Trwa przetwarzanie danych
Sklep Pewex

Pewex

Profil użytkownika

Zoja

Zamieszcza eksponaty od: 10 czerwca 2013 - 14:23
Ostatnio: 7 lutego 2019 - 14:29
  • Eksponatów na głównej: 66 z 100
  • Punktów za eksponaty: 21749
  • Komentarzy: 0
  • Punktów za komentarze: 0
 
Kryzysowe rogaliki – 70 dkg mąki 
paczka drożdży 
1 masło 
1 margaryna 
łyżeczka cukru 
szklanka śmietany kremówki
Dodać odrobinę ciepłego mleka i łyżeczkę cukru do drożdży, 
poczekać aż wyrosną. 
Masło i margaryna ogrzane do temp. pokojowej 
Zagnieść wszystkie składniki, plus drożdże.
Podzielić na kawałki, rozwałkować na wielkość i pokroić na trójkąciki, dodać powideł następnie  zawijać i piec aż się zarumienią :)

Kryzysowe rogaliki

70 dkg mąki
paczka drożdży
1 masło
1 margaryna
łyżeczka cukru
szklanka śmietany kremówki
Dodać odrobinę ciepłego mleka i łyżeczkę cukru do drożdży,
poczekać aż wyrosną.
Masło i margaryna ogrzane do temp. pokojowej
Zagnieść wszystkie składniki, plus drożdże.
Podzielić na kawałki, rozwałkować na wielkość i pokroić na trójkąciki, dodać powideł następnie zawijać i piec aż się zarumienią :)

PRL-owskie jajka z majonezem. – Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie (około 15 minut). Po ugotowaniu odlać wrzątek i zalać zimną wodą w celu szybszego ostudzenia. Obrać ze skorupek i przekroić na połówki.
 Ułożyć ostudzone połówki jajek na półmisku.
Do dekoratora do kremu nakładać majonez i dekorować każdą połówkę jajka.
Posypać papryką i pietruszką :)

PRL-owskie jajka z majonezem.

Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie (około 15 minut). Po ugotowaniu odlać wrzątek i zalać zimną wodą w celu szybszego ostudzenia. Obrać ze skorupek i przekroić na połówki.
Ułożyć ostudzone połówki jajek na półmisku.
Do dekoratora do kremu nakładać majonez i dekorować każdą połówkę jajka.
Posypać papryką i pietruszką :)

OSZCZĘDNIE I SMACZNIE – Przepisy zamieszczone w tej książce zostały zebrane przez Kazimierę Pyszkowską wydana została w Warszawie w roku 1983 przez wydawnictwo "WATRA" w ilości 30 000 egzemplarzy.

OSZCZĘDNIE I SMACZNIE

Przepisy zamieszczone w tej książce zostały zebrane przez Kazimierę Pyszkowską wydana została w Warszawie w roku 1983 przez wydawnictwo "WATRA" w ilości 30 000 egzemplarzy.