Anna
Zamieszcza eksponaty od: | 12 czerwca 2013 - 11:59 |
Ostatnio: | 17 czerwca 2015 - 22:58 |
- Eksponatów na głównej: 71 z 81
- Punktów za eksponaty: 8736
- Komentarzy: 0
- Punktów za komentarze: 0
Sprawy bieżące: Pendolino vs. Pesa
Czyżby nie o cenę tylko szło?
Dawniej vs. Dzisiaj
Przyznacie, że niestety oddaje to ducha współczesnych czasów
Miś - kultowe sceny
Prezes Ochódzki: Powiedz mi po co jest ten miś?
Hochwander: Właśnie, po co?
Prezes Ochódzki: Otóż to! Nikt nie wie po co, więc nie musisz się obawiać, że ktoś zapyta.
. Wiesz co robi ten miś? On odpowiada żywotnym potrzebom całego społeczeństwa. To jest miś na skalę naszych możliwości. Ty wiesz, co my robimy tym misiem? My otwieramy oczy niedowiarkom. Patrzcie - mówimy - to nasze, przez nas wykonane i to nie jest nasze ostatnie słowo i nikt nie ma prawa się przyczepić, bo to jest miś społeczny, w oparciu o sześć instytucji, który sobie zgnije, do jesieni na świeżym powietrzu i co się wtedy zrobi?
Hochwander: Protokół zniszczenia...
Miś: Prawdziwe pieniądze zarabia się tylko na drogich, słomianych inwestycjach.
Obywatelu, która z gier była Waszą ulubioną?
Domino, Kostka Rubika, Bierki, Domino, Warcaby, Pchełki?
Schabowy, młode ziemniaczki i mizeria
Nie ma jak u mamy lub babci, czyli obiadek domowy.
Słownik wyrazów obcych
Naszym piłkarzom może by się przydało, zaczęliby wreszcie grać?
Klocki do układania z Bolkiem i Lolkiem
Była jeszcze kultowa seria ze zwierzętami.
Eurowizja kiedyś: Domenico Modugno - 'Volare'
Kiedyś na Eurowizji śpiewano tak wspaniałe utwory. Piosenkę skomponował Domenico Modugno, tekst napisał razem z Franco Migliaccim. Utwór został zaprezentowany przez wokalistę i Johnny’ego Dorelliego w 1958 roku podczas Festiwalu Piosenki włoskiej, na którym zdobył pierwsze miejsce. W tym samym roku piosenka reprezentowała Włochy podczas 3. Konkursu Piosenki Eurowizji (zajęła ostatecznie 3. miejsce) oraz zdobyła nagrodę Grammy za rok 1958 w kategoriach: nagranie i piosenka roku.
Baba Wielkanocna - przepis
Składniki
ilość sztuk: 1 babka
100 g rodzynek
50 g świeżych drożdży
180 ml ciepłego mleka
300 g mąki pszennej
60 g cukru
szczypta soli
3 żółtka
50 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
2 opakowania (32 g) cukru waniliowego
Sposób przygotowania
Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie. Kiedy zmiękną, dobrze odcedzić.
Rozpuścić drożdże w ciepłym mleku.
Do miski wsypać mąkę i zalać ją mlekiem z drożdżami. Dodać łyżkę cukru. Wymieszać z niewielką ilością mąki aby powstała konsystencja gęstej śmietany. Odstawić na 5-10 minut.
Dodać cukier i sól, żółtka, cukier waniliowy i ostudzone masło. Zmiksować. Odstawić na 5-10 minut aby ciasto wyrosło.
Dodać rodzynki i wymieszać ciasto.
Formę na babkę wysmarować masłem lub olejem. Wyłożyć do niej ciasto i pougniatać szpatułką, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Odstawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na ok. 20-25 minut. (Ciasto musi podwoić swoją objętość.)
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
Piec przez 30-40 minut - sprawdzić patyczkiem czy jest upieczona.
Gotową babkę można udekorować lukrem lub czekoladą.
Smacznego