ala
Zamieszcza eksponaty od: | 26 czerwca 2013 - 14:21 |
Ostatnio: | 9 sierpnia 2013 - 20:45 |
- Eksponatów na głównej: 12 z 23
- Punktów za eksponaty: 1300
- Komentarzy: 0
- Punktów za komentarze: 0
Pischinger i kawa
Kukułki
Niezapomniany smak z dzieciństwa
świąteczne pierniki
Tradycyjnie wypiekane na Boże Narodzenie i wieszane jako ozdoby na choince
Pierogi - tradycyjne danie
Znane są w Polsce już od XIII. Sprowadzone zostały przypuszczalnie z Dalekiego Wschodu poprzez Ruś a do Polski z Kijowa przywiózł je Jacek Odrowąż.
Kiedyś pierogi przygotowywane były wyłącznie z okazji świąt i każde święto miało swój różniący się farszem i kształtem pieróg, np.: kurniki – duże pierogi weselne z różnymi nadzieniami, zawsze z dodatkiem mięsa kurzego; knysze – pierogi żałobne, podawane na stypie; koladki – pieczone w styczniu, w okresie kolędowania; hreczuszki – przyrządzane z mąki gryczanej; sanieżki i socznie – słodkie pierożki pieczone najczęściej z okazji imienin.
Pippi Långstrump
Pippi Långstrump, Pippilotta Wiktualia Firandella Złotomonetta Pończoszanka
Gabinet Śmiechu
Wesołe Miasteczko - Tychy 1986. Foto: Ireneusz KAŹMIERCZAK
Karuzela "spadochronowa"
TYCHY - 1986. foto: Ireneusz KAŹMIERCZAK
Kanapki do pracy
1 2 > ostatnia ›
« poprzednia 1 2 następna »