Szukaj
Pamiętacie babcine ciasteczka z maszynki?
Babcine ciasteczka z maszynki - składniki
4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru pudru
4 żółtka
250g masła
50g smalcu
aromat waniliowy
Przygotowanie ciasta:
Przesiać mąkę na stolnicę. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło i smalec. Posiekać wszystko nożem do uzyskania drobnej kaszki. Zrobić w środku dołek i wbić żółtka. Wsypać cukier puder i dodać łyżeczkę aromatu waniliowego. Szybko zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
Formowanie:
Schłodzone ciasto przepuścić przez maszynkę do mięsa ze specjalną tarczą do ciasteczek. Wychodzące paski ciąć na kawałki o długości około 8cm. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczenie:
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut. Upieczone ciasteczka od razu przenosić na kratę kuchenną do wystudzenia. Zimne schować do ozdobnego pudełka.
Zylc
Zylc, galat, zimne nogi? A wy jak go nazywaliście? I jedliście z cytryną czy z octem?
Turystyczny aparat do masażu!
Przed Wami turystyczny aparat do masażu, wyprodukowany przez Spółdzielnię Inwalidów 'TELSIN' Zakład Podzespołów Teletechnicznych. Produkt niezbędny podczas wycieczek górskich, na zimne samotne noce. Działa kojąco, rozgrzewająco i relaksująco. Rekomendowany przez PTTK:) Niestety w sklepach turystycznych już takich nie kupisz...
Autobus "Ogórek"
Kto jeździł, ten pamięta. Najlepiej siedziało się na wysepce, zwłaszcza w zimne dni!
Turystyczny aparat do masażu wraz z instrukcją użytkowania
Dziś zapewne tak by to zabrzmiało. Mamo, co ty wiesz o masturbacji! Więcej niż ty córeczko. Mam złotą odznakę turystyczną PTTK:)
Przed Wami turystyczny aparat do masażu, wyprodukowany przez Spółdzielnię Inwalidów 'TELSIN' Zakład Podzespołów Teletechnicznych. Produkt niezbędny podczas wycieczek górskich, na zimne samotne noce. Działa kojąco, rozgrzewająco i relaksująco. Rekomendowany przez PTTK:) Niestety w sklepach turystycznych już takich nie kupisz...
PUDDING CHLEBOWY Z CZEKOLADĄ I MALINAMI
1,5 podsuszonej bagietki
2 jajka
30 dkg cukru
0,5 litra mleka
0,5 kubeczka śmietany 30%
opakowanie cukru waniliowego
4 łyżki amaretto
1 gorzka czekolada
szklanka malin
3 łyżki brązowego cukru
Bagietki pokroić w kromki o szerokości ok. 4-5 cm. Czekoladę połamać w kostki, maliny umyć i odłożyć kilka sztuk do dekoracji.
W misce wymieszać trzepaczką zimne mleko, śmietanę, cukier, cukier waniliowy, amaretto oraz jajka. Mieszać tak długo, aż wszystkie składniki zalewy będą dokładnie połączone.
Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę zalewy – tyle, aby tylko przykryło dno. Układamy jedną wartwę bagietki, na kromkach układamy 2/3 czekolady oraz malin, następnie wszystko zalewamy połową zalewy i lekko ugniatamy, aby kromki wchłonęły sos. Na to układamy drugą wartwę bagietki, pomiędzy kromki wkładamy resztę czekolady i maliny, zalewamy resztą sosu i również lekko ugniatamy. Górę posypujemy cukrem brązowym.
Pudding wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 25 minut. Na ostatnie 3 minuty pieczenia włączamy termoobieg, aby brązowy cukier się lekko zeszklił.
Po wyjęciu z piekarnika, dekorujemy malinami. Podajemy jeszcze ciepłe
Turystyczny aparat do masażu
Produkt niezbędny podczas wycieczek górskich, na zimne samotne noce. Działa kojąco, rozgrzewająco i relaksująco. Rekomendowany przed laty przez PTTK...
Kapitan Nemo - "Twoja Lorelei"
Wielki hit Bogdana Gajkowskiego, czyli Kapitana Nemo. Piosenki utrzymane były w modnej wówczas na zachodnim rynku stylistyce synth pop, a sam artysta został uznany za prekursora nurtu new romantic w Polsce. Rok 1984 przyniósł największy sukces w jego karierze, kiedy to na wspólnym singlu ukazały się kompozycje "Zimne kino" i "Twoja Lorelei". Utwory te stały się wielkimi przebojami, zwłaszcza zaprezentowana "Twoja Lorelei", będący sztandarową pozycją w repertuarze Kapitana Nemo.
Rajtuzy damskie
Idealne na zimne, grudniowe dni
1
« poprzednia 1 następna »