Dawniej
Pierogi - tradycyjne danie
Znane są w Polsce już od XIII. Sprowadzone zostały przypuszczalnie z Dalekiego Wschodu poprzez Ruś a do Polski z Kijowa przywiózł je Jacek Odrowąż.
Kiedyś pierogi przygotowywane były wyłącznie z okazji świąt i każde święto miało swój różniący się farszem i kształtem pieróg, np.: kurniki – duże pierogi weselne z różnymi nadzieniami, zawsze z dodatkiem mięsa kurzego; knysze – pierogi żałobne, podawane na stypie; koladki – pieczone w styczniu, w okresie kolędowania; hreczuszki – przyrządzane z mąki gryczanej; sanieżki i socznie – słodkie pierożki pieczone najczęściej z okazji imienin.
Wróżby andrzejkowe
„Dziś cień wosku ci ukaże, co ci życie niesie w darze…”
Od ortopedii po kultowy symbol kultury underground
Martensy powstały tuż po wojnie jako buty ortopedyczne dla niemieckiego lekarza, który skręcił kostkę podczas wycieczki w górach. Pierwsze modele wykonywane były ręcznie z gumy i innych materiałów pozostałych po niemieckich mundurach. Od lat 70-tych jako symbol kultury alternatywnej są nierozerwalnie obecne po dziś.
Jeżeli nie wiesz co łączy te przedmioty
To znaczy, że byłeś wychowywany bezstresowo!
Maselnica
Tak robiono kiedyś masło
Klasyk kuchni polskiej
Jajko sadzone, ziemniaki i maślanka