Trwa przetwarzanie danych
Sklep Pewex

Pewex

Szukaj


 

Znalazłem 6 takich eksponatów
Kotlety z jajek - smaki z dzieciństwa – Składniki: 
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1 surowe jajko
- jedna czerstwa bułka ( jeśli jest duża, to nie cała)
- 1 średnia cebula
   - łyżka kaszy manny
- olej do smażenia cebuli i do smażenia kotletów
- sól
- pieprz
- natka pietruszki lub posiekany drobno koperek 
- tarta bułka do panierowania

Sposób wykonania: Na patelni przysmażamy do zeszklenia drobno posiekaną cebulę i studzimy
Ugotowane na twardo jajka ścieramy na tarce o małych oczkach ( można zmielić )
Bułkę moczymy w ciepłej wodzie, a gdy zmięknie odciskamy i dodajemy do jajek
Do jajek i bułki dodajemy cebulę oraz wbijamy jajko. Dodajemy łyżkę kaszy manny, doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy posiekaną zieleninę ( ilość według uznania )
Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy i odstawiamy masę na ok 10 minut
Z masy formujemy niewielkie okrągłe kotleciki, które panierujemy w tartej bułce
Kotleciki smażymy z obu stron na złoty kolor i podajemy z ulubioną surówką oraz z ziemniakami lub frytkami. Smacznego

Kotlety z jajek - smaki z dzieciństwa

Składniki:
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1 surowe jajko
- jedna czerstwa bułka ( jeśli jest duża, to nie cała)
- 1 średnia cebula
- łyżka kaszy manny
- olej do smażenia cebuli i do smażenia kotletów
- sól
- pieprz
- natka pietruszki lub posiekany drobno koperek
- tarta bułka do panierowania

Sposób wykonania: Na patelni przysmażamy do zeszklenia drobno posiekaną cebulę i studzimy
Ugotowane na twardo jajka ścieramy na tarce o małych oczkach ( można zmielić )
Bułkę moczymy w ciepłej wodzie, a gdy zmięknie odciskamy i dodajemy do jajek
Do jajek i bułki dodajemy cebulę oraz wbijamy jajko. Dodajemy łyżkę kaszy manny, doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy posiekaną zieleninę ( ilość według uznania )
Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy i odstawiamy masę na ok 10 minut
Z masy formujemy niewielkie okrągłe kotleciki, które panierujemy w tartej bułce
Kotleciki smażymy z obu stron na złoty kolor i podajemy z ulubioną surówką oraz z ziemniakami lub frytkami. Smacznego

Alternatywy 4 - Anioł i Miećka czytają listy lokatorów – Miećka Aniołowa: "Tyfojemu chrześniakowi wyrżnął się już pierwszy ząbek. A teraz największy gwóźdź sezonu. Posyłam ci przepis, przepis na tort z dyni bez jajek i cukru. Bierze się dużą dynię. Trzeba ją dobrze..."	
 Stanisław Anioł: Czekaj! Ja mam tutaj coś lepszego... "Potrzebuję pięćset zielonych. Pogadaj z mężem, to on znajdzie. Byle nie orżnął za bardzo". Czekaj... Pięćset zielonych... zaraz. Do kogo to jest zaadresowane? Eeee... to do ciebie. Tatuś.

Alternatywy 4 - Anioł i Miećka czytają listy lokatorów

Miećka Aniołowa: "Tyfojemu chrześniakowi wyrżnął się już pierwszy ząbek. A teraz największy gwóźdź sezonu. Posyłam ci przepis, przepis na tort z dyni bez jajek i cukru. Bierze się dużą dynię. Trzeba ją dobrze..."
Stanisław Anioł: Czekaj! Ja mam tutaj coś lepszego... "Potrzebuję pięćset zielonych. Pogadaj z mężem, to on znajdzie. Byle nie orżnął za bardzo". Czekaj... Pięćset zielonych... zaraz. Do kogo to jest zaadresowane? Eeee... to do ciebie. Tatuś.

Ciepłe lody – Rodzaj wysokokalorycznego i taniego deseru w postaci bardzo słodkiej pianki podawanej w waflowym kubku, przypominający z wyglądu lody włoskie, od czego pochodzi jego nazwa.

Przepis domowy: 
Składniki na 6-8 szt.:

    1/2 szklanki wody
    1,5 szklanki cukru
    1/2 łyżeczki octu
    3 białka z jajek
    kubki waflowe

Ugotować syrop z wrzącej wody, cukru i octu tak, aby gęstniejący zostawiał za sobą "nitkę". Ubić na sztywno pianę z białek. Do piany lać cieniutkim strumieniem syrop mieszając energicznie, po czym umieścić na parze i ubijać aż do zgęstnienia. Zdjąć masę z pary, wstawić do naczynia z zimną wodą i ubijać nadal do wystudzenia masy. Można ją do smaku doprawić sokiem np. z cytryny, malinowym (bez cukru) lub kakao. Gotową masę nałożyć do wafelków i ewentualnie polać czekoladą.

Ciepłe lody

Rodzaj wysokokalorycznego i taniego deseru w postaci bardzo słodkiej pianki podawanej w waflowym kubku, przypominający z wyglądu lody włoskie, od czego pochodzi jego nazwa.

Przepis domowy:
Składniki na 6-8 szt.:

1/2 szklanki wody
1,5 szklanki cukru
1/2 łyżeczki octu
3 białka z jajek
kubki waflowe

Ugotować syrop z wrzącej wody, cukru i octu tak, aby gęstniejący zostawiał za sobą "nitkę". Ubić na sztywno pianę z białek. Do piany lać cieniutkim strumieniem syrop mieszając energicznie, po czym umieścić na parze i ubijać aż do zgęstnienia. Zdjąć masę z pary, wstawić do naczynia z zimną wodą i ubijać nadal do wystudzenia masy. Można ją do smaku doprawić sokiem np. z cytryny, malinowym (bez cukru) lub kakao. Gotową masę nałożyć do wafelków i ewentualnie polać czekoladą.

PRL-owskie jajka z majonezem. – Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie (około 15 minut). Po ugotowaniu odlać wrzątek i zalać zimną wodą w celu szybszego ostudzenia. Obrać ze skorupek i przekroić na połówki.
 Ułożyć ostudzone połówki jajek na półmisku.
Do dekoratora do kremu nakładać majonez i dekorować każdą połówkę jajka.
Posypać papryką i pietruszką :)

PRL-owskie jajka z majonezem.

Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie (około 15 minut). Po ugotowaniu odlać wrzątek i zalać zimną wodą w celu szybszego ostudzenia. Obrać ze skorupek i przekroić na połówki.
Ułożyć ostudzone połówki jajek na półmisku.
Do dekoratora do kremu nakładać majonez i dekorować każdą połówkę jajka.
Posypać papryką i pietruszką :)


1