Trwa przetwarzanie danych
Sklep Pewex

Pewex

Szukaj


 

Znalazłem 145 takich eksponatów

Krem Sułtański

Składniki:
400 ml śmietany kremówki 30%
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka kakao
50 g rodzynek
8 bez

Sposób przygotowania:
Rodzynki namoczyć w mocnej herbacie z dodatkiem alkoholu (np rumu lub amaretto). Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier puder. Podzielić całość na pół i do jednej połówki dodać rodzynki, a do drugiej kakao. Na dno pucharka ułożyć skruszoną bezę, następnie na to śmietanę z rodzynkami, następnie tą z kakao. Udekorować pokruszoną bezą według uznania

Flintstonowie – Pierwotnie w Polsce pod tytułem Między nami Jaskiniowcami (ang. The Flintstones) – amerykański serial animowany opowiadający o przygodach 2 rodzin jaskiniowców: Flintstonów i Rubble’ów. Serial jest oparty na pierwowzorze polskich Miodowych lat - The Honeymooners.

Flintstonowie

Pierwotnie w Polsce pod tytułem Między nami Jaskiniowcami (ang. The Flintstones) – amerykański serial animowany opowiadający o przygodach 2 rodzin jaskiniowców: Flintstonów i Rubble’ów. Serial jest oparty na pierwowzorze polskich Miodowych lat - The Honeymooners.

Łada – Marka samochodów produkowanych przez rosyjską fabrykę WAZ (ros. ВАЗ). W latach 1970-2004 samochody sprzedawane były na rynek wewnętrzny pod oznaczeniem WAZ i marką Żyguli (ros. Жигули) lub Sputnik (w przypadku modeli linii Samara). Od 1971 na eksport i od 2004 w Rosji pojazdy te są oferowane pod marką Lada (polską transkrypcją rosyjskiej nazwy Лада jest Łada, natomiast oficjalnie przez producenta stosowana jest międzynarodowa latynizacja Lada).

Łada

Marka samochodów produkowanych przez rosyjską fabrykę WAZ (ros. ВАЗ). W latach 1970-2004 samochody sprzedawane były na rynek wewnętrzny pod oznaczeniem WAZ i marką Żyguli (ros. Жигули) lub Sputnik (w przypadku modeli linii Samara). Od 1971 na eksport i od 2004 w Rosji pojazdy te są oferowane pod marką Lada (polską transkrypcją rosyjskiej nazwy Лада jest Łada, natomiast oficjalnie przez producenta stosowana jest międzynarodowa latynizacja Lada).

Śląska Rolada! – Składniki

    mięso wieprzowe lub wołowe-ilość plastrów zależy od porcji, w tym wypadku 6 grubszych plastrów.
    Farsz :
    ogórki kiszone-1 pasek na 1 sztukę rolady,
    cebule-cienko posypać po całości rolady,
    boczek wędzony-1 pasek na 1 sztukę rolady,
    kiełbasa dowolna-po 1 pasek na 1 sztukę rolady,
    sól-do smaku
    pieprz-do smaku,
    musztarda, np. "Stołowa", "Sarepska" lub inna-6 łyżeczek, po 1 łyżeczce na 1 sztukę rolady,
    Dodatkowo:
    biała nić lub szpikulec do spięcia rolad,
    tłuszcz, np margaryna na dno brytfanny,
    woda do podlewania rolad.
Rolady śląskie choć są pracochłonne to podawane przeważnie w niedzielę w prawdziwych śląskich domach
Etapy przygotowania

MIĘSO :
Mięso wieprzowe (lepsze) lub wołowe rozbić tłuczkiem na kotlety.
Przyprawić je solą i pieprzem z obu stron i posmarować cienko musztardą, np. "Stołową", "Sarepską" lub inną z jednej strony (na tej, gdzie będzie nałożony farsz).
FARSZ :
Farsz do rolad można robić na 2 sposoby, tj. :
1. zmielić w maszynce -boczek, kiełbasę, cebulę, ogórki i taką masę nakładać na mięso lub
2. pokroić w cienkie paski : kiełbasę, boczek wędzony, ogórki, a cebulę w drobną kostkę i tak to nałożyć na poszczególne kawałki mięsa.
ZWIJANIE ROLAD:
Zwijamy rolady ciasno w rulon, by farsz po bokach nam nie wypadał i jednocześnie owijamy je dokładnie nićmi białymi lub stosując szpikulec.
PIECZENIE ROLAD:
W brytfannie rozgrzać tłuszcz, np. margarynę i do tego włożyć przygotowane rolady i podsmażamy z dwóch stron.
Pieczemy je na wolnym ogniu pod przykryciem, aż do miękkości, od czasu do czasu podlewając wodą, by się nie spaliły.
Po upieczeniu, wyjmujemy rolady i gdy ostygną ściągamy z nich dokładnie nitki lub szpikulec.
SOS:
Sos robimy z wywaru własnego.
Powstały wywar zagęszczamy zawiesiną z mąki pszennej i wody, a następnie dodajemy śmietanę kwaśną, wcześniej ją hartując.
Sos przecedzamy przez sitko i doprawiamy do smaku, np. jarzynką i przyprawą w płynie "Maggi".
Rolady podajemy z kluskami śląskimi i czerwoną (modrą) kapustą.

Śląska Rolada!

Składniki

mięso wieprzowe lub wołowe-ilość plastrów zależy od porcji, w tym wypadku 6 grubszych plastrów.
Farsz :
ogórki kiszone-1 pasek na 1 sztukę rolady,
cebule-cienko posypać po całości rolady,
boczek wędzony-1 pasek na 1 sztukę rolady,
kiełbasa dowolna-po 1 pasek na 1 sztukę rolady,
sól-do smaku
pieprz-do smaku,
musztarda, np. "Stołowa", "Sarepska" lub inna-6 łyżeczek, po 1 łyżeczce na 1 sztukę rolady,
Dodatkowo:
biała nić lub szpikulec do spięcia rolad,
tłuszcz, np margaryna na dno brytfanny,
woda do podlewania rolad.
Rolady śląskie choć są pracochłonne to podawane przeważnie w niedzielę w prawdziwych śląskich domach
Etapy przygotowania

MIĘSO :
Mięso wieprzowe (lepsze) lub wołowe rozbić tłuczkiem na kotlety.
Przyprawić je solą i pieprzem z obu stron i posmarować cienko musztardą, np. "Stołową", "Sarepską" lub inną z jednej strony (na tej, gdzie będzie nałożony farsz).
FARSZ :
Farsz do rolad można robić na 2 sposoby, tj. :
1. zmielić w maszynce -boczek, kiełbasę, cebulę, ogórki i taką masę nakładać na mięso lub
2. pokroić w cienkie paski : kiełbasę, boczek wędzony, ogórki, a cebulę w drobną kostkę i tak to nałożyć na poszczególne kawałki mięsa.
ZWIJANIE ROLAD:
Zwijamy rolady ciasno w rulon, by farsz po bokach nam nie wypadał i jednocześnie owijamy je dokładnie nićmi białymi lub stosując szpikulec.
PIECZENIE ROLAD:
W brytfannie rozgrzać tłuszcz, np. margarynę i do tego włożyć przygotowane rolady i podsmażamy z dwóch stron.
Pieczemy je na wolnym ogniu pod przykryciem, aż do miękkości, od czasu do czasu podlewając wodą, by się nie spaliły.
Po upieczeniu, wyjmujemy rolady i gdy ostygną ściągamy z nich dokładnie nitki lub szpikulec.
SOS:
Sos robimy z wywaru własnego.
Powstały wywar zagęszczamy zawiesiną z mąki pszennej i wody, a następnie dodajemy śmietanę kwaśną, wcześniej ją hartując.
Sos przecedzamy przez sitko i doprawiamy do smaku, np. jarzynką i przyprawą w płynie "Maggi".
Rolady podajemy z kluskami śląskimi i czerwoną (modrą) kapustą.

Prince - "The Most Beautiful Girl In The World"

Miliony zagranych nut, setki utworów, dziesiątki płyt i kilka nazw pod którymi występuje Roger Nelson - artysta znany zazwyczaj jako Prince. Ten utwór pochodzi z albumu który firmował jako The Artist (Formerly Known As Prince).

Pokaż cały obrazek…
Czasopismo "Uroda" 1985r. – Czasopismo "Uroda" z 1985r. znalezione na strychu babci - porady odnośnie urody, makijażu, mody damskiej a także artykuły z cyklu "Gdzie Ci mężczyźni?" ... Najbardziej interesującą rubryką jest moda - zastanawia tym bardziej, jeśli wziąć pod uwagę powiedzenie, że tak jak wszystko, tak i moda "kołem się toczy" - porównując do współczesnych trendów można powiedzieć, że to całkiem nowoczesne rozwiązania.

Czasopismo "Uroda" 1985r.

Czasopismo "Uroda" z 1985r. znalezione na strychu babci - porady odnośnie urody, makijażu, mody damskiej a także artykuły z cyklu "Gdzie Ci mężczyźni?" ... Najbardziej interesującą rubryką jest moda - zastanawia tym bardziej, jeśli wziąć pod uwagę powiedzenie, że tak jak wszystko, tak i moda "kołem się toczy" - porównując do współczesnych trendów można powiedzieć, że to całkiem nowoczesne rozwiązania.

Janusz Rewiński skaut piwny

Pamiętacie emitowany pod koniec lat 80-tych, wakacyjny program telewizyjny „Skauci Piwni”? Janusz Rewiński jak zwykle w formie, opowiada o wyższości mleka nad piwem!