Trwa przetwarzanie danych
Sklep Pewex

Pewex

Szukaj


 

Znalazłem 64 takie eksponaty
Shaquille O'Neal – były koszykarz amerykański grający w lidze NBA na pozycji centra, czterokrotny mistrz NBA: trzykrotnie z zespołem Los Angeles Lakers i raz z Miami Heat, w sezonie 2007/08 przeszedł do Phoenix Suns, a w sezonie 2009/10 grał w Cleveland Cavaliers. W sierpniu 2010 roku podpisał kontrakt na 2 sezony z Boston Celtics. Mistrz olimpijski i mistrz świata.

25 czerwca 2005 uzyskał stopień magistra z zarządzania biznesem na Uniwersytecie w Phoenix. 1 czerwca 2011 ogłosił zakończenie kariery sportowej. W maju 2012 uzyskał tytuł doktora na uniwersytecie Barry.

Shaquille O'Neal

Były koszykarz amerykański grający w lidze NBA na pozycji centra, czterokrotny mistrz NBA: trzykrotnie z zespołem Los Angeles Lakers i raz z Miami Heat, w sezonie 2007/08 przeszedł do Phoenix Suns, a w sezonie 2009/10 grał w Cleveland Cavaliers. W sierpniu 2010 roku podpisał kontrakt na 2 sezony z Boston Celtics. Mistrz olimpijski i mistrz świata.

25 czerwca 2005 uzyskał stopień magistra z zarządzania biznesem na Uniwersytecie w Phoenix. 1 czerwca 2011 ogłosił zakończenie kariery sportowej. W maju 2012 uzyskał tytuł doktora na uniwersytecie Barry.

Zupa ogórkowa - przysmak PRL'u – Składniki:

    20 dag kości wieprzowych
    1 pęczek włoszczyzny
    3-4 ziemniaki
    2 duże ogórki kiszone
    1/2 szklanki soku z ogórków
    3/4 szklanki gęstej  śmietany
    1 łyżka maki
    1 łyżka masła
    2 liście laurowe
    sól, pieprz
    1 łyżka posiekanego koperku
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Kości opłukać, zalać 1.5 l zimnej wody, dodać pokrojone w drobną kostkę marchewkę, pietruszkę i seler oraz cały por, gotować około 45 minut na małym ogniu. Na 15 minut przed końcem gotowania dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i liście laurowe.
Ogórki kiszone obrać, pokroić w drobną kostkę ( ja całe starłam na tarce o dużych oczkach), dusić 15-20 minut na maśle, podlewając w razie potrzeby 1-2 łyżkami soku z ogórków.

Z wywaru wyjąć kości i por. Uduszone ogórki dodać do zupy, wlać resztę soku, gotować razem ok. 10 minut. Zaprawić zupę śmietaną wymieszaną z mąką, zagotować. Dodać do smaku soli i pieprzu, posypać zieleniną.

Zupa ogórkowa - przysmak PRL'u

Składniki:

20 dag kości wieprzowych
1 pęczek włoszczyzny
3-4 ziemniaki
2 duże ogórki kiszone
1/2 szklanki soku z ogórków
3/4 szklanki gęstej śmietany
1 łyżka maki
1 łyżka masła
2 liście laurowe
sól, pieprz
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Kości opłukać, zalać 1.5 l zimnej wody, dodać pokrojone w drobną kostkę marchewkę, pietruszkę i seler oraz cały por, gotować około 45 minut na małym ogniu. Na 15 minut przed końcem gotowania dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i liście laurowe.
Ogórki kiszone obrać, pokroić w drobną kostkę ( ja całe starłam na tarce o dużych oczkach), dusić 15-20 minut na maśle, podlewając w razie potrzeby 1-2 łyżkami soku z ogórków.

Z wywaru wyjąć kości i por. Uduszone ogórki dodać do zupy, wlać resztę soku, gotować razem ok. 10 minut. Zaprawić zupę śmietaną wymieszaną z mąką, zagotować. Dodać do smaku soli i pieprzu, posypać zieleniną.

Baltimora - "Tarzan Boy"

Tym hitem włoski producent Maurizio Bassi zmasakrował europejskie listy przebojów a także niczym lew zawalczył o amerykańskie topy. Przy tym numerze wypadały klepki z parkietów dyskotek. Wokalista projektu, James McShane zmarł 10 lat później na AIDS. Taki był z niego Tarzan.

The Police - "Every Breath You Take"

Klasyczny hit i jeden z 10 najchętniej umieszczanych we wszelkich topach wszech czasów, nie tylko Listy Przebojów Programu III.

WSK – M06B3 - jeden z najbardziej popularnych modeli motocykli produkowanych w Polsce. Jego produkcja ruszyła w roku 1971. W latach 1975-1978 wprowadzono nowe modele z "rodziny ptaków". Motocykle te oprócz oznaczeń literowo – cyfrowych M06 B3, miały swoje nazwy: "Gil", "Lelek", "Bąk". Różniły się od siebie przede wszystkim kolorem (były malowane w jasnych kolorach: żółtym, czerwonym oraz niebieskim). Posiadały znacznie mniejszy bak o pojemności 10,5 l (przedtem 13 l). Zmieniono kształt kanapy, a błotniki zaczęto malować na popielato. "Bąk" był stylizowany na tzw. soft choppera, czyli dodano wysoko położoną kierownicę, odchylone siedzisko pasażera. "Lelek", poprzez wysoko zawieszony wydech i błotnik oraz szeroką kierownicę, przypominał motocykl terenowy. "Gil" był najmniej zmieniony w stosunku pierwotnej wersji aniżeli Lelek oraz Bąk. Był też, wraz z M06B3, najlżejszą wersją, ważył on w stanie suchym 97 kg.

WSK

M06B3 - jeden z najbardziej popularnych modeli motocykli produkowanych w Polsce. Jego produkcja ruszyła w roku 1971. W latach 1975-1978 wprowadzono nowe modele z "rodziny ptaków". Motocykle te oprócz oznaczeń literowo – cyfrowych M06 B3, miały swoje nazwy: "Gil", "Lelek", "Bąk". Różniły się od siebie przede wszystkim kolorem (były malowane w jasnych kolorach: żółtym, czerwonym oraz niebieskim). Posiadały znacznie mniejszy bak o pojemności 10,5 l (przedtem 13 l). Zmieniono kształt kanapy, a błotniki zaczęto malować na popielato. "Bąk" był stylizowany na tzw. soft choppera, czyli dodano wysoko położoną kierownicę, odchylone siedzisko pasażera. "Lelek", poprzez wysoko zawieszony wydech i błotnik oraz szeroką kierownicę, przypominał motocykl terenowy. "Gil" był najmniej zmieniony w stosunku pierwotnej wersji aniżeli Lelek oraz Bąk. Był też, wraz z M06B3, najlżejszą wersją, ważył on w stanie suchym 97 kg.

Bitki z makiem – Niezapomniany smak dzieciństwa.

Składniki na 2 blaszki ciasteczek:
3 jajka (białka i żółtka osobno)
80 g drobnego cukru lub cukru pudru
75 g mąki pszennej, przesianej (koniecznie)
mak, do posypania
dżem (u mnie śliwkowy), do przełożenia

Białka oddzielić od żółtek; białka ubić na sztywną pianę. Powoli i stopniowo dodawać cukier (jak przy bezach - nie można wsypać cukru na jeden raz) i miksować Dodać żółtka i zmiksować. Wsypywać powoli mąkę i delikatnie(!) wymieszać.

Ciasto nałożyć do rękawa cukierniczego z grubą okragłą nasadką i wykładać na blachę nieduże krążki, pozostawiając odstępy między ciastkami. Posypać makiem.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut, aż będą lekko złote. Ja piekę na macie teflonowej, której nie trzeba niczym smarować, ciastka idealnie odchodzą po upieczeniu.

Wystudzić, przełożyć dżemem.

Bitki z makiem

Niezapomniany smak dzieciństwa.

Składniki na 2 blaszki ciasteczek:
3 jajka (białka i żółtka osobno)
80 g drobnego cukru lub cukru pudru
75 g mąki pszennej, przesianej (koniecznie)
mak, do posypania
dżem (u mnie śliwkowy), do przełożenia

Białka oddzielić od żółtek; białka ubić na sztywną pianę. Powoli i stopniowo dodawać cukier (jak przy bezach - nie można wsypać cukru na jeden raz) i miksować Dodać żółtka i zmiksować. Wsypywać powoli mąkę i delikatnie(!) wymieszać.

Ciasto nałożyć do rękawa cukierniczego z grubą okragłą nasadką i wykładać na blachę nieduże krążki, pozostawiając odstępy między ciastkami. Posypać makiem.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut, aż będą lekko złote. Ja piekę na macie teflonowej, której nie trzeba niczym smarować, ciastka idealnie odchodzą po upieczeniu.

Wystudzić, przełożyć dżemem.

Akcent – polski zespół muzyczny wykonujący disco polo, założony w Bielsku Podlaskim. Zespół istnieje od 1989 roku. Przez 10 lat (z przerwą w latach 1991-1993) jego skład tworzyli: obdarzony charakterystyczną barwą głosu Zenon Martyniuk oraz klawiszowiec Mariusz Anikiej.

Akcent

Polski zespół muzyczny wykonujący disco polo, założony w Bielsku Podlaskim. Zespół istnieje od 1989 roku. Przez 10 lat (z przerwą w latach 1991-1993) jego skład tworzyli: obdarzony charakterystyczną barwą głosu Zenon Martyniuk oraz klawiszowiec Mariusz Anikiej.

5-10-15 – Istniejący od 1982 r. do 2007 r. popularny magazyn dla dzieci i młodzieży nadawany w Telewizji Polskiej. W programie poruszane były najważniejsze sprawy dotyczące wszystkich tych, którzy mają 5, 10 i 15 lat. Prezenterami programu byli między innymi: Karolina Poznakowska, Sandra Walter, Marcin Tyszka, Piotr Kraśko, Małgorzata Halber, Paweł Koprowski, Katarzyna Szulc, Marcin Chochlew, Justyna Pochanke, Krzysztof Ibisz i Marcin Kołodyński, Maria Niklińska, a program powstawał pod redakcją Bożeny Walter. W latach 80-tych jako 'Głos' - występował Wojciech Mann.

5-10-15

Istniejący od 1982 r. do 2007 r. popularny magazyn dla dzieci i młodzieży nadawany w Telewizji Polskiej. W programie poruszane były najważniejsze sprawy dotyczące wszystkich tych, którzy mają 5, 10 i 15 lat. Prezenterami programu byli między innymi: Karolina Poznakowska, Sandra Walter, Marcin Tyszka, Piotr Kraśko, Małgorzata Halber, Paweł Koprowski, Katarzyna Szulc, Marcin Chochlew, Justyna Pochanke, Krzysztof Ibisz i Marcin Kołodyński, Maria Niklińska, a program powstawał pod redakcją Bożeny Walter. W latach 80-tych jako 'Głos' - występował Wojciech Mann.