Trwa przetwarzanie danych
Sklep Pewex

Pewex

Szukaj


 

Znalazłem 10 takich eksponatów
Pamiętacie babcine ciasteczka z maszynki? – Babcine ciasteczka z maszynki - składniki

    4 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru pudru
    4 żółtka
    250g masła
    50g smalcu
     aromat waniliowy

Przygotowanie ciasta:
Przesiać mąkę na stolnicę. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło i smalec. Posiekać wszystko nożem do uzyskania drobnej kaszki. Zrobić w środku dołek i wbić żółtka. Wsypać cukier puder i dodać łyżeczkę aromatu waniliowego. Szybko zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.

Formowanie:
Schłodzone ciasto przepuścić przez maszynkę do mięsa ze specjalną tarczą do ciasteczek. Wychodzące paski ciąć na kawałki o długości około 8cm. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczenie:
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut. Upieczone ciasteczka od razu przenosić na kratę kuchenną do wystudzenia. Zimne schować do ozdobnego pudełka.

Pamiętacie babcine ciasteczka z maszynki?

Babcine ciasteczka z maszynki - składniki

4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru pudru
4 żółtka
250g masła
50g smalcu
aromat waniliowy

Przygotowanie ciasta:
Przesiać mąkę na stolnicę. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło i smalec. Posiekać wszystko nożem do uzyskania drobnej kaszki. Zrobić w środku dołek i wbić żółtka. Wsypać cukier puder i dodać łyżeczkę aromatu waniliowego. Szybko zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.

Formowanie:
Schłodzone ciasto przepuścić przez maszynkę do mięsa ze specjalną tarczą do ciasteczek. Wychodzące paski ciąć na kawałki o długości około 8cm. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczenie:
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut. Upieczone ciasteczka od razu przenosić na kratę kuchenną do wystudzenia. Zimne schować do ozdobnego pudełka.

Zylc – Zylc, galat, zimne nogi? A wy jak go nazywaliście? I jedliście z cytryną czy z octem?

Zylc

Zylc, galat, zimne nogi? A wy jak go nazywaliście? I jedliście z cytryną czy z octem?

Turystyczny aparat do masażu!

Przed Wami turystyczny aparat do masażu, wyprodukowany przez Spółdzielnię Inwalidów 'TELSIN' Zakład Podzespołów Teletechnicznych. Produkt niezbędny podczas wycieczek górskich, na zimne samotne noce. Działa kojąco, rozgrzewająco i relaksująco. Rekomendowany przez PTTK:) Niestety w sklepach turystycznych już takich nie kupisz...

Autobus "Ogórek" – Kto jeździł, ten pamięta. Najlepiej siedziało się na wysepce, zwłaszcza w zimne dni!

Autobus "Ogórek"

Kto jeździł, ten pamięta. Najlepiej siedziało się na wysepce, zwłaszcza w zimne dni!

Turystyczny aparat do masażu wraz z instrukcją użytkowania – Dziś zapewne tak by to zabrzmiało. Mamo, co ty wiesz o masturbacji! Więcej niż ty córeczko. Mam złotą odznakę turystyczną PTTK:) 

Przed Wami turystyczny aparat do masażu, wyprodukowany przez Spółdzielnię Inwalidów 'TELSIN' Zakład Podzespołów Teletechnicznych. Produkt niezbędny podczas wycieczek górskich, na zimne samotne noce. Działa kojąco, rozgrzewająco i relaksująco. Rekomendowany przez PTTK:) Niestety w sklepach turystycznych już takich nie kupisz...

Turystyczny aparat do masażu wraz z instrukcją użytkowania

Dziś zapewne tak by to zabrzmiało. Mamo, co ty wiesz o masturbacji! Więcej niż ty córeczko. Mam złotą odznakę turystyczną PTTK:)

Przed Wami turystyczny aparat do masażu, wyprodukowany przez Spółdzielnię Inwalidów 'TELSIN' Zakład Podzespołów Teletechnicznych. Produkt niezbędny podczas wycieczek górskich, na zimne samotne noce. Działa kojąco, rozgrzewająco i relaksująco. Rekomendowany przez PTTK:) Niestety w sklepach turystycznych już takich nie kupisz...

PUDDING CHLEBOWY Z CZEKOLADĄ I MALINAMI – 1,5 podsuszonej bagietki
2 jajka
30 dkg cukru
0,5 litra mleka
0,5 kubeczka śmietany 30%
opakowanie cukru waniliowego
4 łyżki amaretto
1 gorzka czekolada
szklanka malin
3 łyżki brązowego cukru
Bagietki pokroić w kromki o szerokości ok. 4-5 cm. Czekoladę połamać w kostki, maliny umyć i odłożyć kilka sztuk do dekoracji.
W misce wymieszać trzepaczką zimne mleko, śmietanę, cukier, cukier waniliowy, amaretto oraz jajka. Mieszać tak długo, aż wszystkie składniki zalewy będą dokładnie połączone.
Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę zalewy – tyle, aby tylko przykryło dno. Układamy jedną wartwę bagietki, na kromkach układamy 2/3 czekolady oraz malin, następnie wszystko zalewamy połową zalewy i lekko ugniatamy, aby kromki wchłonęły sos. Na to układamy drugą wartwę bagietki, pomiędzy kromki wkładamy resztę czekolady i maliny, zalewamy resztą sosu i również lekko ugniatamy. Górę posypujemy cukrem brązowym.
Pudding wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 25 minut. Na ostatnie 3 minuty pieczenia włączamy termoobieg, aby brązowy cukier się lekko zeszklił.
Po wyjęciu z piekarnika, dekorujemy malinami. Podajemy jeszcze ciepłe

PUDDING CHLEBOWY Z CZEKOLADĄ I MALINAMI

1,5 podsuszonej bagietki
2 jajka
30 dkg cukru
0,5 litra mleka
0,5 kubeczka śmietany 30%
opakowanie cukru waniliowego
4 łyżki amaretto
1 gorzka czekolada
szklanka malin
3 łyżki brązowego cukru
Bagietki pokroić w kromki o szerokości ok. 4-5 cm. Czekoladę połamać w kostki, maliny umyć i odłożyć kilka sztuk do dekoracji.
W misce wymieszać trzepaczką zimne mleko, śmietanę, cukier, cukier waniliowy, amaretto oraz jajka. Mieszać tak długo, aż wszystkie składniki zalewy będą dokładnie połączone.
Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę zalewy – tyle, aby tylko przykryło dno. Układamy jedną wartwę bagietki, na kromkach układamy 2/3 czekolady oraz malin, następnie wszystko zalewamy połową zalewy i lekko ugniatamy, aby kromki wchłonęły sos. Na to układamy drugą wartwę bagietki, pomiędzy kromki wkładamy resztę czekolady i maliny, zalewamy resztą sosu i również lekko ugniatamy. Górę posypujemy cukrem brązowym.
Pudding wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 25 minut. Na ostatnie 3 minuty pieczenia włączamy termoobieg, aby brązowy cukier się lekko zeszklił.
Po wyjęciu z piekarnika, dekorujemy malinami. Podajemy jeszcze ciepłe

Turystyczny aparat do masażu – Produkt niezbędny podczas wycieczek górskich, na zimne samotne noce. Działa kojąco, rozgrzewająco i relaksująco. Rekomendowany przed laty przez PTTK...

Turystyczny aparat do masażu

Produkt niezbędny podczas wycieczek górskich, na zimne samotne noce. Działa kojąco, rozgrzewająco i relaksująco. Rekomendowany przed laty przez PTTK...

Kapitan Nemo - "Twoja Lorelei"

Wielki hit Bogdana Gajkowskiego, czyli Kapitana Nemo. Piosenki utrzymane były w modnej wówczas na zachodnim rynku stylistyce synth pop, a sam artysta został uznany za prekursora nurtu new romantic w Polsce. Rok 1984 przyniósł największy sukces w jego karierze, kiedy to na wspólnym singlu ukazały się kompozycje "Zimne kino" i "Twoja Lorelei". Utwory te stały się wielkimi przebojami, zwłaszcza zaprezentowana "Twoja Lorelei", będący sztandarową pozycją w repertuarze Kapitana Nemo.


1