę drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać do ugotowanej fasoli.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Dodać do ugotowanej fasoli.
Pod koniec do fasoli dodać pomidory, majeranek, czosnek i pieprz. W razie potrzeby doprawić solą lub lepiej przyprawą do zup typu maggi.
Na koniec przygotować białą zasmażkę z mąki i masła i zagęścić potrawę: na patelni rozpuścić masło, do rozpuszczonego masła wsypywać mąkę, energicznie mieszając, żeby nie powstały grudki, chwilę potrzymać na ogniu, żeby zasmażka zgęstniała. Dodając do fasolki energicznie mieszać.
Jeszcze chwilę gotować (ok. 15 minut).
rada
Fasolka po bretońsku jest najsmaczniejsza, jeśli po ugotowaniu chwilę postoi, by przeszła smakami wszystkich składników. Nic nie traci na smaku odgrzewana. Nadaje się doskonale do mrożenia.

Gramofon DANIEL kultowy TOP Model z PRL – Gramofon DANIEL G-1100 fs UNITRA
Obsługa :
Wystarczy położyć płytę winylową i użyć odpowiedniego przycisku-sensora :
- 45 obrotów / 175 mm
- 33 obroty / 250 mm
- 33 obroty / 300 mm
Ramie zostaje samoczynnie ustawione nad wybranym obszarem
a następnie tylko wystarczy użyć przycisku-sensora :
- ramię w dół
- ramię w górę
Wszystko zatrzymuje przycisk-sensor STOP
który automatycznie zatrzymuje wszystkie mechanizmy i parkuje ramię.

Posiada niezależną regulację dla obrotów 33 i 45 na minutę z optycznym sensorem.

Dla znających sprzęt tej klasy z tego okresu wszystko jest chyba jasne
że to był, a może i jest nadal do dzisiaj, TOP MODEL w kategorii gramofonów.

Gramofon DANIEL kultowy TOP Model z PRL

Gramofon DANIEL G-1100 fs UNITRA
Obsługa :
Wystarczy położyć płytę winylową i użyć odpowiedniego przycisku-sensora :
- 45 obrotów / 175 mm
- 33 obroty / 250 mm
- 33 obroty / 300 mm
Ramie zostaje samoczynnie ustawione nad wybranym obszarem
a następnie tylko wystarczy użyć przycisku-sensora :
- ramię w dół
- ramię w górę
Wszystko zatrzymuje przycisk-sensor STOP
który automatycznie zatrzymuje wszystkie mechanizmy i parkuje ramię.

Posiada niezależną regulację dla obrotów 33 i 45 na minutę z optycznym sensorem.

Dla znających sprzęt tej klasy z tego okresu wszystko jest chyba jasne
że to był, a może i jest nadal do dzisiaj, TOP MODEL w kategorii gramofonów.

Otwarcie Eurotunelu – W maju 1994 roku został uruchomiony tunel pod kanałem La Manche. Eurotunel o długości ok. 50 km, przebiegający od 45 do 70 metrów pod poziomem dna morza , budowany był od 1987r. Łączy Calais we Francji z Folkestone w Wielkiej Brytanii.

Otwarcie Eurotunelu

W maju 1994 roku został uruchomiony tunel pod kanałem La Manche. Eurotunel o długości ok. 50 km, przebiegający od 45 do 70 metrów pod poziomem dna morza , budowany był od 1987r. Łączy Calais we Francji z Folkestone w Wielkiej Brytanii.

Powódź Tysiąclecia – Powódź w 1997 była unikalna w historii Polski – w dorzeczu górnej Odry fala powodziowa przekroczyła o 2-3 m najwyższe notowane dotąd stany wód. Bilans powodzi to 56 ofiar śmiertelnych i straty materialne szacowane na około 12 mld złotych. W wyniku powodzi dach nad głową straciło 7000 ludzi, a około 40 tys. straciło dorobek całego życia. Woda zniszczyła lub uszkodziła 680 000 mieszkań, 843 szkoły, 4000 mostów, w tym zerwanych ok. 45, 14 400 km dróg, 2000 km torów kolejowych, 613 km wałów przeciwpowodziowych i 665 835 ha ziemi.

Powódź Tysiąclecia

Powódź w 1997 była unikalna w historii Polski – w dorzeczu górnej Odry fala powodziowa przekroczyła o 2-3 m najwyższe notowane dotąd stany wód. Bilans powodzi to 56 ofiar śmiertelnych i straty materialne szacowane na około 12 mld złotych. W wyniku powodzi dach nad głową straciło 7000 ludzi, a około 40 tys. straciło dorobek całego życia. Woda zniszczyła lub uszkodziła 680 000 mieszkań, 843 szkoły, 4000 mostów, w tym zerwanych ok. 45, 14 400 km dróg, 2000 km torów kolejowych, 613 km wałów przeciwpowodziowych i 665 835 ha ziemi.

Pierwszy McDonald's w Polsce – 17 czerwca w Warszawie, na rogu ulic Marszałkowskiej i Świętokrzyskiej otwarto pierwszą w Polsce restaurację McDonald's. W dniu otwarcia ustanowiony został rekord świata w liczbie transakcji, 45 tysięcy klientów dokonało 13.304 zamówień! Rekord ten został pobity sześć miesięcy później w Katowicach (13 600 zamówień), a w 1993 roku w Moskwie.

Pierwszy McDonald's w Polsce

17 czerwca w Warszawie, na rogu ulic Marszałkowskiej i Świętokrzyskiej otwarto pierwszą w Polsce restaurację McDonald's. W dniu otwarcia ustanowiony został rekord świata w liczbie transakcji, 45 tysięcy klientów dokonało 13.304 zamówień! Rekord ten został pobity sześć miesięcy później w Katowicach (13 600 zamówień), a w 1993 roku w Moskwie.


1