Zoja
Zamieszcza eksponaty od: | 10 czerwca 2013 - 14:23 |
Ostatnio: | 7 lutego 2019 - 14:29 |
- Eksponatów na głównej: 66 z 100
- Punktów za eksponaty: 21749
- Komentarzy: 0
- Punktów za komentarze: 0
Kryzysowe rogaliki
70 dkg mąki
paczka drożdży
1 masło
1 margaryna
łyżeczka cukru
szklanka śmietany kremówki
Dodać odrobinę ciepłego mleka i łyżeczkę cukru do drożdży,
poczekać aż wyrosną.
Masło i margaryna ogrzane do temp. pokojowej
Zagnieść wszystkie składniki, plus drożdże.
Podzielić na kawałki, rozwałkować na wielkość i pokroić na trójkąciki, dodać powideł następnie zawijać i piec aż się zarumienią :)
PRL-owskie jajka z majonezem.
Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie (około 15 minut). Po ugotowaniu odlać wrzątek i zalać zimną wodą w celu szybszego ostudzenia. Obrać ze skorupek i przekroić na połówki.
Ułożyć ostudzone połówki jajek na półmisku.
Do dekoratora do kremu nakładać majonez i dekorować każdą połówkę jajka.
Posypać papryką i pietruszką :)
OSZCZĘDNIE I SMACZNIE
Przepisy zamieszczone w tej książce zostały zebrane przez Kazimierę Pyszkowską wydana została w Warszawie w roku 1983 przez wydawnictwo "WATRA" w ilości 30 000 egzemplarzy.
Zapieksy w PRL-u
Idealna kolacja z dzieciństwa....