Trwa przetwarzanie danych
Sklep Pewex

Pewex

Szukaj


 

Znalazłem 145 takich eksponatów
5-10-15 – Istniejący od 1982 r. do 2007 r. popularny magazyn dla dzieci i młodzieży nadawany w Telewizji Polskiej. W programie poruszane były najważniejsze sprawy dotyczące wszystkich tych, którzy mają 5, 10 i 15 lat. Prezenterami programu byli między innymi: Karolina Poznakowska, Sandra Walter, Marcin Tyszka, Piotr Kraśko, Małgorzata Halber, Paweł Koprowski, Katarzyna Szulc, Marcin Chochlew, Justyna Pochanke, Krzysztof Ibisz i Marcin Kołodyński, Maria Niklińska, a program powstawał pod redakcją Bożeny Walter. W latach 80-tych jako 'Głos' - występował Wojciech Mann.

5-10-15

Istniejący od 1982 r. do 2007 r. popularny magazyn dla dzieci i młodzieży nadawany w Telewizji Polskiej. W programie poruszane były najważniejsze sprawy dotyczące wszystkich tych, którzy mają 5, 10 i 15 lat. Prezenterami programu byli między innymi: Karolina Poznakowska, Sandra Walter, Marcin Tyszka, Piotr Kraśko, Małgorzata Halber, Paweł Koprowski, Katarzyna Szulc, Marcin Chochlew, Justyna Pochanke, Krzysztof Ibisz i Marcin Kołodyński, Maria Niklińska, a program powstawał pod redakcją Bożeny Walter. W latach 80-tych jako 'Głos' - występował Wojciech Mann.

Urząd cenzury – Główny Urząd Kontroli Prasy, Publikacji i Widowisk - instytucja utworzona w 1946 (pierwotnie, od 19.01.1945, pod nazwą Centralne Biuro KPPiW), która zajmowała się kontrolą i weryfikacją publikacji prasowych, radiowych i telewizyjnych, wydawnictw książkowych, filmów, spektakli teatralnych, widowisk, wystaw itp. Jego centrala mieściła się w Warszawie, przy ulicy Mysiej.

Urząd cenzury

Główny Urząd Kontroli Prasy, Publikacji i Widowisk - instytucja utworzona w 1946 (pierwotnie, od 19.01.1945, pod nazwą Centralne Biuro KPPiW), która zajmowała się kontrolą i weryfikacją publikacji prasowych, radiowych i telewizyjnych, wydawnictw książkowych, filmów, spektakli teatralnych, widowisk, wystaw itp. Jego centrala mieściła się w Warszawie, przy ulicy Mysiej.

Nowa fryzura na wiosnę? – Wałki, loki i tony lakieru. Na szczęście zawsze nosiłam króciutkie włosy i nie musiałam się pod tym prażyć.

Nowa fryzura na wiosnę?

Wałki, loki i tony lakieru. Na szczęście zawsze nosiłam króciutkie włosy i nie musiałam się pod tym prażyć.

Dacia – Marka rumuńskich samochodów osobowych i dostawczych powstała w 1952 roku pod nazwą Uzina de Autoturisme Pitești w mieście Mioveni. Marka od początku współpracowała z koncernem Renault. Nazwa pochodzi od Dacji - historycznej rzymskiej krainy na terenie obecnej Rumunii. Obecnie Dacia jest filią francuskiego koncernu Renault oraz największym rumuńskim eksporterem.

Dacia

Marka rumuńskich samochodów osobowych i dostawczych powstała w 1952 roku pod nazwą Uzina de Autoturisme Pitești w mieście Mioveni. Marka od początku współpracowała z koncernem Renault. Nazwa pochodzi od Dacji - historycznej rzymskiej krainy na terenie obecnej Rumunii. Obecnie Dacia jest filią francuskiego koncernu Renault oraz największym rumuńskim eksporterem.

PZL M-15 (Belphegor) – Odrzutowy samolot rolniczy polskiej konstrukcji, produkowany na eksport do ZSRR w zakładach WSK-Mielec, znany też pod nieoficjalną nazwą "Belphegor" (Belfegor - nawiązującą do upiora Luwru). -15 był jedynym na świecie odrzutowcem rolniczym i jednym z dwóch odrzutowców w układzie dwupłata (pierwszym był Coandă 1910).

PZL M-15 (Belphegor)

Odrzutowy samolot rolniczy polskiej konstrukcji, produkowany na eksport do ZSRR w zakładach WSK-Mielec, znany też pod nieoficjalną nazwą "Belphegor" (Belfegor - nawiązującą do upiora Luwru). -15 był jedynym na świecie odrzutowcem rolniczym i jednym z dwóch odrzutowców w układzie dwupłata (pierwszym był Coandă 1910).

Mike Oldfield - "Five Miles Out"

Gdy Oldfield zabierał się za komponowanie piosenek był tak samo wyśmienity jak przy swoich "suitach". W tym przejmującym utworze z 1982, z doskonałej płyty pod tym samym tytułem, zaśpiewał wraz z Maggie Reilly, stałą wokalistką wczesnego i najlepszego okresu twórczości kompozytora.

Fasolka po bretońsku! – Składniki na cztery porcje:

1/2 kg fasoli piękny Jaś
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1/2 kg kiełbasy, albo wędzonego boczku
olej do smażenia
2 duże cebule
1 puszka krojonych pomidorów
majeranek do smaku
1 ząbek czosnku, zgnieciony
sól, pieprz do smaku
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
Fasolę zalać ciepłą wodą wieczorem poprzedniego dnia.
Wodę koniecznie należy odlać, a fasolę zalać świeżą wodą i gotować do miękkości na wolnym ogniu (ok. 45 minut).
Dodać do gotowania liście laurowe i ziele angielskie.
Kiedy fasola się gotuje, wędlinę drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać do ugotowanej fasoli.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Dodać do ugotowanej fasoli.
Pod koniec do fasoli dodać pomidory, majeranek, czosnek i pieprz. W razie potrzeby doprawić solą lub lepiej przyprawą do zup typu maggi.
Na koniec przygotować białą zasmażkę z mąki i masła i zagęścić potrawę: na patelni rozpuścić masło, do rozpuszczonego masła wsypywać mąkę, energicznie mieszając, żeby nie powstały grudki, chwilę potrzymać na ogniu, żeby zasmażka zgęstniała. Dodając do fasolki energicznie mieszać.
Jeszcze chwilę gotować (ok. 15 minut).
rada
Fasolka po bretońsku jest najsmaczniejsza, jeśli po ugotowaniu chwilę postoi, by przeszła smakami wszystkich składników. Nic nie traci na smaku odgrzewana. Nadaje się doskonale do mrożenia.

Fasolka po bretońsku!

Składniki na cztery porcje:

1/2 kg fasoli piękny Jaś
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1/2 kg kiełbasy, albo wędzonego boczku
olej do smażenia
2 duże cebule
1 puszka krojonych pomidorów
majeranek do smaku
1 ząbek czosnku, zgnieciony
sól, pieprz do smaku
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
Fasolę zalać ciepłą wodą wieczorem poprzedniego dnia.
Wodę koniecznie należy odlać, a fasolę zalać świeżą wodą i gotować do miękkości na wolnym ogniu (ok. 45 minut).
Dodać do gotowania liście laurowe i ziele angielskie.
Kiedy fasola się gotuje, wędlinę drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać do ugotowanej fasoli.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Dodać do ugotowanej fasoli.
Pod koniec do fasoli dodać pomidory, majeranek, czosnek i pieprz. W razie potrzeby doprawić solą lub lepiej przyprawą do zup typu maggi.
Na koniec przygotować białą zasmażkę z mąki i masła i zagęścić potrawę: na patelni rozpuścić masło, do rozpuszczonego masła wsypywać mąkę, energicznie mieszając, żeby nie powstały grudki, chwilę potrzymać na ogniu, żeby zasmażka zgęstniała. Dodając do fasolki energicznie mieszać.
Jeszcze chwilę gotować (ok. 15 minut).
rada
Fasolka po bretońsku jest najsmaczniejsza, jeśli po ugotowaniu chwilę postoi, by przeszła smakami wszystkich składników. Nic nie traci na smaku odgrzewana. Nadaje się doskonale do mrożenia.