Trwa przetwarzanie danych
Sklep Pewex

Pewex

Profil użytkownika

Zoja

Zamieszcza eksponaty od: 10 czerwca 2013 - 14:23
Ostatnio: 7 lutego 2019 - 14:29
  • Eksponatów na głównej: 66 z 100
  • Punktów za eksponaty: 21749
  • Komentarzy: 0
  • Punktów za komentarze: 0
 
Domowe Ptasie Mleczko – POLEWA
200 g margaryny
1 szklanka mleka
0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
0,5 szklanki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki żelatyny
MLECZKO
2 galaretki zielone
1 galaretka różowa
1 galaretka niebieska
5 waniliowych serków homogenizowanych
przegotowana, gorąca woda
Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy folią aluminiową lub spożywczą – zarówno spód, jak i boki.
Przygotowujemy polewę czekoladową. Wszystkie jej składniki wkładamy do rondelka i na małym ogniu rozpuszczamy mieszając co chwilkę. Po rozpuszczeniu gotujemy jeszcze ok. 5 minut mieszając. Polewę lekko studzimy i połowę przelewamy do tortownicy. Wstawiamy do lodówki i czekamy aż zastygnie.
W kubku wrzątku rozpuszczamy 2 galaretki zielone i studzimy. Przestudzoną galaretkę łączymy z 2 serkami homogenizowanymi i dokładnie mieszamy. Przelewamy na zastygniętą masę i wstawiamy do lodówki do stężenia.
W 3/4 kubka wrzątku rozpuszczamy różową galaretkę i studzimy. Galaretkę łączymy z 1,5 serka homogenizowanego i mieszamy. Wylewamy na zastygnięte ptasie mleczko. Wkładamy do lodówki do stężenia.
To samo robimy robimy z galaretką niebieską.
Kiedy ostatnia warstwa stężeje, na górę wylewamy resztę polewy czekoladowej i znowu wstawiamy do lodówki. Jeśli polewa stężeje w rondlu, spokojnie można ją lekko podgrzać, rozpuści się, a potem w lodówce bez problemu znowu stężeje.
Całość warto zostawić w lodówce na kilka godzin, aby wszystko dobrze zastygło.

Domowe Ptasie Mleczko

POLEWA
200 g margaryny
1 szklanka mleka
0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
0,5 szklanki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki żelatyny
MLECZKO
2 galaretki zielone
1 galaretka różowa
1 galaretka niebieska
5 waniliowych serków homogenizowanych
przegotowana, gorąca woda
Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy folią aluminiową lub spożywczą – zarówno spód, jak i boki.
Przygotowujemy polewę czekoladową. Wszystkie jej składniki wkładamy do rondelka i na małym ogniu rozpuszczamy mieszając co chwilkę. Po rozpuszczeniu gotujemy jeszcze ok. 5 minut mieszając. Polewę lekko studzimy i połowę przelewamy do tortownicy. Wstawiamy do lodówki i czekamy aż zastygnie.
W kubku wrzątku rozpuszczamy 2 galaretki zielone i studzimy. Przestudzoną galaretkę łączymy z 2 serkami homogenizowanymi i dokładnie mieszamy. Przelewamy na zastygniętą masę i wstawiamy do lodówki do stężenia.
W 3/4 kubka wrzątku rozpuszczamy różową galaretkę i studzimy. Galaretkę łączymy z 1,5 serka homogenizowanego i mieszamy. Wylewamy na zastygnięte ptasie mleczko. Wkładamy do lodówki do stężenia.
To samo robimy robimy z galaretką niebieską.
Kiedy ostatnia warstwa stężeje, na górę wylewamy resztę polewy czekoladowej i znowu wstawiamy do lodówki. Jeśli polewa stężeje w rondlu, spokojnie można ją lekko podgrzać, rozpuści się, a potem w lodówce bez problemu znowu stężeje.
Całość warto zostawić w lodówce na kilka godzin, aby wszystko dobrze zastygło.

Bonnie Tyler – W latach 80. jej fryzura była inspiracją dla wielu kobiet.

Bonnie Tyler

W latach 80. jej fryzura była inspiracją dla wielu kobiet.

Pewex Kultura poleca: eM - "Po Prostu Normalnie"

Kolektyw Pewex.pl wspiera promocją polskich artystów, o czym niniejszym oznajmia i jako oficjalny wydawca płyty czyni.

Płyta Maridal eM & Goście - 'Live 2013' jest zapisem koncertu jaki zagrała grupa eM z okazji Jubileuszu 10/20 (dwadzieścia lat od powstania zespołu i dziesięć lat od ogólnopolskiego debiutu). Znajduje się na niej trzynaście kompozycji z trzech płyty grupy eM w wykonaniach koncertowym, oraz dodatkowo jedna nowa kompozycja nagrana specjalnie z okazji tego wydawnictwa.

Realizatorem albumu jest amerykański realizator i producent – Richard Dodd – zdobywca pięciu nagród Grammy. George Harrison, Clannad, Roy Orbison, Green Day, Robert Plant, Tom Petty, Freddie Mercury, Placido Domingo, Dixie Chicks, Ringo Starr, Red Hot Chili Peppers, Sheryl Crow, Johnny Cash, Joe Cocker, Stephane Grappelli, Boz Scaggs, Wilco, Delbert McClinton, Counting Crows, MercyMe, Neil Young, Kings of Leon - to tylko mała część artystów z którymi współpracował.

Grupa eM zaistniała na ogólnopolskim rynku muzycznym za sprawą piosenki pt.: Tramwaje jak komety - „...tu wszystko się kończy i zaczyna – Gdańsk, Sopot, Gdynia...”. Piosenka ta stała się przebojem lata 2003. Od tamtego czasu grupa nagrał trzy albumy: „Kilka wyjść” [2004], „Taniec skośnookich delfinów” [2008], „Emocje” [2010].
Płyta do nabycia wyłącznie w Pewex.pl: http://pewex.pl/produkt/317330-maridal-em-amp-goscie-live-2013-em-maridallive2013-alternatywna.html#f388245

Kaseta magnetofonowa – To kaseta przeznaczona do magnetofonów kasetowych opracowana przez firmę Philips w 1963 roku. Służy również jako nośnik do przechowywania danych.

Kaseta magnetofonowa

To kaseta przeznaczona do magnetofonów kasetowych opracowana przez firmę Philips w 1963 roku. Służy również jako nośnik do przechowywania danych.

Madonna - królowa muzyki pop (galeria)

W weekend - 16.08.2014 roku, ikona muzyki pop obchodziła swoje 56 urodziny!
Madonna przez lata wielokrotnie zmieniała swój wizerunek. Zobacz jak się zmieniała.

Pierogi Leniwe! Pychota! – Pierogi leniwe, czyli bardzo charakterystyczne danie serwowane w barach mlecznych w czasach PRL-u! Bardzo smaczne i łatwe w wykonaniu.

Pierogi Leniwe! Pychota!

Pierogi leniwe, czyli bardzo charakterystyczne danie serwowane w barach mlecznych w czasach PRL-u! Bardzo smaczne i łatwe w wykonaniu.

PUDDING CHLEBOWY Z CZEKOLADĄ I MALINAMI – 1,5 podsuszonej bagietki
2 jajka
30 dkg cukru
0,5 litra mleka
0,5 kubeczka śmietany 30%
opakowanie cukru waniliowego
4 łyżki amaretto
1 gorzka czekolada
szklanka malin
3 łyżki brązowego cukru
Bagietki pokroić w kromki o szerokości ok. 4-5 cm. Czekoladę połamać w kostki, maliny umyć i odłożyć kilka sztuk do dekoracji.
W misce wymieszać trzepaczką zimne mleko, śmietanę, cukier, cukier waniliowy, amaretto oraz jajka. Mieszać tak długo, aż wszystkie składniki zalewy będą dokładnie połączone.
Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę zalewy – tyle, aby tylko przykryło dno. Układamy jedną wartwę bagietki, na kromkach układamy 2/3 czekolady oraz malin, następnie wszystko zalewamy połową zalewy i lekko ugniatamy, aby kromki wchłonęły sos. Na to układamy drugą wartwę bagietki, pomiędzy kromki wkładamy resztę czekolady i maliny, zalewamy resztą sosu i również lekko ugniatamy. Górę posypujemy cukrem brązowym.
Pudding wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 25 minut. Na ostatnie 3 minuty pieczenia włączamy termoobieg, aby brązowy cukier się lekko zeszklił.
Po wyjęciu z piekarnika, dekorujemy malinami. Podajemy jeszcze ciepłe

PUDDING CHLEBOWY Z CZEKOLADĄ I MALINAMI

1,5 podsuszonej bagietki
2 jajka
30 dkg cukru
0,5 litra mleka
0,5 kubeczka śmietany 30%
opakowanie cukru waniliowego
4 łyżki amaretto
1 gorzka czekolada
szklanka malin
3 łyżki brązowego cukru
Bagietki pokroić w kromki o szerokości ok. 4-5 cm. Czekoladę połamać w kostki, maliny umyć i odłożyć kilka sztuk do dekoracji.
W misce wymieszać trzepaczką zimne mleko, śmietanę, cukier, cukier waniliowy, amaretto oraz jajka. Mieszać tak długo, aż wszystkie składniki zalewy będą dokładnie połączone.
Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę zalewy – tyle, aby tylko przykryło dno. Układamy jedną wartwę bagietki, na kromkach układamy 2/3 czekolady oraz malin, następnie wszystko zalewamy połową zalewy i lekko ugniatamy, aby kromki wchłonęły sos. Na to układamy drugą wartwę bagietki, pomiędzy kromki wkładamy resztę czekolady i maliny, zalewamy resztą sosu i również lekko ugniatamy. Górę posypujemy cukrem brązowym.
Pudding wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 25 minut. Na ostatnie 3 minuty pieczenia włączamy termoobieg, aby brązowy cukier się lekko zeszklił.
Po wyjęciu z piekarnika, dekorujemy malinami. Podajemy jeszcze ciepłe