Trwa przetwarzanie danych
Sklep Pewex

Pewex

Profil użytkownika

Zoja

Zamieszcza eksponaty od: 10 czerwca 2013 - 14:23
Ostatnio: 7 lutego 2019 - 14:29
  • Eksponatów na głównej: 66 z 100
  • Punktów za eksponaty: 21749
  • Komentarzy: 0
  • Punktów za komentarze: 0
 
Piszinger, znany w niektórych kręgach jako andrut:) – 1 opakowanie andrutów
3/4 kostki masła
3/4 szklanki cukru
4 łyżki kakao
8 łyżek wody
1 opakowanie cukru waniliowego
1,5 szklanki mleka w proszku
Wykonanie:

W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem, cukrem waniliowym, wodą i kakao. Wszystko mieszamy dokładnie, żeby cukier się rozpuścił, a składniki połączyły. Masę odstawiamy, aby przestygła. Po ok. 10-15 minutach dodajemy po trochu mleko w proszku cały czas mieszając, najlepiej trzepaczką, żeby nie porobiło się za dużo grudek.
Gotową masą przekładamy wafelki – andruty, układając jeden na drugim i mocno dociskając je do siebie. Tak przełożone wafle obiciążamy np. deską do krojenia na ok. 15 minut, aby wszystko dokładnie się skleiło.
Po tym czasie piszingera kroimy na dowolnej wielkości kawałki.
Smacznego!!

Piszinger, znany w niektórych kręgach jako andrut:)

1 opakowanie andrutów
3/4 kostki masła
3/4 szklanki cukru
4 łyżki kakao
8 łyżek wody
1 opakowanie cukru waniliowego
1,5 szklanki mleka w proszku
Wykonanie:

W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem, cukrem waniliowym, wodą i kakao. Wszystko mieszamy dokładnie, żeby cukier się rozpuścił, a składniki połączyły. Masę odstawiamy, aby przestygła. Po ok. 10-15 minutach dodajemy po trochu mleko w proszku cały czas mieszając, najlepiej trzepaczką, żeby nie porobiło się za dużo grudek.
Gotową masą przekładamy wafelki – andruty, układając jeden na drugim i mocno dociskając je do siebie. Tak przełożone wafle obiciążamy np. deską do krojenia na ok. 15 minut, aby wszystko dokładnie się skleiło.
Po tym czasie piszingera kroimy na dowolnej wielkości kawałki.
Smacznego!!

T.Love - "Warszawa"

Numer z płyty "Pocisk miłości" - wydany w 1991 roku. To pierwszy album nagrany przez T.Love w zupełnie nowym składzie po powrocie Muńka Staszczyka z Anglii.

T.Love - "To Wychowanie"

Utwór z płyty "Wychowanie". Drugiego oficjalnego i czwartego ogółem albumu T.Love. Był to ostatni album zespołu przed przerwaniem działalności z powodu wyjazdu Muńka Staszczyka do Wielkiej Brytanii. Nagrania zrealizowano w Studio S-4 w okresie kwiecień - lipiec 1988.

T.Love - "King"

Największym przebojem drugiej płyty reaktywowanego zespołu była piosenka tytułowa − utwór "King" stał się jednym z hymnów T.Love. Przebojami okazał się też kawałek "Stany" oraz "Dzikość serca". Mocno dopracowany album osiągnął wysokie notowania, a wielu krytyków uważa ją za najlepszy rockowy album w tamtych czasach. Muniek Staszczyk w swoich tekstach opisywał romantycznych chuliganów (King), problemy egzystencjalne (Dzikość serca) a nawet rozprawiał się z polskim światkiem muzycznym (Nabrani). Teksty te często oddają nastroje, problemy społeczne wczesnego kapitalizmu. Muniek wykazał się dużą uwagą na drugiego człowieka, opisując na przykład smutną starość uczestniczki powstania warszawskiego, w "Pani z dołu". Album wydany w 1992 roku.

Murzynek – 1 kostka masła
1,5 szklanki cukru
3 łyżki ciemnego kakao
3 łyżki wody
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
rodzynki namoczone w 2 łyżkach rumu lub herbaty z zapachem rumowym
Masło stopić w rondelku, w gorące włożyć cukier, kakao i wodę. Wymieszać dokładnie. Odlać dobre pół szklanki na polewę.
Do płynnej przestudzonej nieco masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, żółtka. Z białek ubić pianę, domieszać ją na dwa razy – najpierw małą porcję, potem całość. Na końcu wmieszać rodzynki wraz z rumem. Piecze się murzynka 40-50 minut w 180 st. C. Jeszcze ciepłe ciasto polewa się odstawioną masą.

Murzynek

1 kostka masła
1,5 szklanki cukru
3 łyżki ciemnego kakao
3 łyżki wody
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
rodzynki namoczone w 2 łyżkach rumu lub herbaty z zapachem rumowym
Masło stopić w rondelku, w gorące włożyć cukier, kakao i wodę. Wymieszać dokładnie. Odlać dobre pół szklanki na polewę.
Do płynnej przestudzonej nieco masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, żółtka. Z białek ubić pianę, domieszać ją na dwa razy – najpierw małą porcję, potem całość. Na końcu wmieszać rodzynki wraz z rumem. Piecze się murzynka 40-50 minut w 180 st. C. Jeszcze ciepłe ciasto polewa się odstawioną masą.

Kotlety z mortadeli czyli schabowy bez schabowego – Składniki: 4 plastry mortadeli (ok 40 dag)
1/4 szklanki mleka
1 jajko
2 łyżki mąki 
4 łyżki bułki tartej 
pieprz
olej do smażenia
Wykonanie:
Plastry mortadeli zanurzyć w mleku, doprawić pieprzem, oprószyć mąką. Panierować w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju 3-4 min z obu stron. Podawać z ziemniakami i surówką.

Kotlety z mortadeli czyli schabowy bez schabowego

Składniki: 4 plastry mortadeli (ok 40 dag)
1/4 szklanki mleka
1 jajko
2 łyżki mąki
4 łyżki bułki tartej
pieprz
olej do smażenia
Wykonanie:
Plastry mortadeli zanurzyć w mleku, doprawić pieprzem, oprószyć mąką. Panierować w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju 3-4 min z obu stron. Podawać z ziemniakami i surówką.