Trwa przetwarzanie danych
Sklep Pewex

Pewex

Szukaj


 

Znalazłem 60 takich eksponatów
Polskie Zoo – Polski program satyryczny autorstwa Marcina Wolskiego, współredagowany przez Jerzego Kryszaka i Andrzeja Zaorskiego, emitowany w I programie Telewizji Polskiej w latach 1991-1993.

Polskie Zoo

Polski program satyryczny autorstwa Marcina Wolskiego, współredagowany przez Jerzego Kryszaka i Andrzeja Zaorskiego, emitowany w I programie Telewizji Polskiej w latach 1991-1993.

Polskie filmy – Szkoda tylko, że już się takich produkcji nie robi.

Polskie filmy

Szkoda tylko, że już się takich produkcji nie robi.

Joe Lando, aka Sully from ‘Dr. Quinn,’ – Ma pochodzenie włoskie, rosyjskie i polskie. Jedyny syn i młodsze dziecko Josepha i Virginii Lando, ma starszą siostrę Kathy (ur. 1951). W 1979 roku, po ukończeniu szkoły średniej, wyjechał do Hollywood, gdzie podjął pracę w restauracji jako kucharz. Zgłosił na casting i otrzymał pierwszą rolę w serialu sci-fi Star Trek IV: Powrót na Ziemię (Star Trek IV: The Voyage Home, 1986). Pojawił się potem w serialu fantasy CBS Piękna i bestia (Beauty and the Beast, 1990) i kinowej komedii kryminalnej Lawrencea Kasdana Kocham cię na zabój (I Love You to Death, 1990), zanim zagrał postać Jake'a Harrisona w operze mydlanej ABC Tylko jedno życie (One Life to Live, 1990-92). Potem znalazł się w obsadzie opery mydlanej CBS Guiding Light (1993). Sławę zyskał w roli szlachetnego Byrona Sully'ego, przyjaciela, potem życiowego partnera tytułowej bohaterki (granej przez Jane Seymour) w serialu CBS Doktor Quinn (Dr. Quinn, Medicine Woman, 1993-98), za którą w 1997 roku w Oklahoma City, w stanie Oklahoma odebrał nagrodę Brązowego Kowboja.

Joe Lando, aka Sully from ‘Dr. Quinn,’

Ma pochodzenie włoskie, rosyjskie i polskie. Jedyny syn i młodsze dziecko Josepha i Virginii Lando, ma starszą siostrę Kathy (ur. 1951). W 1979 roku, po ukończeniu szkoły średniej, wyjechał do Hollywood, gdzie podjął pracę w restauracji jako kucharz. Zgłosił na casting i otrzymał pierwszą rolę w serialu sci-fi Star Trek IV: Powrót na Ziemię (Star Trek IV: The Voyage Home, 1986). Pojawił się potem w serialu fantasy CBS Piękna i bestia (Beauty and the Beast, 1990) i kinowej komedii kryminalnej Lawrencea Kasdana Kocham cię na zabój (I Love You to Death, 1990), zanim zagrał postać Jake'a Harrisona w operze mydlanej ABC Tylko jedno życie (One Life to Live, 1990-92). Potem znalazł się w obsadzie opery mydlanej CBS Guiding Light (1993). Sławę zyskał w roli szlachetnego Byrona Sully'ego, przyjaciela, potem życiowego partnera tytułowej bohaterki (granej przez Jane Seymour) w serialu CBS Doktor Quinn (Dr. Quinn, Medicine Woman, 1993-98), za którą w 1997 roku w Oklahoma City, w stanie Oklahoma odebrał nagrodę Brązowego Kowboja.

Ludowe Wojsko Polskie – Potoczna nazwa polskich sił zbrojnych sformowanych w latach 1943–1944 w ZSRR oraz wywodzącego się z nich Wojska Polskiego w Polsce Ludowej w latach 1944–1952 i Sił Zbrojnych Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej w latach 1952–1989.

Ludowe Wojsko Polskie

Potoczna nazwa polskich sił zbrojnych sformowanych w latach 1943–1944 w ZSRR oraz wywodzącego się z nich Wojska Polskiego w Polsce Ludowej w latach 1944–1952 i Sił Zbrojnych Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej w latach 1952–1989.

"Świat Młodych" – Polskie czasopismo dla młodzieży wydawane w Warszawie w latach 1949–1993, utworzone z połączenia dwóch czasopism: „Nowy Świat Przygód” i „Na Tropie”.

"Świat Młodych"

Polskie czasopismo dla młodzieży wydawane w Warszawie w latach 1949–1993, utworzone z połączenia dwóch czasopism: „Nowy Świat Przygód” i „Na Tropie”.

Polskie drogi – Czy po każdej zimie muszą wyglądać tak samo?

Polskie drogi

Czy po każdej zimie muszą wyglądać tak samo?

KADR – Studio Filmowe Kadr (dawniej Zespół Filmowy KADR) – polskie studio produkcji filmów, powstałe 1 maja 1955. Do 2009 roku wyprodukowano w nim ok. 150 filmów.
Do 30 kwietnia 1968 Studio działało jako Zespół Filmowy KADR. W wyniku konfliktu z PRL-owskimi władzami (nagonka Marca 1968) zostało rozwiązane. Po czterech latach, 1 stycznia 1972 r., wznowiło działalność jako Studio Filmowe KADR.

W latach 1955–1968 i 1972–2007 kierownikiem artystycznym zespołu filmowego, a potem studia KADR, był reżyser Jerzy Kawalerowicz. W latach 2008–2011 tę funkcję pełnił Jerzy Kapuściński, a po nim objął ją Łukasz Barczyk.

KADR

Studio Filmowe Kadr (dawniej Zespół Filmowy KADR) – polskie studio produkcji filmów, powstałe 1 maja 1955. Do 2009 roku wyprodukowano w nim ok. 150 filmów.
Do 30 kwietnia 1968 Studio działało jako Zespół Filmowy KADR. W wyniku konfliktu z PRL-owskimi władzami (nagonka Marca 1968) zostało rozwiązane. Po czterech latach, 1 stycznia 1972 r., wznowiło działalność jako Studio Filmowe KADR.

W latach 1955–1968 i 1972–2007 kierownikiem artystycznym zespołu filmowego, a potem studia KADR, był reżyser Jerzy Kawalerowicz. W latach 2008–2011 tę funkcję pełnił Jerzy Kapuściński, a po nim objął ją Łukasz Barczyk.

Gra Polskie Szachy Heksagonalne – Szachy heksagonalne są wariantem szachów grywanym na sześciokątnej szachownicy z sześciokątnymi polami. Zasady gry zostały opracowane w 1929 r. przez lorda H.D.Baskerville'a, a następnie w 1939 r. ulepszone przez radzieckiego geologa I.Szafrana. Odmiany te nie zdobyły jednak szerszego grona wielbicieli, dopiero zaproponowana w 1949 r. i usprawniona w 1953 r. przez Władysława Glińskiego odmiana (tzw. heksagonalne szachy polskie) zdobyła popularność w Wielkiej Brytanii i Polsce, a następnie w Kanadzie i Stanach Zjednoczonych. Współcześnie szachy heksagonalne popularne są również w Szwajcarii, Francji, Włoszech, Węgrzech, Nowej Zelandii, Niemczech oraz w niektórych krajach byłego Związku Radzieckiego.

Gra Polskie Szachy Heksagonalne

Szachy heksagonalne są wariantem szachów grywanym na sześciokątnej szachownicy z sześciokątnymi polami. Zasady gry zostały opracowane w 1929 r. przez lorda H.D.Baskerville'a, a następnie w 1939 r. ulepszone przez radzieckiego geologa I.Szafrana. Odmiany te nie zdobyły jednak szerszego grona wielbicieli, dopiero zaproponowana w 1949 r. i usprawniona w 1953 r. przez Władysława Glińskiego odmiana (tzw. heksagonalne szachy polskie) zdobyła popularność w Wielkiej Brytanii i Polsce, a następnie w Kanadzie i Stanach Zjednoczonych. Współcześnie szachy heksagonalne popularne są również w Szwajcarii, Francji, Włoszech, Węgrzech, Nowej Zelandii, Niemczech oraz w niektórych krajach byłego Związku Radzieckiego.

Przepis na flaczki jak z PRL-u – Flaki

Flaki przepis na tradycyjne polskie flaczki z majerankiem i papryką. Któż za nimi nie przepada. Flaki to aromatyczna, gęsta zupa znana w Polsce od XIV wieku, podobno sam Władysław Jagiełło je uwielbiał. Najlepsze są to na bazie wołowego bulionu z dodatkiem marchwi, pora, selera i pietruszki. Nie zapomnijcie o liściu laurowym i odrobinie gałki muszkatołowej. Ja kupuję oczyszczone i ugotowane flaki wołowe, które ponownie gotuję około godziny zanim dodam je do bulionu.

Flaki składniki:

wołowa porcja rosołowa (np. goleń wołowa) dobrze, żeby była z kością

włoszczyzna: seler, marchew, pietruszka, por, cebula

liść laurowy, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, majeranek, czerwona słodka i ostra papryka, odrobina imbiru, sól, pieprz, łyżka octu winnego

Flaki wołowe, umyte i ugotowane około 800 gramów

Zasmażka do zagęszczenia flaków: mąka i masło w proporcjach 1:1 podsmażone na złocisty kolor

Flaki przepis przygotowanie:

Mięso wołowe wkładamy do zimniej wody i gotujemy około 1,5 godziny na małym ogniu, co jakiś czas zbierając szumy, przepis na wspaniały bulion również tutaj.

Obraną włoszczyznę dodajemy do bulionu i gotujemy około godziny.

Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz – doprawiamy jak na dobry rosół. Jeśli bulionu wyjdzie za dużo warto go zamrozić. Dobry bulion to skarb.

W międzyczasie płuczemy flaczki pod zimną wodą, a następnie gotujemy około godziny w lekko osolonej wodzie. Przed dodaniem do bulionu należy je ponownie opłukać.

Flaki zalewamy bulionem, ja lubię dość gęste flaczki, więc nie przesadzam z jego ilością. Gotujemy w bulionie około godziny – do miękkości.

Dodajemy do zupy pokrojone warzywa, marchew, pietruszkę, odrobinę selera.

Doprawiamy solą, pieprzem, czerwoną paryczką słodką i ostrą do smaku, solidna szczypta majeranku, odrobina gałki muszkatołowej i szczypta imbiru uczynią danie aromatycznym i pysznym. Jeśli danie wydaje się nadal mdłe można dodać łyżkę octu winnego.

Jeśli chcecie, żeby flaki były jeszcze smaczniejsze dodajcie trochę wołowiny z rosołu.

Jeśli lubicie bardzo gęste możecie zagęścić je zasmażką z mąki i masła. Łyżeczka masła na łyżeczkę mąki.

Zupę tę serwujemy ze świeżą bułką – pycha.

Przepis na flaczki jak z PRL-u

Flaki

Flaki przepis na tradycyjne polskie flaczki z majerankiem i papryką. Któż za nimi nie przepada. Flaki to aromatyczna, gęsta zupa znana w Polsce od XIV wieku, podobno sam Władysław Jagiełło je uwielbiał. Najlepsze są to na bazie wołowego bulionu z dodatkiem marchwi, pora, selera i pietruszki. Nie zapomnijcie o liściu laurowym i odrobinie gałki muszkatołowej. Ja kupuję oczyszczone i ugotowane flaki wołowe, które ponownie gotuję około godziny zanim dodam je do bulionu.

Flaki składniki:

wołowa porcja rosołowa (np. goleń wołowa) dobrze, żeby była z kością

włoszczyzna: seler, marchew, pietruszka, por, cebula

liść laurowy, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, majeranek, czerwona słodka i ostra papryka, odrobina imbiru, sól, pieprz, łyżka octu winnego

Flaki wołowe, umyte i ugotowane około 800 gramów

Zasmażka do zagęszczenia flaków: mąka i masło w proporcjach 1:1 podsmażone na złocisty kolor

Flaki przepis przygotowanie:

Mięso wołowe wkładamy do zimniej wody i gotujemy około 1,5 godziny na małym ogniu, co jakiś czas zbierając szumy, przepis na wspaniały bulion również tutaj.

Obraną włoszczyznę dodajemy do bulionu i gotujemy około godziny.

Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz – doprawiamy jak na dobry rosół. Jeśli bulionu wyjdzie za dużo warto go zamrozić. Dobry bulion to skarb.

W międzyczasie płuczemy flaczki pod zimną wodą, a następnie gotujemy około godziny w lekko osolonej wodzie. Przed dodaniem do bulionu należy je ponownie opłukać.

Flaki zalewamy bulionem, ja lubię dość gęste flaczki, więc nie przesadzam z jego ilością. Gotujemy w bulionie około godziny – do miękkości.

Dodajemy do zupy pokrojone warzywa, marchew, pietruszkę, odrobinę selera.

Doprawiamy solą, pieprzem, czerwoną paryczką słodką i ostrą do smaku, solidna szczypta majeranku, odrobina gałki muszkatołowej i szczypta imbiru uczynią danie aromatycznym i pysznym. Jeśli danie wydaje się nadal mdłe można dodać łyżkę octu winnego.

Jeśli chcecie, żeby flaki były jeszcze smaczniejsze dodajcie trochę wołowiny z rosołu.

Jeśli lubicie bardzo gęste możecie zagęścić je zasmażką z mąki i masła. Łyżeczka masła na łyżeczkę mąki.

Zupę tę serwujemy ze świeżą bułką – pycha.