Trwa przetwarzanie danych
Sklep Pewex

Pewex

Szukaj


 

Znalazłem 18 takich eksponatów
Kartofle! Kartofle! – Ten czas, gdy na miejskie osiedlę przyjeżdżał gospodarz i sprzedawał ziemniaki prosto z pola.

Kartofle! Kartofle!

Ten czas, gdy na miejskie osiedlę przyjeżdżał gospodarz i sprzedawał ziemniaki prosto z pola.

Jajko sadzone, młode ziemniaki i mizeria – Sposób przyrządzania:

Do wrzącej wody dodaj 1 łyżkę masła, sól do smaku i umyte ziemniaki (nieobrane). Gotuj ziemniaki w łupinach przez ok. 20 minut

Ogórki umyj, obierz ze skórki i przekrój wzdłuż, a następnie potnij w półplasterki. Dodaj pokrojoną cebulę i posiekany koperek. Wymieszaj ze śmietaną, solą i pieprzem do smaku:)

Usmaż jajko: rozbij jajko na ciepły, nie gorący olej, posól, popieprz i smaż przez ok. 1-2 min.
Ugotowane ziemniaki posyp koperkiem:)

Smacznego:)

Jajko sadzone, młode ziemniaki i mizeria

Sposób przyrządzania:

Do wrzącej wody dodaj 1 łyżkę masła, sól do smaku i umyte ziemniaki (nieobrane). Gotuj ziemniaki w łupinach przez ok. 20 minut

Ogórki umyj, obierz ze skórki i przekrój wzdłuż, a następnie potnij w półplasterki. Dodaj pokrojoną cebulę i posiekany koperek. Wymieszaj ze śmietaną, solą i pieprzem do smaku:)

Usmaż jajko: rozbij jajko na ciepły, nie gorący olej, posól, popieprz i smaż przez ok. 1-2 min.
Ugotowane ziemniaki posyp koperkiem:)

Smacznego:)

Nie ma jak wakacyjna botwinka u babci - palce lizać:) – Przepis: Botwinka na 4 porcje:
- pęczek młodej botwinki
- łyżka masła
- łyżka soku z cytryny albo odrobina octu winnego (ewentualnie kopiata łyżeczka mąki rozrobiona w zimnej wodzie, jeśli wolicie z mąką)
- przyprawa naturalna warzywna
- sól według uznania
- szczypta kminku
- 2 pełne łyżeczki cukru lub według uznania
- po 2-3 jajka na porcję
- ziemniaki ugotowane osobno, ilość -według uznania
- pęczek posiekanego koperku
- śmietanka słodka do zabielenia zupy. Dobrze ją dodać do niezbyt gorącej zupy, 
żeby się nie ścięła. Zawsze też lepiej dodać śmietankę do mniejszej ilości i potem dopiero do reszty zupy. Smacznego Podziel się swoim przepisem w komentarzu pod materiałem.

Nie ma jak wakacyjna botwinka u babci - palce lizać:)

Przepis: Botwinka na 4 porcje:
- pęczek młodej botwinki
- łyżka masła
- łyżka soku z cytryny albo odrobina octu winnego (ewentualnie kopiata łyżeczka mąki rozrobiona w zimnej wodzie, jeśli wolicie z mąką)
- przyprawa naturalna warzywna
- sól według uznania
- szczypta kminku
- 2 pełne łyżeczki cukru lub według uznania
- po 2-3 jajka na porcję
- ziemniaki ugotowane osobno, ilość -według uznania
- pęczek posiekanego koperku
- śmietanka słodka do zabielenia zupy. Dobrze ją dodać do niezbyt gorącej zupy,
żeby się nie ścięła. Zawsze też lepiej dodać śmietankę do mniejszej ilości i potem dopiero do reszty zupy. Smacznego Podziel się swoim przepisem w komentarzu pod materiałem.

Pyry z gzikiem – Potrzebujemy:
10 małych ziemniaków młodych - obranych
por - pokroić w półksiężyce
pół cebuli - pokroić w półksieżyce
5 plasterków szynki wędzonej w kostkę

 Wszystko oprócz szynki wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy zalewą, na którą przepis już podaję:

3 łyżki oleju + 2 łyżki majonezu + cała przyprawa do ziemniaków - mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Nasze ziemniaki mieszamy dokładnie z zalewą. Posypujemy szynką. I wkładamy do piekarnika, który nagrzewamy do 200 stopni.

Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok godziny od czasu do czasu mieszając. Przy końcu zdejmujemy folię i pieczemy bez niej.

W tym czasie robimy gzik:

2 kostki sera śmietankowego

1 śmietana 12% (ta gęsta)

3 ząbki czosnku - zmiażdżony

pół cebuli - drobno pokrojonej

szczypiorek

sól i pieprz

Wszystko miksujemy.
Kiedy ziemniaki są gotowe, kroimy jeszcze pęczek pietruszki, posypujemy ziemniaki i dodajemy gzik!

Można się zajadać! Pychota :)

Pyry z gzikiem

Potrzebujemy:
10 małych ziemniaków młodych - obranych
por - pokroić w półksiężyce
pół cebuli - pokroić w półksieżyce
5 plasterków szynki wędzonej w kostkę

Wszystko oprócz szynki wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy zalewą, na którą przepis już podaję:

3 łyżki oleju + 2 łyżki majonezu + cała przyprawa do ziemniaków - mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Nasze ziemniaki mieszamy dokładnie z zalewą. Posypujemy szynką. I wkładamy do piekarnika, który nagrzewamy do 200 stopni.

Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok godziny od czasu do czasu mieszając. Przy końcu zdejmujemy folię i pieczemy bez niej.

W tym czasie robimy gzik:

2 kostki sera śmietankowego

1 śmietana 12% (ta gęsta)

3 ząbki czosnku - zmiażdżony

pół cebuli - drobno pokrojonej

szczypiorek

sól i pieprz

Wszystko miksujemy.
Kiedy ziemniaki są gotowe, kroimy jeszcze pęczek pietruszki, posypujemy ziemniaki i dodajemy gzik!

Można się zajadać! Pychota :)

Ziemniaki – W dzieciństwa ich znaczenie było bardzo duże.

Ziemniaki

W dzieciństwa ich znaczenie było bardzo duże.

Placki ziemniaczane palce lizać – Składniki:
    6 dużych ziemniaków
    1-2 jajka
    3-4 łyżki mąki
    sól
    pieprz
    olej
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć i obrać. Zetrzeć na tarce. Wymieszać z mąką, jajkiem, solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię z olejem. Placuszki smażyć z obu stron. Celem pozbycia się nadmiaru tłuszczu kładziemy je na papier aby obeschły. Potem na talerz.
Można do ciasta dodać łyżkę śmietany, placki będą bardziej puszyste. Można dodać opcjonalnie pokrojoną cebulę, pieczarki, majeranek, natkę pietruszki, starte jabłko.
SMACZNEGO!

Placki ziemniaczane palce lizać

Składniki:
6 dużych ziemniaków
1-2 jajka
3-4 łyżki mąki
sól
pieprz
olej
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć i obrać. Zetrzeć na tarce. Wymieszać z mąką, jajkiem, solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię z olejem. Placuszki smażyć z obu stron. Celem pozbycia się nadmiaru tłuszczu kładziemy je na papier aby obeschły. Potem na talerz.
Można do ciasta dodać łyżkę śmietany, placki będą bardziej puszyste. Można dodać opcjonalnie pokrojoną cebulę, pieczarki, majeranek, natkę pietruszki, starte jabłko.
SMACZNEGO!

Zupa ogórkowa - przysmak PRL'u – Składniki:

    20 dag kości wieprzowych
    1 pęczek włoszczyzny
    3-4 ziemniaki
    2 duże ogórki kiszone
    1/2 szklanki soku z ogórków
    3/4 szklanki gęstej  śmietany
    1 łyżka maki
    1 łyżka masła
    2 liście laurowe
    sól, pieprz
    1 łyżka posiekanego koperku
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Kości opłukać, zalać 1.5 l zimnej wody, dodać pokrojone w drobną kostkę marchewkę, pietruszkę i seler oraz cały por, gotować około 45 minut na małym ogniu. Na 15 minut przed końcem gotowania dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i liście laurowe.
Ogórki kiszone obrać, pokroić w drobną kostkę ( ja całe starłam na tarce o dużych oczkach), dusić 15-20 minut na maśle, podlewając w razie potrzeby 1-2 łyżkami soku z ogórków.

Z wywaru wyjąć kości i por. Uduszone ogórki dodać do zupy, wlać resztę soku, gotować razem ok. 10 minut. Zaprawić zupę śmietaną wymieszaną z mąką, zagotować. Dodać do smaku soli i pieprzu, posypać zieleniną.

Zupa ogórkowa - przysmak PRL'u

Składniki:

20 dag kości wieprzowych
1 pęczek włoszczyzny
3-4 ziemniaki
2 duże ogórki kiszone
1/2 szklanki soku z ogórków
3/4 szklanki gęstej śmietany
1 łyżka maki
1 łyżka masła
2 liście laurowe
sól, pieprz
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Kości opłukać, zalać 1.5 l zimnej wody, dodać pokrojone w drobną kostkę marchewkę, pietruszkę i seler oraz cały por, gotować około 45 minut na małym ogniu. Na 15 minut przed końcem gotowania dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i liście laurowe.
Ogórki kiszone obrać, pokroić w drobną kostkę ( ja całe starłam na tarce o dużych oczkach), dusić 15-20 minut na maśle, podlewając w razie potrzeby 1-2 łyżkami soku z ogórków.

Z wywaru wyjąć kości i por. Uduszone ogórki dodać do zupy, wlać resztę soku, gotować razem ok. 10 minut. Zaprawić zupę śmietaną wymieszaną z mąką, zagotować. Dodać do smaku soli i pieprzu, posypać zieleniną.