Szukaj

Sam obsługuję motocykl Jawa, CZ
Książka z czasów gdy rzeczy naprawiało się samemu, a właściciel był jednocześnie mechanikiem.

Mulatek
Te wafelki, można było kupić w Kauflandzie, w Wołominie, jeszcze 3 lata temu. Sam byłem w szoku.

Chodzący Miś Yogi
Kto z Was robił na zajęciach ZPT ,,chodzącego'' misia Yogi? ,,Zrób to sam'' Adam Słodowy

Przepis na flaczki jak z PRL-u
Flaki
Flaki przepis na tradycyjne polskie flaczki z majerankiem i papryką. Któż za nimi nie przepada. Flaki to aromatyczna, gęsta zupa znana w Polsce od XIV wieku, podobno sam Władysław Jagiełło je uwielbiał. Najlepsze są to na bazie wołowego bulionu z dodatkiem marchwi, pora, selera i pietruszki. Nie zapomnijcie o liściu laurowym i odrobinie gałki muszkatołowej. Ja kupuję oczyszczone i ugotowane flaki wołowe, które ponownie gotuję około godziny zanim dodam je do bulionu.
Flaki składniki:
wołowa porcja rosołowa (np. goleń wołowa) dobrze, żeby była z kością
włoszczyzna: seler, marchew, pietruszka, por, cebula
liść laurowy, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, majeranek, czerwona słodka i ostra papryka, odrobina imbiru, sól, pieprz, łyżka octu winnego
Flaki wołowe, umyte i ugotowane około 800 gramów
Zasmażka do zagęszczenia flaków: mąka i masło w proporcjach 1:1 podsmażone na złocisty kolor
Flaki przepis przygotowanie:
Mięso wołowe wkładamy do zimniej wody i gotujemy około 1,5 godziny na małym ogniu, co jakiś czas zbierając szumy, przepis na wspaniały bulion również tutaj.
Obraną włoszczyznę dodajemy do bulionu i gotujemy około godziny.
Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz – doprawiamy jak na dobry rosół. Jeśli bulionu wyjdzie za dużo warto go zamrozić. Dobry bulion to skarb.
W międzyczasie płuczemy flaczki pod zimną wodą, a następnie gotujemy około godziny w lekko osolonej wodzie. Przed dodaniem do bulionu należy je ponownie opłukać.
Flaki zalewamy bulionem, ja lubię dość gęste flaczki, więc nie przesadzam z jego ilością. Gotujemy w bulionie około godziny – do miękkości.
Dodajemy do zupy pokrojone warzywa, marchew, pietruszkę, odrobinę selera.
Doprawiamy solą, pieprzem, czerwoną paryczką słodką i ostrą do smaku, solidna szczypta majeranku, odrobina gałki muszkatołowej i szczypta imbiru uczynią danie aromatycznym i pysznym. Jeśli danie wydaje się nadal mdłe można dodać łyżkę octu winnego.
Jeśli chcecie, żeby flaki były jeszcze smaczniejsze dodajcie trochę wołowiny z rosołu.
Jeśli lubicie bardzo gęste możecie zagęścić je zasmażką z mąki i masła. Łyżeczka masła na łyżeczkę mąki.
Zupę tę serwujemy ze świeżą bułką – pycha.

"Niedźwiedź pana Adamsa"
W roku 1850, człowiek zwany James Adams stał się legendą. To sympatyczny mężczyzna, który porzucił cywilizację i poszedł w najdalsze zakątki dżungli, tam gdzie żaden biały człowiek nie postawił swojego śladu. Był tam sam i był głodny ale przyświecała mu nadzieja kiedy ratował życie osieroconym niedźwiadkom.
Poprzez serial "Niedźwiedź Pana Adamsa" widzimy jak bohater oraz jego niedźwiedź stawiają opór wszelkim przeciwnościom oraz niebezpieczeństwom. Odkrywamy jak żyć w harmonii z leśnymi zwierzętami oraz jak ważną rolę odgrywa dzika przyroda.

Serial "Nikogo nie ma w domu"
To był swego czasu bardzo popularny czechosłowacki serial. Z pewnością
można by go określić modnym i nadużywanym dziś mianem „kultowy”. Podobnie zresztą jak niezapomniana „Arabela”. „Nikto ne je doma” opowiadał o perypetiach dzieciaka, który zostawał sam w domu, kiedy jego mama szła do pracy. Jak można się łatwo domyślić, chłopiec pomimo usilnych starań „bycia grzecznym” zawsze w końcu ładował się w mniej lub bardziej poważne tarapaty.

Pistolet na kapiszony
Ten z późniejszego okresu, kiedy strzelać można było taśmami i pistolet sam się przeładowywał.
‹ pierwsza < 1 2 3 4 > ostatnia ›