Szukaj
Kefir, śmietana i mleko
W czasach kiedy nabiał miał smak
Rarytasy sprzed lat
Występowała w dwóch wersjach - z wodą i cukrem oraz bardziej "luksusowej"- ze śmietaną i cukrem. Pyszności
Tradycyjny Ptyś
Kuliste ciastko z ciasta parzonego. Po przecięciu na dwie części napełniane kremem bezowym lub bitą śmietaną. Z wierzchu jest posypywane cukrem pudrem lub czekoladą.
W Wielkopolsce ciastko nazywane jest Wietrznikiem.
Nazwa pochodzi z języka francuskiego. Petit choux, wymawiane pti szu, to dosłownie mała kapusta. Nazwa ta odnosi się do kształtu. W języku francuskim używa się także nazwy Chou à la crème.
Chleb ze śmietaną i cukrem
Przysmak dzieciństwa.
Jajko sadzone, młode ziemniaki i mizeria
Sposób przyrządzania:
Do wrzącej wody dodaj 1 łyżkę masła, sól do smaku i umyte ziemniaki (nieobrane). Gotuj ziemniaki w łupinach przez ok. 20 minut
Ogórki umyj, obierz ze skórki i przekrój wzdłuż, a następnie potnij w półplasterki. Dodaj pokrojoną cebulę i posiekany koperek. Wymieszaj ze śmietaną, solą i pieprzem do smaku:)
Usmaż jajko: rozbij jajko na ciepły, nie gorący olej, posól, popieprz i smaż przez ok. 1-2 min.
Ugotowane ziemniaki posyp koperkiem:)
Smacznego:)
Pyry z gzikiem
Potrzebujemy:
10 małych ziemniaków młodych - obranych
por - pokroić w półksiężyce
pół cebuli - pokroić w półksieżyce
5 plasterków szynki wędzonej w kostkę
Wszystko oprócz szynki wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy zalewą, na którą przepis już podaję:
3 łyżki oleju + 2 łyżki majonezu + cała przyprawa do ziemniaków - mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Nasze ziemniaki mieszamy dokładnie z zalewą. Posypujemy szynką. I wkładamy do piekarnika, który nagrzewamy do 200 stopni.
Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok godziny od czasu do czasu mieszając. Przy końcu zdejmujemy folię i pieczemy bez niej.
W tym czasie robimy gzik:
2 kostki sera śmietankowego
1 śmietana 12% (ta gęsta)
3 ząbki czosnku - zmiażdżony
pół cebuli - drobno pokrojonej
szczypiorek
sól i pieprz
Wszystko miksujemy.
Kiedy ziemniaki są gotowe, kroimy jeszcze pęczek pietruszki, posypujemy ziemniaki i dodajemy gzik!
Można się zajadać! Pychota :)
Wuzetka
Rodzaj słodkiego ciastka, składającego się z kakaowego biszkoptu, dżemu, bitej śmietany i pomady czekoladowej.
Bazę pod ciasto stanowią jajka, cukier, mąka pszenna, kakao. Po dokładnym wymieszaniu składników ciasto jest poddawane obróbce termicznej w temperaturze ok. 180 °C. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasto jest nasączane ponczem. Górne powierzchnie dolnego (opcjonalnie) i górnego blatu ciastka smaruje się cienko marmoladą lub dżemem, a całość przekłada się bitą śmietaną. Górny blat pokrywany jest dodatkowo pomadą czekoladową. Na końcu wuzetkę dekoruje się wykończeniem z bitej śmietany wyciśniętym ze szprycy.
Zupa ogórkowa - przysmak PRL'u
Składniki:
20 dag kości wieprzowych
1 pęczek włoszczyzny
3-4 ziemniaki
2 duże ogórki kiszone
1/2 szklanki soku z ogórków
3/4 szklanki gęstej śmietany
1 łyżka maki
1 łyżka masła
2 liście laurowe
sól, pieprz
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Kości opłukać, zalać 1.5 l zimnej wody, dodać pokrojone w drobną kostkę marchewkę, pietruszkę i seler oraz cały por, gotować około 45 minut na małym ogniu. Na 15 minut przed końcem gotowania dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i liście laurowe.
Ogórki kiszone obrać, pokroić w drobną kostkę ( ja całe starłam na tarce o dużych oczkach), dusić 15-20 minut na maśle, podlewając w razie potrzeby 1-2 łyżkami soku z ogórków.
Z wywaru wyjąć kości i por. Uduszone ogórki dodać do zupy, wlać resztę soku, gotować razem ok. 10 minut. Zaprawić zupę śmietaną wymieszaną z mąką, zagotować. Dodać do smaku soli i pieprzu, posypać zieleniną.
Pierogi Ruskie
Ciasto przygotowuje się z mąki, wody i soli (czasem także jaj), a farsz z masy twarogowo-ziemniaczanej z dodatkiem soli, pieprzu, podsmażonej cebuli oraz niewielkiej ilości skwarek. Ciasto rozwałkowuje się do grubości około 2 mm, farsz oblepia się ciastem i gotuje w wodzie. Potrawę podaje się ze skwarkami, smażoną cebulą lub śmietaną. We Lwowie popularne było podawanie pierogów ruskich posypanych kminkiem.
Niektórzy smakosze szczególnie cenią pierogi ruskie gotowane, a następnie odsmażane.
Racuchy z twarogu rozpływają się w ustach
Składniki:
50 dag mielonego twarogu
4 jajka
1 łyżka masła
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej np Kupiec
2 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
sól
margaryna do smażenia
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z masłem, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać twaróg, mąkę, dokładnie wymieszać. Ubić pianę z białek z dodatkiem szczypty soli, połączyć z masą twarogową.
Formować łyżką okrągłe racuchy, smażyć na rumiano z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu. Podawać posypane cukrem lub polane śmietaną.
1 2 > ostatnia ›
« poprzednia 1 2 następna »