Szukaj
Przekąski
Śledź po japońsku, jaja w majonezie, tatar, galareta z nóżek, a do tego setunia.
Racuchy z twarogu rozpływają się w ustach
Składniki:
50 dag mielonego twarogu
4 jajka
1 łyżka masła
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej np Kupiec
2 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
sól
margaryna do smażenia
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z masłem, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać twaróg, mąkę, dokładnie wymieszać. Ubić pianę z białek z dodatkiem szczypty soli, połączyć z masą twarogową.
Formować łyżką okrągłe racuchy, smażyć na rumiano z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu. Podawać posypane cukrem lub polane śmietaną.
PRL-owskie jajka z majonezem.
Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie (około 15 minut). Po ugotowaniu odlać wrzątek i zalać zimną wodą w celu szybszego ostudzenia. Obrać ze skorupek i przekroić na połówki.
Ułożyć ostudzone połówki jajek na półmisku.
Do dekoratora do kremu nakładać majonez i dekorować każdą połówkę jajka.
Posypać papryką i pietruszką :)
1
« poprzednia 1 następna »