ola
Zamieszcza eksponaty od: | 10 czerwca 2013 - 5:21 |
- Eksponatów na głównej: 108 z 116
- Punktów za eksponaty: 14337
- Komentarzy: 0
- Punktów za komentarze: 0
Gry telewizyjne
Wciągały tak mocno, że rano chodziło się na rzęsach!
Szklana rybka
Najbardziej znana i kultowa ozdoba kredensów "epoki".
Historia reglamentacji w PRL-u
Czyli przejściowe trudności w zaopatrzeniu.
Buty Relaks
Symbol obciachu w peerelowskim obuwnictwie narodził się z całkiem dobrych intencji...
Kultowe kulinaria
Mazurek
Z cyklu kalambury PRL'u
Rozmównica publiczna
Grochówka na wędzonce
SKŁADNIKI
szklanka grochu
włoszczyzna (porcja jak na rosół)
0,3 kg wędzonego boczku
2 frankfuRterki
0,5 kg wędzonych kości
2 ziemniaki
łyżeczka majeranku
sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
Groch zalewamy zimną wodą na noc!
Kości gotujemy we włoszczyźnie ok. 1,5h
Wyciągamy z wywaru kości wraz z warzywami
Płuczemy groch i dodajemy do wywaru
Gotujemy ok. 40 minut
Pokrojony boczek przysmażamy na patelni i dodajemy do wywaru
Kroimy frankfurterki, kości obieramy i dodajemy do zupy
Obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy
Całość gotujemy ok. 20 minut
Na koniec do smaku dodajemy majeranek i doprawiamy
SMACZNEGO!