Szukaj
Smaki młodości
Do dzisiaj pamiętamy jak bąbelki nosem wychodziły
Kotlety z jajek - smaki z dzieciństwa
Składniki:
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1 surowe jajko
- jedna czerstwa bułka ( jeśli jest duża, to nie cała)
- 1 średnia cebula
- łyżka kaszy manny
- olej do smażenia cebuli i do smażenia kotletów
- sól
- pieprz
- natka pietruszki lub posiekany drobno koperek
- tarta bułka do panierowania
Sposób wykonania: Na patelni przysmażamy do zeszklenia drobno posiekaną cebulę i studzimy
Ugotowane na twardo jajka ścieramy na tarce o małych oczkach ( można zmielić )
Bułkę moczymy w ciepłej wodzie, a gdy zmięknie odciskamy i dodajemy do jajek
Do jajek i bułki dodajemy cebulę oraz wbijamy jajko. Dodajemy łyżkę kaszy manny, doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy posiekaną zieleninę ( ilość według uznania )
Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy i odstawiamy masę na ok 10 minut
Z masy formujemy niewielkie okrągłe kotleciki, które panierujemy w tartej bułce
Kotleciki smażymy z obu stron na złoty kolor i podajemy z ulubioną surówką oraz z ziemniakami lub frytkami. Smacznego
Niezapomniane smaki PRL-u
Młode ziemniaczki ze skwarkami, koperkiem i maślanka
Nie ma jak wakacyjna botwinka u babci - palce lizać:)
Przepis: Botwinka na 4 porcje:
- pęczek młodej botwinki
- łyżka masła
- łyżka soku z cytryny albo odrobina octu winnego (ewentualnie kopiata łyżeczka mąki rozrobiona w zimnej wodzie, jeśli wolicie z mąką)
- przyprawa naturalna warzywna
- sól według uznania
- szczypta kminku
- 2 pełne łyżeczki cukru lub według uznania
- po 2-3 jajka na porcję
- ziemniaki ugotowane osobno, ilość -według uznania
- pęczek posiekanego koperku
- śmietanka słodka do zabielenia zupy. Dobrze ją dodać do niezbyt gorącej zupy,
żeby się nie ścięła. Zawsze też lepiej dodać śmietankę do mniejszej ilości i potem dopiero do reszty zupy. Smacznego Podziel się swoim przepisem w komentarzu pod materiałem.
Słodki smak dzieciństwa - galeria
Przysmaki, rarytasy i słodkości, którymi zajadaliśmy się w dzieciństwie, wiele ze względu na uniwersalnych charakter i smak stanowi element naszego menu do dzisiaj.
Pamiętacie te smaki?
Etykiety z napojów
Pamiętacie te smaki?
Słynne dziecko z logo Gerbera w 1927 roku i dziś
Podobizna 85-letniej Ann Turner Cook jest na wszystkich słoiczkach z posiłkami Gerbera.
Jej słynny portret powstał w 1927 r. Uroczą 8-miesięczną Ann narysowała przyjaciółka jej rodziców malarka Dorothy Hope Smith. Rok później artystka wysłała rysunek na konkurs zorganizowany przez Gerbera i wygrała. W 1931 r. logo z twarzą Ann zostało zarejestrowane jako znak handlowy i od tamtej pory widnieje na wszystkich produktach firmy.
Pierogi Leniwe! Pychota!
Pierogi leniwe, czyli bardzo charakterystyczne danie serwowane w barach mlecznych w czasach PRL-u! Bardzo smaczne i łatwe w wykonaniu.
1 2 3 > ostatnia ›
« poprzednia 1 2 3 następna »