Trwa przetwarzanie danych
Sklep Pewex

Pewex

Szukaj


 

Znalazłem 4 takie eksponaty
Placki ziemniaczane palce lizać – Składniki:
    6 dużych ziemniaków
    1-2 jajka
    3-4 łyżki mąki
    sól
    pieprz
    olej
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć i obrać. Zetrzeć na tarce. Wymieszać z mąką, jajkiem, solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię z olejem. Placuszki smażyć z obu stron. Celem pozbycia się nadmiaru tłuszczu kładziemy je na papier aby obeschły. Potem na talerz.
Można do ciasta dodać łyżkę śmietany, placki będą bardziej puszyste. Można dodać opcjonalnie pokrojoną cebulę, pieczarki, majeranek, natkę pietruszki, starte jabłko.
SMACZNEGO!

Placki ziemniaczane palce lizać

Składniki:
6 dużych ziemniaków
1-2 jajka
3-4 łyżki mąki
sól
pieprz
olej
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć i obrać. Zetrzeć na tarce. Wymieszać z mąką, jajkiem, solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię z olejem. Placuszki smażyć z obu stron. Celem pozbycia się nadmiaru tłuszczu kładziemy je na papier aby obeschły. Potem na talerz.
Można do ciasta dodać łyżkę śmietany, placki będą bardziej puszyste. Można dodać opcjonalnie pokrojoną cebulę, pieczarki, majeranek, natkę pietruszki, starte jabłko.
SMACZNEGO!

Wuzetka - cukierniczy cud PRL'u – Składniki: 

Ciasto :

2,5 szklanki mąki
1/2 kostki masła
1 jajko
1 szklanka cukru
25 dag marmolady
1 szklanka mleka
1 łyżka sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
(wszystkie składniki muszą mieć jednakową temperaturę)

Krem :

25 dag masła
1 jajko
3/4 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 szklanka śmietany kremówki

Ciasto :

Utrzeć cukier z masłem, dodać jajko, dodawać po łyżce mąki i po trochu marmolady. Wlewać nieduże ilości mleka. Pod koniec dodać sodę i kakao.
Wszystko wymieszać na jednolitą masę. Przełożyć do wysmarowanej blachy i piec ok. 1 godziny.
Po wyjęciu z pieca lekko przestudzić i przekroić nitką na dwa placki.

Krem :

Masło z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na pulchna masę. Dodać jajko i utrzeć. Dodawać po trochu śmietany.
Krem wyłożyć na jedną część przekrojonego ciasta, wyrównać. Przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć.
Oblać polewą czekoladową.

Wuzetka - cukierniczy cud PRL'u

Składniki:

Ciasto :

2,5 szklanki mąki
1/2 kostki masła
1 jajko
1 szklanka cukru
25 dag marmolady
1 szklanka mleka
1 łyżka sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
(wszystkie składniki muszą mieć jednakową temperaturę)

Krem :

25 dag masła
1 jajko
3/4 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 szklanka śmietany kremówki

Ciasto :

Utrzeć cukier z masłem, dodać jajko, dodawać po łyżce mąki i po trochu marmolady. Wlewać nieduże ilości mleka. Pod koniec dodać sodę i kakao.
Wszystko wymieszać na jednolitą masę. Przełożyć do wysmarowanej blachy i piec ok. 1 godziny.
Po wyjęciu z pieca lekko przestudzić i przekroić nitką na dwa placki.

Krem :

Masło z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na pulchna masę. Dodać jajko i utrzeć. Dodawać po trochu śmietany.
Krem wyłożyć na jedną część przekrojonego ciasta, wyrównać. Przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć.
Oblać polewą czekoladową.


1