Trwa przetwarzanie danych
Sklep Pewex

Pewex

Szukaj


 

Znalazłem 18 takich eksponatów
Złote myśli – Prawie każdy w szkole taki miał. "Wpiszesz mi się?"

Złote myśli

Prawie każdy w szkole taki miał. "Wpiszesz mi się?"

Złote myśli – Pamiętacie ten dreszczyk emocji przy pytaniu o sympatię?

Złote myśli

Pamiętacie ten dreszczyk emocji przy pytaniu o sympatię?

Moda z zachodniej prasy – Wycinało się rożne fajne zdjęcia i wklejało do zeszytu o nazwie "złote myśli", do którego wpisywali się znajomi i tez wklejali rożne kolorowe rzeczy

Moda z zachodniej prasy

Wycinało się rożne fajne zdjęcia i wklejało do zeszytu o nazwie "złote myśli", do którego wpisywali się znajomi i tez wklejali rożne kolorowe rzeczy

Złote Myśli – Pytania nr 4, 5 i 15 budziły szalone emocje, zwłaszcza, gdy odpowiadała na nie osoba, w której właściciel "Złotych Myśli" skrycie się podkochiwał.

Złote Myśli

Pytania nr 4, 5 i 15 budziły szalone emocje, zwłaszcza, gdy odpowiadała na nie osoba, w której właściciel "Złotych Myśli" skrycie się podkochiwał.

Bitki z makiem – Niezapomniany smak dzieciństwa.

Składniki na 2 blaszki ciasteczek:
3 jajka (białka i żółtka osobno)
80 g drobnego cukru lub cukru pudru
75 g mąki pszennej, przesianej (koniecznie)
mak, do posypania
dżem (u mnie śliwkowy), do przełożenia

Białka oddzielić od żółtek; białka ubić na sztywną pianę. Powoli i stopniowo dodawać cukier (jak przy bezach - nie można wsypać cukru na jeden raz) i miksować Dodać żółtka i zmiksować. Wsypywać powoli mąkę i delikatnie(!) wymieszać.

Ciasto nałożyć do rękawa cukierniczego z grubą okragłą nasadką i wykładać na blachę nieduże krążki, pozostawiając odstępy między ciastkami. Posypać makiem.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut, aż będą lekko złote. Ja piekę na macie teflonowej, której nie trzeba niczym smarować, ciastka idealnie odchodzą po upieczeniu.

Wystudzić, przełożyć dżemem.

Bitki z makiem

Niezapomniany smak dzieciństwa.

Składniki na 2 blaszki ciasteczek:
3 jajka (białka i żółtka osobno)
80 g drobnego cukru lub cukru pudru
75 g mąki pszennej, przesianej (koniecznie)
mak, do posypania
dżem (u mnie śliwkowy), do przełożenia

Białka oddzielić od żółtek; białka ubić na sztywną pianę. Powoli i stopniowo dodawać cukier (jak przy bezach - nie można wsypać cukru na jeden raz) i miksować Dodać żółtka i zmiksować. Wsypywać powoli mąkę i delikatnie(!) wymieszać.

Ciasto nałożyć do rękawa cukierniczego z grubą okragłą nasadką i wykładać na blachę nieduże krążki, pozostawiając odstępy między ciastkami. Posypać makiem.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut, aż będą lekko złote. Ja piekę na macie teflonowej, której nie trzeba niczym smarować, ciastka idealnie odchodzą po upieczeniu.

Wystudzić, przełożyć dżemem.